Поради

Остеохондроз: симптоми та лікування

Остеохондроз: симптоми та лікування

Наскільки небезпечний остеохондроз? І що можна йому протиставити?

 

Отже, що таке остеохондроз?

Остеохондроз – це дегенеративно- дистрофічна зміна (руйнування) кісткової тканини хребта, суглобних хрящів, зв’язкового апарату і міжхребцевих дисків. З перебігом хвороби формується патологічна рухливість хребетного стовпа, при якій защемляються м’які тканини, нервові волокна й судини, розташовані поблизу вогнища поразки, – так виникає біль.


Які основні симптоми захворювання?


Тут мова йде про синдроми остеохондрозу (тобто комплекси симптомів), які ділять на групи. Статичний синдром пов’язаний зі зміною форми хребців. У результаті цього може порушуватися постава: з появою патологічної рухливості в суглобах формується сколіоз, кіфоз або лордоз. Неврологічний синдром обумовлений ураженням нервової тканини. При цьому може порушуватися чутливість шкіри певних ділянок тіла й рух у кінцівках (зниження сили м’язових скорочень). А от судинні симптоми розвиваються в результаті безпосереднього здавлювання артерій і вен зміненими хребцями та їхніми відростками. Ознаки остеохондрозу розрізняються, залежно від того, який саме відділ хребта уражений.


Як проводиться лікування остеохондрозу?


Варто відразу сказати, що лікування цієї патології дегенеративно-дистрофічного генезу має бути комплексним: одночасно й полегшувати стан хворого, і запобігати прогресуванню хвороби. Лікування вимагає прийому таких таблеток і капсул, як знеболюючі й нестероїдні протизапальні препарати. Але за допомогою цих засобів можна боротися лише з проявами хвороби, а не з її причинами, для боротьби з якими також усередину для відновлення хряща й запобігання його подальшої дегенерації у вигляді капсул приймають хондропротектори. У таблетках або капсулах приймають і вітамінні комплекси, а також таблетовані форми імуномодуляторів. Зовнішньо при лікуванні остеохондрозу широко застосовуються мазі, гелі й креми. Можна сполучати прийом протизапальних засобів і хондропротекторів з їхнім зовнішнім нанесенням. При їхньому
місцевому нанесенні в проекції патологічного вогнища активна речовина надходить безпосередньо в тканини ураженої ділянки. Застосовуються й мазі, що містять речовини з подразнюючою дією, які чинять відволікаючу дію й поліпшують місцевий кровообіг.


А що можна зробити в домашніх умовах?


Ця патологія підступна та має схильність до прогресування. Тому необхідно пройти й курс лікування під спостереженням лікаря, і продовжити терапію в домашніх умовах після гострого періоду. Ця патологія прогресує при малорухливому способі життя, неправильному розподілі навантажень, частих мікротравмах. Такому хворому необхідно спати тільки
на твердій постелі й забути про великі та м’які подушки. Їх варто замінити валиком середньої жорсткості. Під час роботи, при ходьбі й відпочиваючи, потрібно стежити за поставою, також не можна надовго залишатися в одному статичному положенні. Не варто нехтувати ходьбою і ранковою зарядкою. Дуже дієвим методом лікування та профілактики остеохондрозу є плавання, що допомагає розслаблювати м’язи спини без додаткових зусиль. Корисне відвідування лазні або сауни. Узимку займайтеся ходьбою на лижах.


Чи потрібна спеціальна дієта при остеохондрозі?


Неодмінно. Від жирного, смаженого, копченостей і зайвої гострої їжі варто відмовитися, як і від вуглеводів, що сприяють ожирінню. Адже зайва вага – це додаткове навантаження на хребет. Також необхідно обмежити вживання кави й алкоголю. Досить корисна й лікувальна гімнастика. Робити вправи необхідно починати разом з інструктором. Вони мають
бути безболісними, здебільшого в положенні лежачи. Гарний ефект дають заняття лікувальною гімнастикою в басейні.


А що скажете про народні засоби?


У домашніх умовах можна робити компреси й розтирання засобами рослинного походження. Наприклад, розтирання яблучним оцтом або компрес із капустяного листя. Застосовуються також кашка з чорної редьки, сік хрону та деякі інші засоби. Усі ці засоби володіють в основному відволікаючою дією, тому в гострому періоді не слід лікуватися ними самостійно без консультації лікаря.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему