Поради

Як побороти весняний авітаміноз?

Як побороти весняний авітаміноз?

Білий світ не милий, настрій на нулі, спати хочеться страшенно, а дивитися на себе в дзеркало – страшно? Ваш діагноз – «весняний авітаміноз»!

Авітаміноз – надзвичайно серйозне захворювання. Нестача вітамінів С, РР і В1 веде за собою серйозні недуги. Те, що зазвичай трапляється з нами в кінці зими та на початку весни, медики називають вітамінною недостатністю. Для повноцінного функціонування організму потрібні корисні речовини, які при прожитковому мінімумі в холодну пору року дістати легко, проте дорого. Втім, весняну «депресію» досить просто нейтралізувати, якщо внести невеликі корективи у свій раціон і освоїти деякі кулінарні хитрощі.

Заморожені фрукти й овочі

На жаль, гарні й апетитні свіжі фрукти і ягоди за час довгого шляху в супермаркети втрачають значну частину користі. Навесні переходьте на заморожені дари природи. При швидкому промисловому охолодженні зберігається до 95% необхідних речовин.

Сухофрукти

В цих смаколиках багато вітамінів групи В і провітаміну А. Правда, занадто яскрава і пружна курага чи родзинки не годяться: в процесі правильної сушки плоди обов’язково темніють і зморщуються, а ті, що мають підозріло гладкі боки, безсумнівно, обробили, а отже, користі для здоров’я від них не буде. Виварені в цукровому сиропі фініки залишайте без уваги і шукайте сушені плоди. Цукати з папаї, ківі, кавуна або ананаса, хоч і виглядають симпатично, на вітаміни бідні.

Запікайте і тушкуйте

Тривала термічна обробка продуктів, і зокрема овочів, – ворог вітамінів. Коренеплоди – картоплю або буряк – найкраще запікати «в мундирі»: цінні речовини залишаться запечатаними під шкіркою (в ідеалі й їсти плоди потрібно з нею). Овочі ріжте на шматочки, тушкуйте в невеликій кількості води чи готуйте в пароварці: швидко, а тому з мінімальною втратою корисних речовин.

Каші

Манка чи очищений рис навесні не дають користі – після обробки в них залишається мало вітамінів. Чого не скажеш про перловку, вівсянку, неочищений рис і, звичайно ж, гречку – в них вітамінів групи В, К, Р, РР і Е набагато більше.

Вівсянку можна і не варити: 2–3 столові ложки пластівців залийте гарячою водою і накрийте. Хвилин через 5 каша готова, і всі корисні речовини в ній збережуться. Ще один рецепт: увечері залийте кілька столових ложок гречки холодною водою і залишіть на столі. Вранці отримаєте порцію готової каші, де всі вітаміни на місці.

Капуста

У консервації вітамінів мало. Інша річ – квашена капуста. Промивати її не потрібно. З розсолу можна приготувати заправку для овочевого салату: змішайте дві ложки розсолу і ложку лляної олії, щіпку меленого кунжутного насіння та будь-які спеції – і готово. Морська капуста і водорості норі, в які завертають суші та роли, теж містять чимало корисного. Подрібнені, ці дари моря можна використовувати замість солі або просто додавати в різні страви – від омлетів до салатів.

Паростки

Паростки сої, нуту, гороху або пшениці – скарбниця корисних речовин. Але продукт цей швидко псується і для тривалого зберігання не призначений. Можна пророщувати злаки і вдома.

Мікрофлора

Корисні речовини не завжди потрапляють в організм ззовні – скажімо, вітаміни групи В здатні виробляти і власні кишкові бактерії. Правда, для цього необхідно як слід вживати клітковину. Відмінне її джерело – житні, гречані, пшеничні, ячмінні та інші висівки. Хвилин за 20 до їди залийте висівки декількома ложками гарячої води. Дайте набухнути і з’їжте. Обов’язково запивайте висівки щонайменше склянкою води.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, імунітет
В тему