Поради

Як не стати жертвою інсульту?

Як не стати жертвою інсульту?

За твердженням експертів, інсульт уже перестав бути діагнозом лише людей похилого віку, лікарі все частіше фіксують це захворювання й у 25 – 30-літніх українців, і в дітей. Жертвами інсульту щорічно стають понад 400 тисяч осіб, багато хто з них вмирає, більше як половина залишається інвалідами. Що ж таке інсульт і як не стати його жертвою? 


Які причини виникнення інсульту?


Насамперед важлива схильність до цієї патології. Інсульт передається спадково. А запобігти катастрофі допоможе грамотна профілактика і спостереження у лікаря. Ще одним важливим фактором ризику є артеріальна гіпертензія. Зазвичай інсульт виникає як наслідок гіпертонічної кризу – різкого підвищення артеріального тиску. У людей з високим артеріальним тиском інсульт виникає в 7 разів частіше, ніж у гіпотоніків. Також небезпечним є і підвищений рівень холестерину. Після 40 років потрібно не рідше ніж раз на рік здавати кров на холестерин. Навіть якщо ви не страждаєте надлишковою вагою. Також фактором ризику є куріння. Воно збільшує ризик інсульту в 1,9 разу. Нікотин і токсичні
речовини, які містяться в тютюновому димі, знижують еластичність стінок судин, підвищують потребу серця в кисні. А ще сприяє розвитку інсульту надлишкова вага тіла. Ожиріння збільшує навантаження на серце. Також підвищує небезпеку розвитку інсульту гіподинамія, адже сидячий спосіб життя сприяє набору зайвої ваги й погіршує кровопостачання. До того ж спровокувати інсульт можуть стреси. Усілякі хвилювання різко збільшують число серцевих скорочень і підвищують тиск.


Як розпізнати інсульт?


Симптомами інсульту є раптовий перекіс обличчя, труднощі мовлення, слабкість в одному боці тіла – у руці або нозі. Можливі також запаморочення і втрата свідомості. Будь-яка людина може розпізнати ознаки інсульту, попросивши потерпілого виконати прості «завдання»: посміхнутися, сказати будь-яке просте речення, підняти обидві руки, висунути язик (якщо язик скривлений, повернений – це ознака інсульту). Якщо проблеми виникнуть навіть з одним із цих завдань – телефонуйте у невідкладну допомогу! Інші ознаки інсульту, які визначаються самим потерпілим, – раптове оніміння кінцівки (руки, пальця, ступні, ноги, навіть частини обличчя або тіла), несподівана втрата контролю: ви не можете зрозуміти, де перебуваєте, і виразно говорити. Двоїння в очах або нечіткий зір. Нудота, блювота. Якщо наявні хоча б дві з цих ознак – потрібно терміново звертатися до лікаря.


Що можна зробити до приїзду «швидкої»?


Укласти хворого на високі подушки, підсунувши їх під плечі, лопатки, голову. Забезпечити приплив свіжого повітря, відчинити кватирку або вікно, розстебнути воріт сорочки, зняти тугий ремінь або пояс і весь одяг, що стискає тіло. Виміряти артеріальний тиск. Якщо він підвищений, дати препарат, котрий хворий приймає. Якщо ліків під рукою немає, потрібно опустити ноги хворого в таз із помірно гарячою водою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему