Поради

7 речей, які не роблять люди з міцною психікою

7 речей, які не роблять люди з міцною психікою

Відома психотерапевтка Емі Морін вважає, що здорова психіка проявляється не через те, що людина робить, а через те, чого не робить. Ось стоп-ліст вчинків на основі українських реалій і думок експертів.

Адже ми хочемо хоча б відчувати себе сильними, правильно?

Не дозволяють порушувати особисті кордони

Легко розпізнати агресивне порушення кордонів - це можуть бути коментарі щодо зовнішності, недоречні дотики, звичка брати ваші речі без дозволу (наприклад, з робочого столу). Але часто кордону порушують не так відкрито, наприклад за допомогою тиску на жалість. «Такі речі люди з міцною психікою відразу ж відловлюють і прямим текстом припиняють», - говорить психологиня Ольга Соколова.

Не засмучуються від чужих успіхів

Заздрість - це погане почуття. Навіть якщо вона «біла». Якщо ви турбуєтеся не через те, що ваш друг відкрив свою справу, а через те, що самі цього не зробили, - це теж не дуже корисно. «Не досяг того ж, не став «крутішим» - подібного роду порівняння досить деструктивні, вони заважають концентруватися на собі і своїх результатах », - пояснює Соколова.

Не витрачають час на жалість до себе

Якщо ви відчуваєте жалість до себе - це сигнал того, що якісь очікування не виправдалися або щось не вийшло. Комусь потрібно спочатку посидіти і поридати, пожаліти себе, а потім вже з новими силами продовжувати жити. Але якщо жалість до себе стає домінуючою рисою в поведінці - це дорога до саморуйнування. Потрібно вміти закрити ці двері і піти іншою дорогою.

Не вважають, що світ їм щось винен

У книзі 13 Things Mentally Strong People Do not Do психотерапевтка Емі Морін стверджує, що «життя не повинне бути справедливим і, якщо у вас щось не вийшло або вам не пощастило, це не означає, що хтось вам заборгував». Здорова міцна психіка сприймає приходять блага як удачу, а не як саме собою зрозуміле. Якщо людина щиро вірить, що весь світ їй винен, вона приречена на розчарування.

Не турбуються через дрібниці

Людину з сильною психікою не турбує тривога. «Якщо почуття тривоги виникає за найменших приводів, тривалий час зберігається, проектується на оточуючих людей, це не нормально», - каже психіатр Віктор Нурдаєв.

«Більш здорово - усвідомлювати, що з вами відбувається в даний момент, і контролювати свої емоції, думки і поведінку. По суті, у здорової психіки відсутня тенденція до саморуйнування», - каже Ольга Соколова.

Не ставлять інтереси партнера або сім'ї вище власних

Нормально ситуативно ставити інтереси близької людини вище, ніж свої. Нормально, коли людина віддає собі звіт, навіщо і на який час вона жертвує своїм часом, силами або інтересами. Ненормально - жити так постійно. Тяга до такої поведінки може йти з дитинства, коли батьки постійно порушували особисті кордони дитини і давали їй зрозуміти, що інтереси сім'ї завжди вище його власних. Це відчуття можна і потрібно змінювати - наприклад, за допомогою психотерапії.

Не зациклюються на минулому

Психологи вважають, що постійний ретроспективний перегляд подій зі свого життя - це справжнє зло. Особливо якщо в голові йде проекція: події минулого (наприклад, невдалий шлюб) накладаються на події сьогодення (новий роман). У цьому випадку це буде заважати насолоджуватися життям, планувати майбутнє і може привести до депресії. Що робити? Зустрічати новий день з новими надіями, без страху.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, психіатрія, цікаво знати, Люди, Поради
В тему