Поради

Як захиститись від комарів літом?

Як захиститись від комарів літом?

Як захиститися від комарів, чим вони небезпечні, як убезпечити себе вдома і чи є найкращий засіб від комарів?

Щоб зрозуміти, як боротися з комарами в квартирі, розберемося, чим небезпечні їхні укуси і як вони потрапляють в вашу оселю.

Як комарі потрапляють в будинок

Стара легенда про те, що комарі летять на світло, невірна, інакше вони проводили б весь час під лампою, як метелики. Маленькі "вампіри" відчувають "здобич" по інфрачервоному випромінюванню на особливому рівні, яке виходить від людини або тварини.

Усвідомивши, що тут можна поласувати, комар вибирає жертву по запаху поту, а точніше по його складовій - молочній кислоті. На світло комаха летить по тій же причині: інфрачервоний зір в темряві вловлює невелике тепло від лампи або грубки - так вони потрапляють в наші кімнати і будинки.



Алергія на укуси комарів - саме часте явище, яке ці комахи можуть викликати, звичайно, після звичайного дискомфорту і почісування. Рідше комарі є носіями малярії, жовтої лихоманки і різного роду вірусів.

Засоби від комарів в домашніх умовах

Як позбутися від комарів будинку? Сьогодні існує безліч препаратів впливу на літаючих шкідників. Для використання в кімнаті випускаються фуміганти - препарати, які діють на основі диму. Одним з таких засобів є антимоскітна спіраль. Принцип її роботи доволі простий: підпалюється один кінець спіралі, і вона поступово плавиться, виділяючи дим. Речовини, які містить дим, блокують дихальну систему комах і вбивають їх.

Наступна група препаратів - електрофумігатори. Спеціальні пристрої, що працюють від мережі. У них використовується або спеціальна пластина, або гель, який випаровується від нагрівання і виділяє в повітря речовини, що вбивають комарів.

Основний недолік цієї групи засобів захисту - малий радіус дії. Найзнаменитіші марки можуть забезпечити безпеку в кімнатах не більше 12 м2.

Щоб уникнути марної роботи в квартирі, використовують або кілька фумігантів і фумігаторів, або більш потужні моделі.

Важлива правильна експлуатація:

  • Увімкніть або підпаліть засіб в порожній кімнаті на пів години.
  • Зупиніть його роботу і провітріть приміщення.
  • Закрийте вікна. Можете насолодитися спокоєм.

Здоровий сон корисний, і приємніше спати з відкритою кватиркою і без "сусідів", але небажано включати препарат на всю ніч і поруч зі сплячим. Ні в якому разі не можна використовувати засіб поруч з грудними дітьми або вагітними жінками.

У багатьох людей виникає алергія на використання таких засобів захисту. Щоб цього не сталося, можна вдатися до альтернативи - домашньому засобу від комарів, які роблять за принципами народної медицини.

Народні засоби від комарів

Людині набагато легше використовувати для захисту організму перевірені часом речовини. З цієї причини захист від комарів в квартирі буде не тільки корисним, але в деяких випадках навіть приємним. Як врятуватися від комарів народними методами?

Гвоздика

Основу захисту від комарів становлять ефірні олії і звичайні приправи - те, чого бояться комарі. Наприклад, гвоздика, як в сухому вигляді, так і у вигляді олії, є одним з найпопулярніших засобів захисту. Якщо у Вас є бутони гвоздики, залийте гарячою водою приблизно п'ять грамів, дайте настоятися 15-20 хвилин і нанесіть собі на шкіру за допомогою розпилювача.

В той же список можна включити:

  • лаванду;
  • мелісу;
  • евкаліпт;
  • м'яту;
  • базилік;
  • герань.

Якщо ідея нанести на шкіру ефірну олію Вам не подобається - є інші виходи. Один з варіантів - капнути масло в маленький медальйон і носити його на шиї. Інший спосіб - просочити маслом серветку і покласти її в блюдце біля голови. І сон буде міцним, і заважати ніхто не стане. Якщо ж у Вас є аромалампи - просто додайте масло туди.

