Поради

Як спілкуватися з літніми батьками

Як спілкуватися з літніми батьками

Психолог розповіла про психологічні особливості спілкування з літніми батьками та порадила, як уникнути конфліктів між поколіннями.

 

Із часом наші батьки потребують усе більшої уваги від своїх дітей. Проте в реальному житті родинна любов часто переростає в непорозуміння і навіть чвари. Знайти спільну мову із похилими батьками нерідко здається неможливим: багато чого в їхніх діях може дратувати і позбавляти бажання спілкуватися. Тому, щоб оминути такі проблеми, дуже важливо налагодити дружбу в родині.


Особливості психологічного старіння людини


Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає, що літніми люди стають із 60 років, а старіння у них починається із 75. У цей період відбуваються дві проблеми із психічними
процесами: «гальмування» і «перемикання» з однієї думки на іншу. Це як психологічні тумблери. Людина починає повільно мислити та погано перемикається з думки на думку. Коли «гальмування» погано працює, людина не може стримувати свої гнів, агресію, образу. У когось такий етап може настати у 58 років, у когось – в 62 – все індивідуально. Проте, що активніша людина в соціальному житті, то пізніше настає для неї цей вік, каже психолог. Не менш складним у цей період життя є зміна соціальної ролі і значущості для людини. Вона могла бути дуже потрібною, виконувати певну роботу, приносити дохід у сім’ю. Проте в певному віці її роль в соціумі змінюється. Тепер вона може бути або хорошим дідусем, бабусею, татом, мамою, або якимось наставником, мудрецем. Насправді усе залежить від нас. Ми повинні самі дати позитивну роль для такої людини. Слід відчути, що їй необхідно, чого їй не вистачає.


Як спілкуватись з літніми баьками


Будьте уважними до своїх батьків.Співчувайте, кажіть, що ви розумієте їхні почуття. Частіше нагадуйте похилим мамі і татові про їхню значущість у вашому житті. Намагайтеся менше сперечатися. Краще уникати суперечок. Якщо ви відчуваєте, що назріває конфлікт, можна просто піти в іншу кімнату. Дозвольте батькам давати поради. Якщо він хоче грати роль мудреця, то потрібно дати йому цю роль, запевняє психолог. Намагайтесь якомога більше сміятися разом. Допоможіть придумати нове захоплення. Людині потрібно подарувати якусь нову радість, нову ідею. Хобі має стати символом його відродження, наголошує експерт.


Як підтримувати одиноких батьків


У таких випадках головне – перенести усю любов на одну людину. Потрібно казати їй про те, наскільки вона важлива для вас. У старості людині важко з подібним змиритися. Тому необхідна підтримка дітей, стверджує психолог. Важливо також наголошувати на перспективах, що в житті ще багато чого має бути. Потрібно бути щирим і казати, що
перспективи насправді – у сьогоднішньому дні. І наостанок пам’ятайте: у вас обов’язково має бути у 2 рази більше спільних справ із овдовілим членом родини. Людина має відчувати, що вона всередині маленького колективу, який є її великою родиною. Вона – центр уваги, від неї багато що залежить, підкреслює психолог.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, стосунки
В тему