Поради

Як швидко позбутися веснянок та що робити, щоб веснянки не з’явилися

Як швидко позбутися веснянок та що робити, щоб веснянки не з’явилися

Весною тепле сонечко обціловує нашу шкіру і на обличчі багатьох людей «розквітають» веснянки. В дерматології це явище називають гіперпігментацією і, зазвичай, милі веснянки личать власнику. Однак, якщо такі плямки на шкірі псують вашу красу, їх можна позбутися.

Чому з’являються веснянки?

Веснянки – це результат посиленого виділення темного пігменту меланіну під дією сонячних променів. Тому, веснянки і проявляються на шкірі з першим теплом.

Загалом дерматологи розрізняють два види веснянок: ефеліс та лентіго.

Ефеліс – дрібні цятки, які передаються генетично. Вони не мають вікових, гендерних та расових обмежень, але найчастіше зустрічаються у світлошкірих, рудоволосих і блондинів. Колір цяток варіюється від світло-помаранчевого до коричнюватого (відтінок веснянок визначається і кольором шкіри).

Ластовиння осипає шкіру ще в дитячому віці і їхня кількість може рости до 30 років. При цьому у 20-30 років колір може стати насиченим. Як правило, після 30 років нові плямки не проявляються, а у 40 вони і зовсім зникають.

Лентиго – набуті веснянки, які з’являються на шкірі після контакту з сонцем. Вони мають більш темніше забарвлення і можуть спотворити не лише шкіру обличчя, а і шиї, спини, рук, грудей і іншої ділянки тіла не захищеної від сонячних променів.

З медичної точки зору веснянки – це порушення пігментації шкіри. Сонячна активність провокує роботу ферменту тирозину, який пробуджує меланоцити – клітини, в яких проходить синтез пігменту меланіну (вони відповідають за колір шкіри). Якщо меланін у шкірі правильно розподілений, то засмага рівномірно покриває тіло. Однак, якщо в окремих місцях концентрація меланіну вища, то з’являються плямки.

Проте боятися гіперпігментації не варто. Веснянки – проблема естетична і ніякої шкоди організму людини не завдає. Плями з’являються з першими весняними промінчиками і зникають з осінніми холодами.

Приводом для тривоги може бути:

  • Колір плям на шкірі (коричнево-чорні і яскраво-червоні);
  • Вік (якщо з’являються у зрілих людей);
  • Вагітність;
  • Сильний стрес.

В таких випадках варто проконсультуватися з дерматологом.

Читайте також:

Які маски допоможуть позбутися веснянок?

Є безліч ефективних способів позбутися чи помітно освітлити веснянки. Та для досягнення хороших результатів одноразової процедури не достатньо. Поява веснянок пов’язана з нестачею меланіну, відтак, після тривалого перебуванні на сонці ластовиння може знову з’явитися.

Тому важливо пройти курс лікування. В середньому це 14 процедур, які потрібно проводити через день.

Ми пропонуємо вам кілька народних рецептів масок від веснянок, які не зашкодять вашому обличчю і не вимагають великих витрат і часу.

Отже, як вивести веснушки?

Лимон

Найпростіший б’юті-рецепт того, як позбутися веснянок – додати дольку лимона у воду для вмивання. Прохолодною лимонною водою потрібно вмиватися вранці та ввечері. Вже за кілька днів веснянки посвітлішають.

Мед та лимон

Бореться з веснянками та попереджує появу нових цяток мед з лимоном. Для маски вам знадобиться 1 ст. л. натурального меду та сік половинки лимона. Змішайте інгредієнти та просочіть сумішшю марлеву серветку. Таку маску покладіть на обличчя на 10-15 хвилин. Після процедури вмийтеся прохолодною водою.

Огірок

Безпечний та дієвий спосіб освітлити шкіру – звичайний огірок. Позбутися веснянок можна щодня протираючи шкіру кружальцями цього овочу або готуючи з нього маску. Для маски потрібно натертий огірок без шкірки і покласти на лице на 10-15 хвилин. Огіркову маску можна робити щоденно. А шкірки залийте теплою перекип’яченою водою і дайте настоятися 5-7 годин, – і лосьйон для вмивання готовий.

Важливо: Таку маску можна наносити і на зону навколо очей. Огірок не лише відбілює, освіжає і тонізує шкіру, а і знімає набряки під очима.

Петрушка

Добре бореться з пігментними плямами сік петрушки. Для тоніку пучок петрушки дрібно наріжте, залийте 1 л. кип’ятку та залишіть настоюватися 2-3 години. Охолодженою рідиною протирайте обличчя.

Цибуля

Відмінно виводить ластовиння цибулевий сік. Його можна змішати з кислим молоком у пропорції 1:1 і наносити ватним диском на обличчя. Молоко можна замінити соком огірка чи звичайною водою. Також після процедури рекомендують змазати обличчя сметаною на 15-20 хвилин.