Можна використовувати гвоздику в поєднанні з лимоном в якості фумігатора. Поріжте лимон навпіл, вставте бутончики гвоздики всередину і таке блюдо поставте біля ліжка або вікна. Приємний запах буде асоціюватися у Вас з новорічними святами. А ось комарям він не сподобається.

Якщо немає часу займатися приготуваннями, а захист потрібна прямо зараз, придбайте одеколон "Гвоздика". Спиртовмісні розчини комарі також недолюблюють, а в сукупності з ароматом гвоздики це засіб дасть подвійний ефект.

Ванілін

Приємний запах ванілі давно став атрибутом свіжої випічки. А ось комарам і настирливим мошкам він просто ненависний. Для захисту від комах розведіть пів столової ложки ваніліну в чашці теплої води, умочіть ватний диск в цьому розчині і протріть шкіру - приємний запах шкіри Ви отримаєте бонусом.

Також Ви можете змішати 40-60 грам порошку ваніліну з дитячим кремом і нанести після ретельного перемішування.

Корінь валеріани

Ще один спосіб захисту - відвар коріння валеріани. Для його приготування необхідно подрібнити корінь валеріани, покласти в каструлю і залити в неї півтора літра води. Потім поставити на плиту і довести до кипіння. Далі засіб переливають в герметичну ємність і настоюють протягом години. Для кращого використання процідіть відвар і дайте йому охолонути. Наносите за допомогою ватних серветок або розпилювача на шкіру.

З мінусів: можуть бути проблеми з домашніми вихованцями - від комарів Ви позбудетеся, а ось від котячої уваги сховатися буде складніше.

Такий же ефект, як валеріана, дають коріння полину і пирію. Причому кішки до них байдужі.

«Зірочка»

Хто з нас не відчував на собі оздоровчого ефекту знаменитої "Зірочки"? Ще дітьми ми думали, що цим чарівним засобом можна лікувати всі хвороби. Точково нанесіть бальзам на шкіру, і комарі не покажуть носа у Вашому домі.

Якщо на зірочку алергія або такого засобу немає, замініть його на будь-який інший, який містить в своєму складі камфор. Нанесіть його на ті ж точки, і ефект не змусить себе чекати.

Як захистити свій будинок від комарів

Боротьба з літаючими паразитами народними засобами настільки різноманітна, що дозволить убезпечити не тільки Вас, але і Вашу квартиру. Розберемо, що відлякує комарів.

Базилік

Посадивши цю рослину під своїми вікнами або дверима, а також поставивши його біля вікна всередині, Ви забезпечите себе від комариного проникнення. До того ж запах базиліка відлякує і мух. Зручність цього варіанту полягає у великій пристосовності рослини: вона може рости навіть в спекотне літо без особливого клопоту. Запах базиліка приємний людині, а зовнішній вигляд досить гарний.

Лаванда

Тим же ефектом, що і базилік, володіє лаванда. Просто розмістіть її в місцях можливого проникнення комах - комарів, метеликів та молі - і забудьте про їх вторгнення.

М'ята

М'ята займає провідне місце по ефективності відлякування різноманітних комах і гризунів. Мурахи, мухи, блохи, комарі і миші назавжди забудуть дорогу до Вашого дому, якщо Ви розкладете висушену м'яту на своєму підвіконні.

Не можна використовувати болотяну м'яту, оскільки рослина отруйна.

Бузина

Гілки бузини також ефективно відлякують комарів. Правда, доведеться їх періодично міняти, але це єдиний мінус цього способу. Також можна посадити рослину під вікнами або перед входом в будинок.

