Поради

Як змусити людину сказати правду

Як змусити людину сказати правду

Зараз існує багато прийомів з'ясування, чи бреше вам співрозмовник. Але дуже важливо для нас дізнатися те, що саме він приховує. Тож як змусити людину говорити правду?

Про ефективні правила поведінки і прийоми, що допомагають почути правду, у статті Гаррі Штадта.

  1. Прийом «Раптовість»

Питання на тему, що вас цікавить, повинно бути задане несподівано, всупереч попередньому логічному ланцюжку діалогу. Для більшої ефективності створюється навмисне русло розмови в доброзичливому настрої, з м’якою і доброю посмішкою, не раз підкреслюючи власну довіру співрозмовника.

«Заколисана» підозрілість підвищує шанси вашої раптовості. І якщо ви заздалегідь потурбуєтесь про те, щоб опонент не скористався нагодою промовчати або відбутися жартами, або іншим способом уникнути відповіді (наприклад, задати так голосно питання, щоб його почули і інші зацікавлені у відповіді люди), то великий відсоток ймовірності забезпечить вам правдиву відповідь.

  1. Прийом «Шантаж»

Так-так, цей брудненький, але ефективний прийом. Домагаючись правди від дитини, погрожуйте їй в гіршому випадку забороною доступу до комп’ютера. Від брехливого чоловіка вірний засіб – самотні ночі. Від лукавої дружини – відстрочка покупки шубки. А другу, який останнім часом боїться глянути вам у вічі, можете пригрозити сваркою. І т.д. і т. п. Засобів багато, а прийом один.

Головне, щоб шантаж торкався дійсно «болючих місць» опонента. І слід завжди виконувати «обіцянки» в разі відмови говорити правду. Тому що наступного разу вам цей прийом і зовсім не допоможе.

  1. Прийом «Я все знаю»

Чудово спрацює, якщо ваша впевненість в свої підозри висока. Якщо в чомусь сумніваєтеся – пр.ийом не допоможе, навіть якщо ви насправді і праві. Якщо ж ви поганий актор, то впевненість спрацює за вас – вербальні і невербальні знаки, тон голосу, жести, погляд.

«Я все знаю, але краще буде, якщо ти все розкажеш сам!» - ця фраза одночасно рятує і вас, і опонента. Завдяки такому рішенню конфлікту, сімейні узи ще можна зберегти, дружбу зробити міцнішою, а партнерський бізнес перехопити в одні руки без послуг кілера.

  1. Прийом «Добрий»

Він ефективний, якщо брехня не привела до світової катастрофи або революції. Цей прийом з психології спілкування – він не рекомендує нудні тортури «так ти скажеш чи ні?». Він також відкидає лайку, нецензурні вирази, бризки слини і скрегіт зубовний.

Зате слід взяти в руки такі людські якості, як щирість і доброту, прагнення зрозуміти співрозмовника. Опонент втратить опорні умови для брехні – навіщо брехати, коли можна просто пояснити мотиви обману?

  1. Прийом «Надзвичайна дивина»

Зазвичай брехні потрібна опора логічного обґрунтування. Правді так не потрібна «правда», як брехні! І якщо в момент розмови вислизає щось незвичайне і абсурдне, то весь логічний ланцюжок опонента руйнується. Причому чим надзвичайніша дивина, тим чесніша відповідь.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, Поради, стосунки
В тему