Поради

Лопух: як заготовити коріння, яке допомагає при цукровому діабеті та хворобах печінки 

Лопух: як заготовити коріння, яке допомагає при цукровому діабеті та хворобах печінки 

Відома травниця викопує біля водойми коріння лопуха, яке використовує при лікуванні багатьох захворювань.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Однак для лікування можна застосовувати коріння лише тих рослин, які ще не цвіли, – охоче розповідає Віра Крась, жителька Луцька. – Тобто рослині має бути не більше від року.

Принісши додому, акуратно мию сировину і висушую у теплому, але захищеному місці. Опісля слід досушити у сушарці або ж духовці. Правильно висушений корінь зберігається до п’яти років. Треба пам’ятати, що заготовляти корінь можна на початку осені і весною, оскільки влітку у корінні поживних речовин дуже мало.

Корінь володіє жовчогінними властивостями, допомагає підшлунковій залозі виробляти інсулін, а також є гарним сечогінним і потогінним засобом.

Зокрема, при цукровому діабеті дуже ефективним є такий засіб – потрібно взяти у рівних частинах корінь лопуха, чорничник, цикорій, галегу звичайну і нагітки. Подрібнивши усе це, ретельно розмішати і, взявши одну столову суміші, залити її пів літром води.

Опісля довести до кипіння і кип’ятити протягом двох-трьох хвилин. Потім зняти з вогню і настояти протягом години. Процідити і пити як чай три-чотири рази на день. Курс такого лікування – два тижні. За цей час рівень цукру в крові нормалізується, а з часом при потребі лікування можна повторити.

Також травниця розповідає, що останнім часом люди часто нарікають на різноманітні хвороби печінки, її збільшення, гепатит.

– У таких випадках завжди раджу ось такий простий, але водночас неймовірно ефективний засіб, – каже вона. – Потрібно взяти корінь лопуха, траву парило, корінь пирію і череду у рівних частинах. Подрібнити і все це перемішати.

Тоді столову ложку суміші залити пів літром води і довести до кипіння. Настояти протягом пів години, процідивши, пити за 20 хвилин до їди тричі на день по пів склянки. Зазвичай при такому лікуванні діяльність печінки нормалізується дуже швидко.

А ще корінь лопуха, взятий у рівних частинах із травою парило, допомагає при дисбактеріозі і нестравності шлунка. Заваривши компоненти, потрібно пити настій як чай. Окрім цього, ця рослина дуже помічна і при зовнішньому застосуванні.

Приміром, під час випадіння волосся чи появі лупи треба взяти корінь лопуха, кропиву і шишки хмелю у рівних частинах. Подрібнити усі складники і перемішати. Тоді дві столові ложки суміші слід залити пів літром води, прокип’ятити п’ять хвилин і настоювати протягом години.

Процідити і втирати настій у корені волосся. Такі процедури дуже швидко дають свої результати – волосся не лише перестане випадати, але і стане шовковистим, здоровим і почне швидше рости.

Щодо свіжих листочків лопуха, то і вони є дуже помічними. Зокрема, при болях у суглобах потрібно свіжий листок прикласти до хворого місця і замотати полотниною. Так залишити на ніч, а наступного вечора прикласти новий листок.

– Також завдяки високому вмісту вітаміну C в листках лопуха їх можна використовувати як чудовий засіб проти авітамінозу, каже пані Віра. – Для цього достатньо підсушити свіжий листок і додати його у чай. Настояти – і смакувати, насолоджуючись ароматом і поповнюючи запас організму вітамінами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я
В тему