Найчастіше комарі проникають в кімнати через відкриті вікна, оскільки в жарку пору року єдиним способом освіжити приміщення є провітрювання. Щоб виправити цю ситуацію існує кілька можливих способів захисту, наприклад, москітна сітка, правда, вона не дає стовідсоткової гарантії, оскільки комахи можуть проникнути навіть в маленьку щілину, склавши крила. Також можна уникнути відкриття вікон зовсім, наприклад, придбати брізер. Це пристрій постійно подає свіже повітря і має низку супутніх переваг: безшумна робота, можливість встановити потрібну температуру і три фільтри очищення повітря. Просто налаштуйте брізер на зручний для Вас режим роботи, закрийте вікна, і ризик появи комах зведеться до нуля.

Вкусив комар: що робити?

Якщо після укусу комара Ви ніяк не можете позбутися від сверблячки, Вам допоможе розчин соди, марганцівки або нашатирю. Половина чайної ложки засипається в стакан з теплою водою, ретельно перемішується і наноситься на місце взаємодії з комахою. Також добре діє прикладений до місця укусу лист подорожника, м'яти, черемхи або петрушки. Якщо рослинності немає під рукою, використовуйте кефір або кисле молоко.

Інші засоби проти комарів

Щоб остаточно розібратися з захистом від комарів, розберемо сучасні способи впливу на них.

Звукова атака

Ультразвукові відлякувачі діють за таким принципом:

  • Пристрій видає тривожний писк комаря-самця.
  • Почувши його, самка облітає місце стороною.
  • Ваша квартира захищена.

Виробники таких агрегатів обіцяють від півтора до тридцяти метрів чистої від комах зони. При цьому людське вухо не чує нічого, тобто прилад абсолютно безшумний. Це плюс.

З мінусів: універсального сигналу для комарів не існує, оскільки кожен з них пищить в своєму діапазоні. Це означає, що якщо якісь комарі в Ваш будинок не потраплять, то це далеко не сто відсотків. До того ж комарі майже не чують - орієнтуються вони, як ми вже зазначили, по теплу і поту. Вуглекислий газ, що видихається людиною, також грає роль путівника.

Світлові прилади

Принцип роботи цих приладів полягає в ультрафіолетовому світлі, що служить приманкою для комах. Комарі вмирають від контакту з металевими гратами під напругою. Зона дії - від 20 до 90 метрів.

З мінусів: така лампа навряд чи врятує Вас від контакту з літаючими паразитами, оскільки вони не люблять світло і активно уникають його. Навіть тепло, що випромінюється таким "світилом", не притягне комах, оскільки ні вуглекислого газу, ні поту воно не дає, тому Ваша квартира все ще буде приймати непроханих гостей. А ось позбавити Вас від присутності метеликів, мух і метеликів лампи зможуть легко.

Антимоскітні браслети

Одним з досить зручних способів позбавлення від комарів є антимоскітний браслет. Просто надіньте його на руку, і комарі від Вас відстануть. Принцип роботи таких браслетів заснований на дії ефірних олій, що входять до їх складу. Правда, захист такими засобами досить локальний.

Якщо Ви надумали придбати саме такий захист - купуйте браслети в непрозорій упаковці, оскільки в протилежному випадку пристрій може втратити свої якості ще до відкриття через вплив сонячних променів. Також браслети можуть викликати алергію, тому варто бути обережним.

Середній термін дії - 200 годин, що теж варто враховувати при покупці.

Найкращий засіб від комарів

Так чи існує найкращий засіб від комарів? Згідно з опитуванням, фумігаторами користуються 35%, попри те, що квартира наповнюється запахом хімії. Пояснюється це простотою у використанні і доступністю: немає потреби чекати і шукати інгредієнти. Саме з цієї причини народні методи виявилися на останньому місці, але це не означає, що вони менш дієві. Просто в умовах сучасного ритму життя не у всіх городян є час на приготування настоїв і трав'яних відварів. До того ж не скрізь можна дістати інгредієнти.

Спреями і мазями користується близько чверті опитаних. Інша чверть відноситься до комарів з гумором: "Мене не кусають".

Хай там як, але найкращий засіб від комарів - це те, що підійшло саме Вам. Не бійтеся пробувати різні способи, і Ваша квартира стане неприступною фортецею для літаючих "вампірів".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему