Поради

Цукровий діабет виявити вчасно досить важко

Цукровий діабет виявити вчасно досить важко

Ця хвороба відома дуже давно, та навіть сторіч не вистачило, аби знайти диво-препарат, що міг би повністю зцілити від неї. Мова йде про цукровий діабет. Із кожним роком, констатують медики, кількість хворих на нього зростає.

 

"Підступність цукрового діабету в тому, що яскраво виражених симптомів у нього немає. Людина може не відчувати болі чи дискомфорту, тому нерідко діагностують цю хво робу із суттєвим запізненням – вже тоді, коли дають знати про себе серйозні ускладнення", – розповідає лікар-ендокринолог Людмила Ружицька.


Є кілька груп чинників, що сприяють розвитку цукрового діабету. Перш за все це спадковість. Той, хто має у своїй родині враженого цією хворобою батька чи матір, брата чи сестру, мусить щороку обстежуватися на діабет. Так само раз на рік перевірити себе на наявність зайвого цукру у крові не завадить тим, кому за 45. Виділяють цілу групу чинників, що пов’язана зі способом життя. Особливо це ожиріння, зайва вага. Симптомами діабету найчастіше є спрага, сухість у роті, часте сечовипускання, зниження ваги, загальна слабкість, нудота, біль у нижніх кінцівках, втомлюваність, головний біль. У разі цих скарг слід звертатися до сімейного лікаря чи лікаря-ендокринолога. Лікувати діабет непросто, та зупинити його розвиток цілком реально.


Як? Та хоча б правильним дієтичним харчуванням. «Приймати їжу при діабеті слід 3-4 рази на день, дотримуючись певного режиму. Одна з порад – обмежити вуглеводи, особливо солодощі. Чим більше цукру вживає людина – тим більший рівень цукру в її крові. Потрібно обмежити прийом виробів із борошна, тіста, більше вживати продуктів, багатих на клітковину. Якщо пити воду, то лише негазовану і не фруктові соки.  Рівень глюкози у крові можна визначити у лабораторії будь-якої лікарні. Направлення на обстеження можна взяти у сімейного лікаря чи лікаря-ендокринолога.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему

Останні матеріали