Поради

Чому ми не хочемо сексу

Чому ми не хочемо сексу

Питання «Чи все зі мною в порядку, якщо я не хочу сексу?» входить в топ найчастіших питань до сексолога.

Психологиня-сексологиня Катерина Дячкова пояснює, що нормально, а що ні.

Лібідо і статева конституція - різні речі

Не хотіти сексу для людини - цілком нормально. Справа в тому, що за сексуальне бажання в нашому тілі відповідають дві сутності: статева конституція і лібідо. Говорячи сухою мовою, статева конституція (СК) - це здатність до переживання певної кількості оргазмів в певний проміжок часу. Виділяють слабкий, середній і високий типи СК. Чому у когось СК висока, а у когось - низька? Винна генетика, тут нічого не виправити. Ні ваш інтелект, ні любов до партнера або погода за вікном не впливають на ваш статевий темперамент - це вроджена якість, тому не намагайтеся себе переробити.

Часто ми прямо пов'язуємо любов з сексом - це помилкове переконання, яке тільки псує життя. Може виявитися, що один з партнерів має слабку статевою конституцію, а інший - сильну, але це не робить когось гіршим або кращим. Якщо секс - це не єдине, що вас об'єднує, то з будь-якої ситуації можна знайти вихід.

На лібідо можна вплинути

А ось лібідо - мінлива одиниця. Воно відповідає за потяг прямо зараз. На нього впливають ось такі чинники.

Втома, недолік сну, стрес

Сучасний світ вимагає від нас мобільності, гнучкості та життя на високих швидкостях. Тепер уявіть собі зайчика, який весь день тікав від вовка: захищав проєкт, відповідав в 20 робочих чатах одночасно, півтори години їхав по заторах до роботи. Чого захоче зайчик, коли добіжить до норки на узліссі? Впасти, віддихатися і виспатися, а не обмінюватися енергією в процесі інтенсивного фізичного взаємодії з партнером. Дозвольте собі зауважити, що ви втомилися, відпочити, коли це потрібно. Секс почекає.

Депресія і антидепресанти

Кожна людина унікальна, і наші реакції завжди індивідуальні. У когось антидепресанти можуть повністю пригнічувати лібідо, тоді як на інших вони не роблять подібної дії. Якщо вас вразила депресія, просто прийміть той факт, що ваше сексуальне бажання зараз контролюють нейромедіатори (хімічні речовини, за допомогою яких нейрони спілкуються між собою), а не ваша воля чи бажання партнера.

Гормони

Пологи, менопауза, оральні контрацептиви, друга половина менструального циклу - наші ендокринні залози зацікавлені тільки в регуляції функцій організму і не звертають уваги на те, що ми запланували романтичний вечір. Наприклад, естроген, вміст якого максимально високий в період овуляції, впливає на кровотік в області органів малого тазу і чутливість ерогенних зон. У лютеїновій (третій і останній) фазі менструального циклу його зміст знижується, що впливає і на тілесні реакції жінки.

Алкоголь

Один із найпідступніших факторів. На початку вечора келих вина розширює кровоносні судини, призводить до швидкого кровонаповнення органів малого таза і порушення. Після збільшення кількості етилового спирту в організмі відбувається зворотна ситуація - звуження судин, відтік крові і порушення зволоження слизових.

Сварка, напруженість у відносинах

Ми звикли недооцінювати значущість цього пункту, але жіноче сексуальне бажання - дуже складна конструкція. На порушення впливають десятки чинників одночасно. Образа або розчарування, що не були опрацьовані і відрегульовані, - потужні блокатори сексуальних прагнень.

Повторення сексуальних сценаріїв

Багато пар, які живуть разом кілька років, поступово звикають до певної поведінки в ліжку і вже не відхиляються від неї. Якщо сексуальна взаємодія йде за одним сценарієм і ви вже знаєте кожен рух партнера, то лібідо починає засинати.

Негативні установки, пов'язані з сексом

У нашій культурі історично секс вважався прерогативою чоловіків. Жіноче задоволення було табуйоване, кількість статевих партнерів більше одного було предметом соціального осуду. Секс для багатьох жінок став асоціюватися з чимось потенційно небезпечним. Подібні установки, що стосуються ролі жінки в сексі (або самого сексу), дуже швидко пригнічують будь-які сплески бажання. На щастя, наш мозок нейропластичний і мінливий, а від такого роду переконань допомагає позбутися психотерапія.

Кількість сексу не важлива

Важливо пам'ятати, що у сексуального бажання немає норми. На нього впливають фізіологія, психічний стан, особливості дорослішання, відносини з собою і з партнером/партнеркою, вік, фаза циклу, неприємності на роботі і навіть непогашений кредит. Дозволити собі не хотіти сексу і спокійно розбиратися з поточною ситуацією - це нормально.

Емілі Нагоскі, авторка книги «Як хоче жінка», розповідала, що під час роботи над матеріалом її лібідо абсолютно зникло. За словами Емілі, вона не могла займатися сексом з чоловіком, поки рукопис не відправили до видавництва.

Все, що з вами відбувається, - це стан вашого тіла і психіки в даний момент. Дуже важливо не примушувати себе до сексуальних контактів, адже небажані дотики будуть діяти ще більш гнітюче. Чесно розкажіть партнеру або партнерці про те, що відбувається, - мовчазну відмову багато хто сприймає досить болісно. Якщо ж ви не бачите об'єктивної причини для зниження лібідо, то абсолютно нормально звернутися до психолога-сексолога. Якщо ви хочете пробудити лібідо - це обов'язково вийде.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сексолог, секс, чоловіки, жінки, Поради, Здоров'я, стосунки
В тему