Поради

Альфа-самка: як її відрізнити від інших жінок

Альфа-самка: як її відрізнити від інших жінок

Багатьом добре знайоме поняття «альфа-самця». А хто така альфа-самка? Чи грає вона ту ж роль, що і альфа-самець, тільки серед жінок? Чи все ж чимось відрізняється?

Поняття про «альфа-особи» ввели в побут етологи — вчені, які досліджують поведінку зграйних тварин, наприклад, вовків. Створення ж самого терміну приписують зоологу Девіду Л. Меху, який стверджував, що всіх представників чоловічої статі можна розділити на так званих альфа-, бета-і гамма-самців з точки зору їх поведінки і біологічних особливостей.

І в звіриній зграї, і в первісному суспільстві ватажком ставав завжди найсильніший, спритний і витривалий самець, оскільки він міг здобути більше їжі. Відповідно йому надавалися різні привілеї, і самки хилилися до нього, оскільки розуміли, що такий партнер зможе подбати про виживання потомства.

Сучасні альфа-самці зазвичай добре складені і фізично привабливі. Найчастіше їхнє соціальне та фінансове становище вище середнього: вони володіють великим бізнесом, займають високі громадські пости, мають владу. Альфа-самці зазвичай користуються успіхом у жінок, яких приваблюють їхня чоловіча чарівність, сила і впевненість у собі. На думку вчених, набір якостей «альфи», а також «бети» або «гами» закладено ще при народженні і залежить від гормональної сфери.

Тим часом спостереження показали, що іноді в собачій або вовчій зграї домінує зовсім не самець, а самка. Однак вона не в усьому поводиться, як альфа-самець. Так, у неї немає «гарема» з осіб протилежної статі, і вона не схильна вступати в безладні статеві зносини. Їй це не потрібно. Головні ознаки ватажка — володіння владою та авторитетом. Якщо самці орієнтовані самою природою на те, щоб зробити якомога більше потомства і таким чином передати свій набір генів, то для самок важлива не кількість, а якість. Вони намагаються вибрати партнера, який володіє оптимальним генотипом для передачі його потомству.

Причому альфа-самка - це не обов'язково найкрасивіша або найгаласливіша особина в зграї. Приваблива зовнішність говорить лише про підвищену фертильність, а нервовість або істеричність — про невпевненість у собі. Альфа-самці це не потрібно. Їй не потрібно підвищувати свій статус за допомогою зовнішності або наїздів на будь-кого, він – у неї і так високий. Перше, швидше, властиве бета-особинам, а друге — гамам. Альфа-самка зазвичай виглядає спокійною та впевненою, навіть у не найкращих ситуаціях.

З одного боку, людина теж колись належала до тваринного світу, з іншого, ієрархічні структури людського суспільства куди складніші, ніж у спільноті тварин. Так, у сім'ї, на роботі, в колі друзів або в якомусь клубі за інтересами ми можемо грати зовсім різні ролі. Це може бути і роль альфа-самки. Тільки якщо альфа-самцю приписують підкорення жіночих сердець, то людській альфа-самці для завоювання свого соціального статусу не потрібні чоловіки. Вона досягає його за допомогою певних якостей — розуму, цілеспрямованості, вміння «прогнути» ситуацію під себе.

Відомий етолог Віктор Дольник переконаний, що альфа-самка ніколи не стане конкурувати з самцями. Навряд чи вона поводитиметься агресивно, як чоловік. При цьому, навіть не володіючи природною привабливістю, вона обов'язково стане докладати зусиль, щоб добре виглядати. Найдоглянутіша жінка в групі цілком може виявитися альфа-самкою.

Не буде вона і «ламати» оточуючих. Цим якраз займаються ті, хто мріє підвищити свій статус - бети і гами. Якщо альфа висловлює свої думки та оцінки, то робить це тільки коли дійсно необхідно.

Як уже говорилося вище, альфа-самка не стане колекціонувати коханців. Для неї важливо не число партнерів, а якість відносин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: жінки, психологія, цікаво знати
В тему

Останні матеріали