Поради

У чому небезпека веснянок: пояснення дерматолога

У чому небезпека веснянок: пояснення дерматолога

Кандидатка медичних наук, онкодерматологиня, директорка медичного центру Наталія Гайдаш розповіла про небезпеку веснянок і для кого вони характерні.

За словами фахівчині, веснянки – пігментація, яка з'являється під впливом ультрафіолету. Це свого роду захисна реакція шкіри, властива людям у віці до 25 років. Експерт повідомила, що вона проявляється у людей з певним фототипом.

«Перший фототип – це люди з дуже світлою шкірою, яка обов'язково обгорає при будь-якому контакті з ультрафіолетом, очі у них світлі. Якщо волосся і шкіра починають темніти, а очі все одно світлі, це другий фототип, третій фототип – це більш темна шкіра, більш темне волосся, а очі можуть бути як блакитними, так і карими. Четвертий тип – зовсім темні, і п'ятий – негроїдної раси», - пояснила Гайдаш, додавши, що чим шкіра світліша, тим вища ймовірність виникнення веснянок.

Експертка зазначила, що веснянки часто плутають з сонячним лентиго, яке представляє собою темні плями. Вони з'являються при опіках шкіри та довго тримаються. Зазвичай вони нешкідливі, але часом можуть обіцяти серйозні проблеми зі здоров'ям.

«Іноді лентіго може бути лентіго-меланомою, дуже жорстким раком шкіри, тому людям з першим і другим фототипом, які схильні до появи веснянок, потрібно восени приходити до лікарів, щоб вони робили їм дерматоскопічне дослідження», - підкреслила лікарка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, Здоров'я, Лікарі, Поради
В тему