Поради

Як працюють популярні прикмети: пояснення

Як працюють популярні прикмети: пояснення

З давніх часів у суспільстві існують прикмети та забобони.

Величезна кількість людей тричі спльовує через ліве плече, щоб не трапилася неприємність, повернувшись за забутою річчю додому, обов'язково виглядає в дзеркало, переходить на інший бік, побачивши чорну кішку і т.д.

Ці дії пояснює психологічний термін «міфологічне мислення». Його сенс у тому, що виконуючи певні ритуали, люди сподіваються, що таким чином відповідальність за події, що відбуваються, буде перекладена з них на зовнішні обставини. З погляду психології, кожна прикмета вирішує якесь певне внутрішнє завдання:

  • Дає почуття безпеки. Споконвіку людина намагалася уникнути покарання від темних сил за зайву впевненість у собі. Звідси пішла прикмета, не передавати нічого через поріг, щоб не турбувати сплячих під ним злих духів. Або страх «зурочити» удачу: багато хто вважає небезпечним говорити заздалегідь про якусь важливу подію в житті, щоб не бути покараним, наприклад, невдачею у справах.
  • Захищає від неприємностей. Неприємності трапляються у кожного, але реакція на них різна: можна проаналізувати те, що сталося, і знайти причину, але простіше списати на «погане» око сусідки чи чорну кішку. Якщо критично розглянути ситуацію, коли, повернувшись за чимось додому, треба подивитися в дзеркало, то можна зрозуміти, що ви втомилися і не виспалися і саме тому не взяли те, що потрібно. Однак виконання ритуалу із дзеркалом заспокоює, повертає відчуття контролю над тим, що відбувається, і не вимагає жодного аналізу.
  • Сприяє успіху. П'ятак під п'ятою чи немита голова перед іспитом набагато простіше, ніж регулярні заняття. А щасливий костюм перед відповідальною презентацією видається важливішим, ніж серйозна підготовка. А якщо раптом невдача – проблема не у вас, ритуал не спрацював.
  • Людина схильна шукати «підказки», які можуть вказати на можливий розвиток подій: як складуться нові відносини, що буде з грошима чи зі здоров'ям, що очікує у подорожі. Ворожіння та прикмети тут виконують психотерапевтичну функцію: надають впевненості у завтрашньому дні, заспокоюють у горі, лікують біль нерозділеного кохання. А насправді рятують від страху перед невідомим майбутнім.
  • Допомагає впоратися із тривогою. Деякі люди постійно повторюють певні дії: не наступають на люки на дорозі, вважають кількість смужок на шпалерах, розставляють предмети у порядку, миють руки кілька разів. Ці ритуали безпосередньо не пов'язані з прикметами і забобонами: діями, що повторюються, людина намагається знизити незрозумілу тривогу. Вона вважає, що якщо все буде зроблено певним чином і потрібну кількість разів – нічого поганого не станеться. Якщо подібні спроби зберегти контроль над ситуацією займають багато часу і заважають жити – варто подумати про візит до фахівця.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: прикмети, психологія, цікаві факти
В тему