Поради

Правила відвідування сауни

Правила відвідування сауни

Як правильно відвідувати сауну?

Перед сауною необхідно прийняти душ, але без мила, воно змиває жирову плівку, яка захищає нашу шкіру від пересихання. Перед заходом до сауни  ні в якому випадку не мочіть голову, це може викликати її перегріття. Після цього потрібно ретельно витерти тіло. Обов’язково одягніть на голову рушник або спеціальну шапочку – це попередить можливий тепловий удар. Не лягайте відразу на верхню полицю, до температури потрібно звикати поступово. Краще полежати знизу в горизонтальному положенні, розслабивши м’язи. До дого ж, лягти потрібно таким чином, щоб ноги знаходилися трішки вище голови.

Пеший захід повинен тривати не більше 10 хвилин, але якщо у вас через п’ять хвилин потемніло в очах, виходьте – у кожного організму свої особливості. Спочатку краще лежати на найнижчій сходинці, саме лежати, щоб тіло знаходилося в одному температурному режимі. Не розмовляйте, постарайтеся максимально розслабитися. Вставати з полички необхідно спокійно, посидівши перед цим декілька секунд. Після першого заходу прийміть холодний душ або пірніть в басейн (10-25 градусів), після цього непогано прийняти гарячий душ десь з хвилини півтори. Потім відпочинок на 20 хвилин. Можна випити чаю з медом, квасу, мінеральної води, відвару з трав.

Після другого заходу в сауну на 10-15 хвилин (можна з віниками) знову холодний душ, відпочинок і третій заход. Потім настає заслужений відпочинок. До речі, людям, які мають проблеми з надмірної вагою, краще збільшити кількість заходів, але з меншою їх тривалістю.

Стосовно їжі – хочете, щоб скинуті кілограми пішли і не повернулися, не їжте в сауні взагалі. Цикл процедур в сауні займає 2-3 години, можна і потерпіти, але результат буде того вартим.

 

Помилки, яких не варто допускати при відвідуванні сауни:

  1. Сидіти на нижній, найхолоднішій поличці, для того щоб пробути в сауні подовше.
  2. Сидіти на верхній полиці, звісивши ноги вниз, тримаючи голову під стелею.
  3. Після сауни обливатися теплою водою замість холодної.
  4. Не виходити в холодне приміщення або розгулювати там в одязі. Це знижує загартувальний ефект.
  5. Приймати в сауні алкоголь. Кровоносні судини, і без того розширені, можуть розширитися до загрози коллапсу.
  6. Після сауни занурюватися в басейн, не змивши з себе піт. Це негігієнічно.
  7. Плавати між заходами в сауну і після неї. Тиск води може заподіяти шкоду розширеним судинам.
  8. Розчісувати волосся в сауні. Це пошкоджує його.
  9. Розмовляти в сауні. Це місце для повного релаксу, і розмови можуть заважати людям, які прийшли сюди  в пошуках  спокою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему