Поради

Як схуднути, вживаючи молочні продукти

Як схуднути, вживаючи молочні продукти

Сир і кефір давно і міцно «прописалися» в меню всіх, хто стежить за фігурою. Однак деякі лікарі стверджують: не всі молочні продукти однаково корисні, а деякі і зовсім провокують збільшення ваги. Майже всі дієтологи визнають, що людині, яка прагне схуднути, усувати з меню молочні продукти не варто. Але і поглинати їх пачками – стратегія неправильна. Необхідно звертати увагу на кількість і жирність кожного з продуктів. Отже, що і в якій кількості включати в раціон, якщо ви хочете схуднути?

 

Коров'яче молоко

 

Дієтологи рекомендують обмежити його вживання до половини склянки на день. Що стосується жирності, то більшість лікарів радить зупинити свій вибір на 2,5%. Інший варіант – замінити коров'яче молоко на овече або козяче, вони менш алергенні. Можна, звичайно, перейти на популярний останнім часом безлактозний напій, але якщо проблем із засвоєнням молочного цукру у вас немає, то робити це немає сенсу.

 

Сир

 

Ми звикли вважати сир корисним дієтичним продуктом, який можна їсти майже цілодобово. Причому чим менша його жирність, тим краще. Частково це так: сир містить в собі велику кількість білка, фосфору, заліза, магнію і безліч вітамінів, однак ним, як, втім, і будь-яким іншим продуктом, зловживати не варто. Казеїн, складний білок, що міститься в сирі, має одну особливість: він може залишатися в шлунку людини до 10 годин. Так, з одного боку, це добре: ви поїли сир на вечерю і до ранку ситі. Але є й зворотний бік: казеїн утримує воду, звідси і набряклість, яка зовсім не потрібна жінкам, які худнуть. Що робити? Звернути увагу на жирність продукту: якщо ви хочете схуднути, сир треба вибирати не жирніше 4-5%.

До речі, зверніть свою увагу на зернистий сир. У дієту його варто включити, бо він містить велику кількість кальцію.

 

Кефір, йогурт

 

Кисломолочні продукти корисні як людям, які хочуть схуднути, так і тим, хто не планує знижувати свою вагу. Більше того, кефір, наприклад, дуже багатий кальцієм. Кальцію в кефірі міститься більше, ніж в 2 літрах молока. Щоправда, і тут не обійшлося без підводних каменів. Якщо ви думаєте, що склянка кефіру на ніч – ідеальний варіант для будь-якої людини, то сильно помиляєтеся. Варто враховувати, що кефір – продукт не тільки молочно-кислого бродіння, але і спиртового, і оцтово-кислого. За рахунок своєї гостроти він протипоказаний людям з підвищеною кислотністю, ерозіями, виразками шлунка, гастритом. Йогурти в цьому випадку – варіант набагато кращий, щоправда, тільки натуральні: без барвників, смакових добавок і підсолоджувачів.

 

Що робити? Правильно підбирати «свій» продукт. Якщо у вас немає патологій шлунково-кишкового тракту, то на день ви можете випивати одну склянку або кефіру, або натурального йогурту. Якщо патології є, то кефір виключіть. Що стосується жирності, то 2-2,5% буде ідеальним варіантом. До того ж, у натурального йогурту є одна приємна особливість – біфідобактерії, які містяться в ньому, допомагають організмові перетравлювати лактозу.

 

Молочна сироватка

 

Цей продукт дуже корисний, багатий білком і підходить для дієтичного харчування. Мабуть, єдиний недолік молочної сироватки – в ній міститься молочний цукор, тому з нею варто бути обережними людям, організм яких не здатний перетравити лактозу. Що робити? Стежити за дозуванням. 1-2 склянки молочної сироватки на день цілком допустимі. Цей продукт багатий вітамінами групи B, кальцієм та фосфором.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему