Поради

Старечий маразм: як запобігти недузі

Старечий маразм: як запобігти недузі

В офіційній медицині під старечим маразмом (деменцією, недоумством) прийнято розуміти дисфункцію мозку, розпад особистості, розумовий розлад психічного характеру. Прогресуючи, хвороба призводить до втрати будь-яких контактів з оточенням. Втрачаються також елементарні навички поведінки в усіх галузях життєдіяльності.


Недуга важко піддається лікуванню, тому набагато простіше запобігти старечому маразму.


Вітаміни


Частою причиною дисфункції мозку (недоумства) є дефіцит вітамінів C, E і групи В (особливо В12). Так що люди похилого віку повинні включати в свій щоденний раціон більше каш з недроблених круп, хліб з висівками або з борошна грубого помелу, печінку, рибу, морепродукти, квасолю, овочі зеленого кольору, нерафіновані олії, яйця, фрукти. Люди, які прагнуть уникнути маразму, повинні віддавати перевагу бананам і цитрусовим, а серед соків – гранатовому та чорничному. У них містяться речовини, які активізують кровопостачання мозку. Варто окремо сказати про вітамін C. Його високий вміст у структурі мозку передбачений самою природою: його там в 10 разів більше, ніж в інших органах. Тому для профілактики маразму слід вживати продукти, багаті вітаміном С (це цитрусові, чорна смородина, квашена капуста, журавлина) і бета-каротином (це морква, гарбуз, шпинат, броколі, абрикоси).


Фізична активність


Із віком більшість людей менше рухається, не робить навіть елементарної ранкової зарядки. Часто вони виправдовують це своїми хворобами, обставинами, нестачею часу. Тим часом посильні фізичні навантаження (хоча б щоденна ходьба в парку або у дворі) істотно поліпшують циркуляцію крові, забезпечуючи її надходження до внутрішніх органів, в
тому числі і до мозку.


Розумова активність


Для збереження функцій мозку необхідно його тренувати. Все просто: слід розгадувати кросворди, читати книги, які вимагають розумових сил, грати в інтелектуальні ігри, писати всілякі тексти (вести щоденник, намагатися складати розповіді, листи, навіть вірші). Таким чином, хай там як не хотілося вам лягти на диван і провести в такому положенні кілька
найближчих років, відкиньте це бажання, струсніться, знайдіть їжу для розуму і прагніть всіма силами підтримувати інтерес до життя. Тільки так ви зможете прожити довго і, що важливо, – при здоровому розумі й твердій пам’яті.


Відмова від шкідливих звичок


Часто в молоді роки люди бездумно випивають, курять, недосипають, зловживають міцною кавою натщесерце, переїдають, не замислюючись про наслідки. З віком варто переглянути список своїх шкідливих звичок. Якщо, звичайно, не хочеться стати маразматиком.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему