Поради

Чому зрілі жінки дедалі частіше обирають самотність

Чому зрілі жінки дедалі частіше обирають самотність

Тенденція жити на самоті набирає силу останнє десятиліття не тільки в Європі, але і, схоже, в Україні. Особливо це стає помітно серед жінок після 40.

Про це йдеться у статті клінічної психологині Марини Басманової.

Здавалося б, існує соціальний стереотип, що основна мета жінки - це заміжжя. Однак, дослідження показують, що це не зовсім так. Якщо для дівчат шлюб все ще представляє цінність, то в більш зрілому віці, особливо, після розлучення, все менше жінок прагне жити в парі. Як не дивно, але соціологи стверджують, що заміжні жінки живуть в цілому менше, ніж самотні, а ось чоловіки - навпаки.

Що стосується пострадянського простору, на жіночі плечі досі припадає левова частка робіт по дому і занять з дітьми. Саме тому, однією з вагомих причин, по якій зрілі жінки вважають за краще жити одні - це помітне полегшення побуту. Діти виросли, і у них звільняється час і з'являються сили, щоб зайнятися власним життям.

На цей період припадає велика кількість розлучень, ініційованих самими жінками. Хтось повертається на роботу і будує кар'єру, хтось присвячує час улюбленому заняттю або починає власну справу, деякі починають подорожувати або займатися собою.

Це абсолютно не означає, що жінка перестає бути жінкою і втрачає інтерес до чоловіків – змінюється форма спілкування. Гостьовий шлюб або спільне проведення часу замінюють на цьому етапі сім’ю і спільне проживання. У подібних випадках самотність є вибором, який задовольняє потреби жінки.

З іншого боку, самотність в зрілому віці зумовлене різними психологічними проблемами, що виникають після довгих років токсичних відносин або важкого розлучення. У цьому випадку жінка часто відчуває себе використаною, особливо, якщо після довгих років шлюбу чоловік іде до більш молодої суперниці. Самотність в цій ситуації дозволяє уникнути нового болю в разі розриву чергових відносин.

А ще можуть виникати страхи: жінка боїться повторення пияцтва, рукоприкладства, зневажливого ставлення. Її самооцінка в подібному випадку сильно занижена, впевненість у своїй привабливості і цінності майже на нулі, тому, щоб не посилювати розчарування собою, вона вважає за краще самотність.

В якому б віці ви не були самотні, важливо усвідомити, що це для вас - проблема або вибір. Якщо проблема – шукайте способи вирішення. Якщо вибір – насолоджуйтеся. Неважливо, що думають оточуючі, головне, щоб в цьому стані було комфортно вам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: жінки, стосунки, психологія, шлюб
В тему