Поради

Вплив сауни на організм людини

Вплив сауни на організм людини

Популярність саун пояснюєься їх позитивним впливом на органи та системи організму людини.

 

Вплив сауни на центральну нервову систему

Спостереження, які проводилися, показали, що перебування в сауні протягом 10 хвилин підвищує рухову реакцію та покращує координацію рухів. Після 20-ти хвилинного перебування в сауні ці показники погіршуються. Швидкість встановлення різних показників залежить від тривалості перебування в сауні, а також від способу відпочинку. Пришвидшенню процесів відновлення сприяє застосування охолоджуючих процедур, наприклад, прохолодний душ.

Не варто забувати і про психологічний вплив сауни. Настрій та самопочуття залежить багато в чому від методики проведення процедури, організації її відвідування, оформлення інтер’єру, використання додаткових впливів.

 

Вплив сауни на серцево-судинну систему

Висока температура навколишнього середовища значно активізовує діяльність серцево-судинної системи. Перебування в бані викликає позитивні зрушення в діяльності серця, однак при  тривалому перебування можуть спостерігатися негативні зміни (прискорене серцебиття, головокружіння). Дослідження роботи головного мозку показало збільшення кровонаповнення судин головного мозку, підвищення функціональних  можливостей кровообігу. Помірна та строго дозована за часовим та температурним режимом процедура, не викликає негативних змін. Після правильного проведення процедури основні показники серцево-судинної системи відновлюються через 15-20 хвилин відпочинку. Використання охолоджуючих процедур після відвідання сауни пришвидшують відновлення показників серцево-судинної системи.

 

Вплив сауни на нервово-м’язовий апарат

Після перебування в сауні тонус м’язів понижується. Теплові впливи понижують також напруження у м’язах, пом’якшують сполучну тканину і роблять м’язи більш еластичними.

 

Вплив сауни на енергетичний обмін

У відповідь на тепловий вплив в організмі людини спостерігається підвищення енергетичного обміну речовин. Відразу після процедури відмічається незначне підвищеня показників енергообміну в порівнянні з початковими даними, але потім він відновлюється. Ще довгий час після прийняття процедур спостерігається підвищене виділення вуглекислого газу. Повторне нагрівання не змінює картини енергетичного обміну. На основі цих даних можна зробити висновок, що спроби спалення маси тіла за рахунок збільшення енергіїї не є оправданими.

В сауні температура на поверхні шкіри може підвищитися до 41-42 градусів і вище, що значно активізовує периферійні механізми терморегуляції та стимулює потовіддачу. У зв’язку з перегрівом покривів шкіри судини шкіри роширюються та переповнюються кров’ю, підвищується здатність шкіри до проникнення. Пом’якщується епідерміс, покращується чутливість шкіри, збільшується її дихальна активність, підвищується її дихальна активність, підвищуються її імунно-біологічні властивості. Теплова процедура стимулює течію окислювальних процесів шкіри. Всі перераховані зміни в шкірі покращують її функцію – захисну, видільну, дихальну, терморегулюючу та тактильну. Це сприяє покращення функцій внутрішніх органів, загартуванню організму, попередження хвороб. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему