Поради

Все про вінтаж: чому це стильно і як в нього інвестувати

Все про вінтаж: чому це стильно і як в нього інвестувати

Ще кілька років тому вінтаж вважався дуже нішевим продуктом, що стосується винятково колекціонерів і любителів старовини. Тепер же модники полюють за вінтажними скарбами, а архівні дизайнерські колекції стають справжньою цінністю. Вінтаж набирає обертів, стрімко посилює свої позиції, тим самим підтримуючи загальний тренд на усвідомлене споживання.

На найважливіші питання на цю тему відповіла експертка з вінтажу, колекціонерка, колумністка, історикиня моди Ольга Лефферс

  • З чого краще починати знайомство зі світом винтажа?

Знайомство зі світом винтажа краще почати з прикрас. Вони більш універсальні і здатні перетворити офісний образ в вечірній. Все нове - це добре забуте старе. Дизайнери часто надихаються культовими вінтажними прикрасами і відтворюють їх у сучасних матеріалах, але навіщо купувати копії, якщо можна стати володарем абсолютно унікальної речі в єдиному екземплярі.

  • Чи всі старі речі можуть вважатися вінтажними?

Термін «вінтаж» (від англ. Vintage) дослівно перекладається як «вино або урожай певного року». Слово знайшло своє застосування і в контексті моди, позначаючи вік елемента гардеробу або прикраси, що відповідає духу свого часу. Як визначити приналежність до такого феномену, як вінтаж? Існує дві версії: перша - це речі, створені з 30-х по 90-і рр. XX століття, друга - вироби, вік яких знаходиться в проміжку від 20 до 50 років. Речі, створені раніше періоду першої та другої світових воєн, - вже антикваріат.

  • Де можна знайти цікаві речі зі світу вінтажа?

По-перше, ви повинні точно розуміти, що дійсно цінні вінтажні речі ви з дуже малою ймовірністю знайдете в секонд-хендах. Можна звернути свою увагу на люксові комісійні магазини. Етичне ставлення до природи і тренд на усвідомлене споживання зіграли на руку вторинному ринку, і навіть самі одержимі шопоголіки звертаються в такі місця. Там можна знайти все - від одягу до сумок і прикрас люксових брендів.

  • Чи можна знайти в прикрасах бабусь і мам щось цінне з точки зору вінтажа? Як самостійно визначити їх цінність?

Мені доведеться вас засмутити, але в скриньці у бабусі ви навряд чи знайдете цінні і затребувані моделі вантажних прикрас. Відповідно, і оцінювати за фактом буде нічого. Навіть в ломбард біжутерію тих часів візьмуть за гроші. Ми всі пам'ятаємо про важкі радянські часи, коли було не прийнято виділятися з натовпу і межею мрій вважалися привезені з Європи «раритети». Величезною удачею вважалося дозволити собі мати в гардеробі закордонний одяг.

  • Як носити вінтаж в повсякденному житті, щоб не виглядати по-чудернацьки і пошло? Як поєднувати вінтаж та сучасний гардероб?

Перше і головне правило, яке необхідно пам'ятати: в образі не можна використовувати більше двох вінтажних виробів. Важливо пам'ятати про почуття міри і не перевантажувати загальний вигляд. Актуальний look з джинсів і базової футболки в поєднанні зі шкіряною курткою oversize або бомбер буде дуже стильно виглядати разом з вінтажним ланцюжком або великими кліпсами.

  • Чи можна вважати покупку вінтажа заміною нерухомості і акцій? Чи можуть вінтажні речі бути інвестицією, а не просто прикрасою?

Однозначно так, цінність вантажних виробів зростає з кожним днем - це дійсно вартісна інвестиція. Однак, як і в будь-якому іншому бізнесі, неможливо вкладатися, не прорахувавши ризики і не привертаючи експертів даної сфери. Збираючи колекцію, раджу звертати увагу на такі критерії, як бренд, історичний період і стиль.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: прикраси, Ювелірні прикраси, мода, Модні тренди, Поради
В тему