Поради

Як визначити токсичних родичів

Як визначити токсичних родичів

Як відомо, сім’ю не вибирають. І якщо з неприємними далекими родичами можна припинити спілкування або бачитися вкрай рідко, то з близькими - це часто неможливо.

На жаль, рідні часто приносять нам набагато більше неприємного і болісного, ніж сторонні, але викреслити їх з життя назовсім або максимально дистанціюватися не виходить. Як зрозуміти, що поруч з вами «токсичні» люди і мінімізувати свої психологічні втрати – пояснила клінічна психологиня Марина Басманова.

  • «Токсичні» люди завжди вважають себе розумнішими за інших і точно знають, як оточуючим слід вчинити в тій чи іншій ситуації. Вони часто використовують наказовий спосіб: «ти повинен», «тобі слід», «треба зробити так». Якщо ви не погоджуєтеся з їх думкою, сильно дратуються, обурюються і ображаються: вони ж хочуть як краще.
  • Вас критикують або засуджують під маркою турботи: «вистачить їсти, сорочка ледве застібається», «навіщо ти витрачаєш час на це навчання, все одно роботу не знайдеш», «немає сенсу жити з цим невдахою». Можливо, в частині таких висловлювань є частка правди, але така подача різко знижує вашу самооцінку, псує настрій і вселяє почуття провини.
  • «Токсичний» родич постійно самостверджується за ваш рахунок, розповідаючи, як у нього все добре і як він успішний в порівнянні з вами. При щільному спілкуванні з такою людиною у вас може виникати заздрість, знижуватися мотивація до діяльності, розвиватися незадоволеність собою і своїм життям.
  • Протилежний підхід, коли родич безперестанку скаржиться вам на життя, просить допомогти, розповідає, як складно справлятися зі справами. При цьому він нічого не робить сам, а намагається перекласти проблеми і відповідальність на вас, маніпулює родинними почуттями і змушує допомогти.
  • Родичі постійно порушують ваші кордони фізично: дзвонять в будь-який час дня і ночі, приїжджають погостювати без попередження, регулярно залишають для нагляду дітей або тварин, посилаючись на те, що сім'я повинна допомагати. При цьому ви з ними чинити так не можете.

Якщо хоча б один пункт отруює ваше життя, задумайтеся, чи готові ви терпіти таке ставлення навіть від близьких людей. Спробуйте поговорити, почніть по-іншому реагувати, відстоюйте свої особисті кордони і вчіться говорити тверде «ні». Якщо ж родичі продовжать так з вами поводитися, постарайтеся звести спілкування з ними до мінімуму.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: стосунки, Сім'я, психологія
В тему