Поради

Що не можна робити 26 листопада

Що не можна робити 26 листопада

26 листопада віруючі вшановують пам'ять архієпископа Константинопольського Іоанна Златоуста. Цього дня ви можете захистити себе від брехунів. Особливою традицією на Русі було ліплення вареників і страви, подібної до пельменів.

Історія свята

Іоанн Златоуст народився сім'ї воєначальника. Його мати стала вдовою у 20 років і виховала свого сина як християнина. Він здобув світську освіту, але цурався розкоші та спокус. Іоанн присвятив свої юнацькі роки християнству та науці.

Коли його мати померла, він роздав усе своє майно і прийняв постриг у ченці. Після цього він став відлюдником і вирушив жити в пустелю разом зі своїм другом Василем. Чотири роки він жив без контакту з людьми, а одного разу під час молитви до нього з'явилися Іоанн Богослов і апостол Петро, передали сувій із божественними одкровеннями і передрекли йому нести християнство в маси, а потім заявили, що він успадковує Царство Боже.

Іоанн почав писати книги, але дотримувався безмовності, перебуваючи в печері. Коли у нього почалися проблеми зі здоров'ям, він повернувся до Антіохії. Там Іван став дияконом, а потім і пресвітером. Він виявився здібним проповідником: його слова записували і багато людей мріяли послухати його проповіді. Через цей дар його почали називати Божими та Христовими вустами, а одна з жінок назвала його Златоустом, з того часу його і прозвали Златоуст. Протягом дванадцяти років він проповідував у храмі.

Через деякий час він став Константинопольським архієпископом. Він провів багато змін і упорядкував у церкві. Серед його заслуг – запровадження хресних ходів, поява великої кількості храмів та поява комфортного житла для паломників. Однак через деякий час стараннями ворогів з нього зняли статус архієпископа та вигнали до Вірменії, а потім до Абхазії. Свій останній перехід святий не витримав. Він тяжко хворів і помер у день пам'яті Чесного Хреста Господнього.

Що можна робити

Віруючі 26 листопада молилися Іоанну Златоусту для того, щоб він допоміг їм позбутися брехунів. Вважалося, що якщо рано-вранці вимовити молитву, то надалі обманщик розкриється, а людина буде захищена від подальшої брехні.

Вранці на Іоанна Златоуста ходили до церкви, а після неї бралися за ліплення вареників або страви, подібної до пельменів. Робити це треба було всією родиною. Вважалося, що це заняття 26 листопада зміцнить внутрішньосімейні стосунки та позбавить сварок.

Рекомендується запросити друзів на святкове гуляння. Чим більше вареників чи пельменів ви зліпите і з'їсте, тим щасливішим буде наступний рік.

Що не можна робити

26 листопада категорично заборонено брехати. Іоанн Золотоуст сам стояв на варті закону, а також його оббрехали, що стало причиною його довгих поневірянь, хвороби та смерті. Тому, якщо ви не хочете розгнівати покровителя цього дня, найкраще уникати брехні. Крім того, Іван Златоуст може швидко розкрити неправду іншій людині.

Лаятися і лихословити також не можна. У цей день наші пращури вірили, що через лайку Іоанн Златоуст не почує праведні молитви і прохання людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: прикмети, свято, поради астролога
В тему