Поради

Популярні види кріплення, стандартизація металевих виробів

Популярні види кріплення, стандартизація металевих виробів

Металеві кріплення використовуються у різноманітних галузях господарства: від виконання побутового ремонту до промислової діяльності. Вони дозволяють створювати надійні з’єднання деталей та елементів конструкцій, машин. На українському ринку можна зустріти як стандартизовані кріплення, так і металеві вироби з унікальними розмірами — останні використовуються не так часто і мають більш високу ціну. Подібна продукція поділяється за сферою застосування та призначенням.

Будівельні кріпильні вироби

Однією з найбільших груп кріпильних виробів є будівельні. До них належать:

  • гвинти, болти, шурупи, шпильки;
  • гайки, вкладиші;
  • цвяхи, заклепки, штифти тощо.

Їх можна розділити на вироби з різьбою та без. Перші дозволяють створювати роз’ємні з’єднання, вони закручуються за допомогою спеціального інструменту або руками. Цвяхи, заклепки та інші металеві вироби без різьби забиваються у поверхню і не припускають їхнього видалення. Це суттєво звужує місця їхнього використання.

Для виготовлення будівельних кріплень обирають міцні матеріали — сталь, латунь та інші сплави. Для захисту виробу від впливу навколишнього середовища застосовують різні покриття. Вони не дають іржі знищити кріплення, збільшують функціональні можливості деталі та термін її експлуатації. Будівельні кріплення використовують і в побуті. Наприклад, за допомогою них виконують ремонтні та монтажні роботи по дому: розташовують предмети декору, встановлюють технічне обладнання тощо. Подібні металеві вироби максимально доступні для придбання, а ціни на них не високі.

Різновиди кріплення відповідно ГОСТ і DIN

Для того, щоб зробити використання кріплення більш ефективним та зручним, прийняті відповідні стандарти — ГОСТ, діють на пострадянському просторі, та DIN, міжнародні вимоги. Великі українські виробники болтів, гвинтів та іншої подібної продукції керуються цими нормативами у власній діяльності. В асортименті більшості магазинів ви знайдете кріплення, виготовлені згідно ГОСТ і DIN. Наприклад, постачальник Булат Металл пропонує продукцію провідних українських та іноземних виробників. Є магазини, що реалізують лише імпортні кріплення, переважно з Китаю та країн Східної Європи.

Керуючись стандартами ГОСТ і DIN, легко підібрати відповідне кріплення. Найбільш популярні види:

  • DIN 933 — болт з шестигранною головкою та повною різьбою;
  • ГОСТ 1491 — гвинт з циліндричною головкою та прямим шліцем;
  • DIN 1587 — ковпачкова гайка, що створює естетичний вигляд виробу;
  • DIN 125 — пласка шайба для кріплень із зовнішньою різьбою;
  • ГОСТ 397 — сталевий шплінт для з’єднання деталей у будівництві та машинобудуванні.

Стандартизовані кріплення коштують дешевше, ніж виготовлені за індивідуальними параметрами замовника. Вони надійні та перевірені у різних умовах. Позначка ГОСТ (DIN) свідчить про те, що цей металевий виріб відповідає жорстким стандартам якості, і ви точно будете знати, чого від нього очікувати при використанні. На кріпленнях, виготовлених згідно загальноприйнятим нормативам, ставиться маркування. Воно містить необхідну інформацію про виробника (товарний знак) та характеристики деталі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Будівництво
В тему