Поради

Як часто треба приймати душ: пояснення і поради

Як часто треба приймати душ: пояснення і поради

У кожної людини свої звички щодо гігієни. Одні миються два рази в день і проводять в душі півгодини, іншим для свіжості вистачає постояти під водою пару хвилин.

Ось наскільки довго потрібно митися і так чи необхідно робити це щодня.

Скільки хвилин потрібно приймати душ

Думки дерматологів на цей рахунок різняться. Основна мета душа - змити піт, бруд і омертвілі клітини з шкіри, позбутися від неприємного запаху. «Правильна» тривалість душа варіюється від людини до людини і залежить від різних чинників: клімату, пори року, пітливості, схильності до неприємного запаху, стану шкіри. В середньому дерматологи радять приймати душ 5-10 хвилин.

Коли можна приймати душ довше або частіше

  • В жаркому і вологому кліматі. Влітку душ необхідний не тільки для гігієни, а й для терморегуляції. Головне - митися не в окропі, а в воді кімнатної температури. Якщо не приймати душ своєчасно, бруд і піт на шкірі спровокують акне, подразнення або специфічний запах.
  • При частих фізичних навантаженнях. Наприклад, регулярних тренуваннях або заняттях любов'ю. Якщо залишити піт і бруд на тілі, шкіра почне дратуватися, підвищується ризик виникнення акне і неприємного запаху.
  • При підвищеному потовиділенні. Якщо ви багато потієте і це доставляє проблеми, мийтеся за потребою. При цьому краще не залазити в душ надовго, а частіше споліскуватися водою без мила.

Коли можна приймати душ рідше

  1. При сухій шкірі. Вода і чистячі засоби, навіть самі м’які, сушать шкіру. При пошкодженій або роздратованій шкірі, екземі та інших захворюваннях дерматологи радять приймати душ через день або обмежитися швидким обполіскуванням.
  2. При сухому і холодному кліматі. Взимку і восени немає нічого кращого, ніж постояти під теплим потоком. Однак мило в поєднанні з гарячою водою висушать і без того стражденну шкіру.
  3. Якщо немає потреби. Душ вранці і ввечері - скоріше соціальна норма, а не медична необхідність. Якщо ви не забруднилися, що не спітніли і не пахнете, приймати душ загалом і не треба. Дерматологи сходяться на думці, що нормально приймати душ через день, якщо немає показань робити це частіше.

Як правильно приймати душ

Вода повинна бути теплою, а не гарячою. Гаряча вода провокує запалення і сухість шкіри.

Використовувати м'які миючі засоби. Від звичайного мила краще відмовитися: воно теж сушить шкіру. Використовуйте м'який гель або масло для душа, або обполіскуйтесь просто водою.

Мити в першу чергу те, що більше потіє. А саме - пахви, ноги, пахову область. Решта - за бажанням.

Наносити зволожуючий крем або молочко. Це допоможе шкірі відновитися.

Що краще - душ або ванна?

Залежить від мети. Якщо говорити про щоденну потреби очистити шкіру, то безумовно душ. Ванну варто приймати не частіше 1-2 рази на тиждень: тепла (не гаряча) вода прекрасно розслабить і допоможе заснути після важкого дня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: жінки, Поради, цікаво знати, вода
В тему