Перекису водню

Змішайте 3 ст. л. перекису і 1 ст. л. лимонного соку. Отриманою рідиною промочіть серветку чи марлеву пов’язку і покладіть на кілька хвилин на лице. Така маска добре відбілює шкіру. Серед негативних сторін перекису – він сушить епітелій. Тому, після цієї процедури косметологи рекомендують нанести зволожувальний крем чи маску.

Дріжджі

Розведіть 20 гр. сухих дріжджів в 1 ч. л. лимонного соку і 1 ст. ложці кефіру. Розмішайте і нанесіть на обличчя товстим шаром на 20 хвилин.

Шведська маска

Корінні жителі Швеції пишаються своїми блакитними очима та білими локонами. Не рідко на світлій шкірі шведів з’являються і веснянки. Відтак, жителі цієї країни краще за інших знають як боротися з ластовинням.

Щоб приготувати цю маску від веснянок відваріть 1 картоплину в мундирі. Очистіть та розімніть, натріть на маленьке вічко чи подрібніть у блендері. Додайте до пюре 1 яєчний жовток і перемішайте. Цю масу товстим шаром нанесіть на обличчя. Витримайте суміш 15-20 хвилин. Обличчя вимийте теплою водою.

Крохмаль

Для приготування цієї маски від веснянок вам знадобиться: 1 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. молока та щіпочка солі. Рідкий мед розмішайте з сіллю, додайте молоко, а після всипте крохмаль. Якщо ластовиння сильно виражене можете додати кілька крапель лимонного соку чи перекису. Маску тримайте на обличчі до 25 хвилин, після чого змийте водою.

Сода

Сода – натуральна сполука, як добре відбілює пігментні плями і ластовиння.

Розбав 7 ч. л. соди в склянці чистої води і протирай цим розчином обличчя вранці, ввечері і після довгого перебування на сонці.

Полуниця

У ягодах також багато кислоти, а отже вони відмінно відбілюють шкіру. Для маски вам знадобиться 5 стиглих ягід полуниці, 1 ч. л. меду та 1 ч. л. вершків. Полуничне пюре розмішайте з медом, після чого додайте вершки та мішайте до однорідного стану. Масу нанесіть на обличчя на 20-30 хвилин.

Змішувати полуничне пюре також можна з кефіром чи натуральним йогуртом.

Така маска не тільки відбілює шкіру, а і живить епітелій.

Полуницю можна замінити гарбузом чи чорною смородиною.

Сирна маска

Домашній сир, молоко, морквяний сік і оливкову олію змішайте до однорідної маси (все по 1 ст. л.). Маску кладіть на лице у горизонтальному положенні на 10-15 хвилин. Після цього змийте теплою водою.

Сирна маска від веснянок корисна ще й дівчатам з сухою шкірою.

Важливо: Маски від веснянок кладіть на обличчя оминаючи зону очей. Процедури робіть ввечері або в ті дні, коли ви не виходитимете під прямі сонячні промені. Кожна з перелічених масок не лише відбілює шкіру, а і підвищує її чутливість до ультрафіолету.

Вранці, перед виходом на вулицю краще наносити захисний крем.

Пам’ятайте, що перед тим, як накладати маску на лице, переконайтесь, що дана суміш не викличе у вас алергії. Для цього спочатку нанесіть кілька грам маски на зворотну сторону зап’ястя, груди чи шию.

Читайте також:

Що робити, щоб веснянки не з’явилися?

Процедури, націлені на висвітлення пігментних плям, сушать шкіру, а отже сприяють появі ранніх зморшок. Якщо ж ви все таки вирішили позбутися веснянок, то краще попередити появу «сонячних поцілунків», а ніж видаляти їх.

  • Сонцезахисний крем у вашій косметичні повинний бути не лише влітку, а і в холодні пори року. Взимку обирайте засіб з невисоким рівнем захисту, а навесні та літом (коли сонце активне), ступінь захисту повинна бути не нижче 50 пунктів;
  • Пік сонячної активності припадає з 11 до 16 години дня. Людям, які страждають від веснянок, в час коли сонечко особливо «зле», краще не висовувати ніс на вулицю. В іншому разі ховайте обличчя під широким капелюхом;
  • Якщо пігментні плями з’являються по всьому тілі, то навіть влітку носіть легкий одяг з рукавами з натуральних тканин;
  • Додайте у раціон продукти, які багаті на вітамін С (відомий антиоксидант). Цитрусові, яблука, чорна смородина, виноград, томати, брюссельська капуста, зелений перець, манго, полуниця повинні щодня бути на вашому столі. І навпаки, їжте менше продуктів, які багаті бета-каротином, а це морква і гарбуз;
  • Не забувайте пити воду: шкіра потребує вологи. Також на весні введіть в раціон біле м’ясо, гречану крупу та інші продукти, багаті нікотиновою і аскорбінової кислотами. Брак цих речовин в організмі посилює пігментацію.

Читайте також:

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Стиль, краса, Здоров'я, косметика, лікування
В тему