Поради

Навіщо таблетки, коли є…

Навіщо таблетки, коли є…

Кожного року мільйони українців хворіють на застуду та грип. І кожного разу на таблетки й сиропи доводиться витрачати сотні, якщо не тисячі гривень. А потім необхідно ще й довго відновлювати організм після антибіотиків.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Аби цього року не повторювати сумної традиції, дієтолог Борис Скачко радить уже зараз видозмінити свій раціон і зміцнювати імунітет медом та обліпихою.

Та це вітамінна бомба!

– Мед за своїм складом – унікальний продукт. Він містить усе, що потрібно нашому організму, – мікро- та мікроелементи, органічні кислоти, вітамін С й вітаміни групи В. Натуральний мед є чудовим антибактеріальним засобом та навіть послаблює дію вірусів, – пояснює дієтолог. – Але перед уживанням варто пам’ятати: мед може викликати алергію (особливо в дітей), він вважається важким для підшлункової продуктом, тому дорослій людині можна його вживати по одній-дві столові ложки на день, дитині – одну-дві чайні ложки. А ще в жодному разі не додавайте мед  у гарячі напої. Адже внаслідок нагрівання до 50-ти й вище градусів мед утрачає всі корисні властивості та слугує не більше ніж підсолоджувачем.

А от із чим мед не просто смакує – перетворюється на ліки, так це з обліпихою.

– Ця маленька жовта ягода вважається справжньою вітамінною бомбою! Адже містить багато вітаміну С – головного ворога вірусів, вітаміни А та Е («таблетки молодості»), вітаміни групи В, – перелічує Борис Скачко. – Крім того, обліпиха багата на магній, калій, фосфор та кальцій, які необхідні нашим серцю та кісткам, на залізо, яке покращує стан крові. Завдяки великому вмісту дубильних речовин ягода вбиває бактерії та загоює рани, зокрема й на слизовій оболонці ротової порожнини.

Однак обліпиху слід обережно вживати людям, які мають проблеми зі шлунком і травленням, бо в ягоді міститься багато кислоти.

Як вибрати якість?

Аби мед забезпечив нам бажаний оздоровчий ефект, він повинен бути натуральним, без додавання цукру, води, крохмалю. Тож коли не маєте знайомого пасічника, то, обираючи товар у магазині чи ринку, дослухайтеся до порад експертки з якості та безпеки продуктів Юлії Сливи:

– Щойно зібраний натуральний мед завжди рідкий. Купуючи такий, вмокніть ложку і підніміть: медова нитка повинна «не рватися», а текти тоненькою цівкою, лягаючи «книжечкою» на поверхню меду.

Через кілька місяців після збирання мед починає кристалізуватися – перетворюватися на густу однорідну масу. Якщо в банці з медом нижня частина густішає, а верхня лишається рідкою, це означає, що мед не вистояний і може невдовзі забродити. А коли грудки твердого меду плавають у рідкій консистенції, це може свідчити, що або свіжий мед перемішали зі старим, або частину меду розтопили й перемішали із кристалізованим.

Окрім цього, натуральний мед має насичений різкуватий запах і аж ніяк не повинен пахнути карамеллю чи перевареним цукром. А якщо натуральний мед потримати в роті, то від нього трошки починає «дерти» в горлі (бактерицидний вплив).

Та й обліпиха має свої нюанси в якості, зазначає Юлія Слива:

– Стигла ягода повинна мати яскраво-жовте чи оранжеве забарвлення та бути тверденькою. Щоб обліпиха довше не псувалася, її потрібно або рвати безпосередньо перед заготівлею, або зберігати з гілочками. Крім того, ягоди з лікувальною метою треба заготовляти без застосування термічної обробки. Бо більшість корисних речовин, особливо вітамін С, просто зруйнуються від високих температур.

Що смачного приготувати?

Мед найкраще споживати розведеним у воді чи тепленькому чаї. Дуже смачними виходять напої з перетертих ягід чи лимона, перемішаних із медом (такі заготовки треба зберігати в холоді та у скляній тарі). А щоб ягоди не зіпсувалися, банки для зберігання варто простерилізувати.

До речі, в обліписі корисні не лише ягоди, а й кора та листя. Ягоди зручно споживати, попередньо потовкши та перемішавши з цукром чи медом у співвідношенні 1:1. Натомість із листя та кори (вона багата на серотонін – гормон щастя) виходять цілющі чаї, які також зміцнюють імунітет.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, Здоров'я, народна медицина
В тему