Поради

«Золота середина» класики і сучасності – стиль класицизм

«Золота середина» класики і сучасності – стиль класицизм

Стиль класицизм в інтер'єрі – це аристократичний стиль, що поставив в основу стриману елегантність, він прийшов на зміну бароко, який втомив власників величезних квартир багатоярусним ажуром. Взявши за основу грецькі і римські зразки, майстри інтер'єрів повернулися до пишності античного мінімалізму.

  • Приміщення, витримані в канонах класицизму, зберігають прихильність декоративності і мальовничості стін і меблів, відмовляючись від розсипів мережив. Організація простору тут особливо важлива – геометрично правильна площа зонується колонами, напівколонами і фронтонами, але не перевантажується предметами.
  • Рельєфність і великі силуети – почерк класицизму.
  • Стиль класицизм в інтер'єрі має великі дзеркала в парадних рамах і мармуровий камін. Величезні площі необов'язкові, важливо лише наявність високих стель. Предмети не повинні бути обмеженими, крісла, дивани, столики – симетричні острівці у вільному просторі.
  • Обов'язковий предмет, який є центральним акцентом, – у спальні–це ліжко з балдахіном, в кабінеті та їдальні – стіл, у вітальні – камін.
  • Меблі – приземкуваті і широкі, на масивних гнутих ніжках, виняток – високий секретер, розташований на деякій відстані від кавової групи. Симетрично секретери можуть бути розташовані по обидва боки каміна.
  • Приміщення гармонійно переходять один в одного.
  •  Палітра – пастельно-кремова, світло-бежева, з м'яким вкрапленням зеленуватих і коричневих відтінків.
  •  Плазмову панель можна розмістити над камінною полицею, необхідну техніку прибрати у висувні блоки або ніші зі стулками.
  •  Освітлення в класичному інтер'єрі може бути цілком сучасним – заховані в натяжну стелю точкові світильники не порушать композиції, до того ж, можуть використовуватися цілеспрямовано, висвічуючи потрібні фрагменти в різний час доби.
  •  Оздоблення стін зобов'язано бути пишним – розпис-«гризайль» (імітація скульптури) у світло-сірих тонах, пастельна декоративна штукатурка, тканинні, вінілові або очеретяні шпалери.
  • Живопис, в т. ч. портретний,– в стилістиці 18 століття, що сусідить з гобеленами та атласними драпіровками.
  •  Стеля прикрашена ліпниною, можливий медальйон, виконаний у вигляді фрески.
  • Вікна і двері при оформленні інтер'єру в стилі класицизм– великі, з цілісного масиву.
  • Для підлогового покриття (паркет) бажано поєднання різних порід дерев; можлива композиція дерев'яних і мармурових плиток.
  •  Меблі з червоного дерева обробляються вставками з інших порід, м'які – оббиваються дорогими тканинами з флористичними візерунками.
  • Розміщення дзеркал, невеликих скульптур, підлогових ваз, триноги для квітів обов'язкові, проте не на шкоду вільному простору.

Стіни: найчастіше вибираються тканинні шпалери, або інші імітації тканини. У разі фарбування стін використовуйте м'які тони. Також у стилі класицизм використовується ліпнина, античні колони і напівколони з прямими лініями. Для прикраси стіни підійде фреска античної тематики, або пейзаж чи портрет в дусі 18 століття.

Стеля у класичному інтер'єрі частіше біла або ніжно-кремова/пастельна. Доповнюється образ класицизму ліпниною. Намагайтеся витримати ясність і античну строгість.

Підлога переважно паркетна. Для інтер'єру в стилі класицизм більше підходить художній паркет з великою кількістю використаних порід дерев. У спальні та вітальні можна доповнити килимом.

Меблі з масиву благородних порід дерева, добротні і респектабельні, витончені, але не вигадливі. В якості декоративного оформлення класичного інтер'єру використовується сама фактура і натуральний колір деревини. Предмети меблів уцьому стилі часто із різьбленими вставками з цінних порід дерева. Стільці та крісла оббиваються тканинами з квітковим орнаментом. Кут стику ніжки і сидіння кубічний. Ніжки прямі, звужуються донизу з канелюрами. Кути спинки підкреслені. Популярне забарвлення стилю класицизм – червоне дерево плюс легка бронзова обробка.

Предмети декору досить стримані, але в той же час дорогі. Скульптурний декор, фрески, симетрично розташовані дзеркала в дорогих багетах. Обов'язковими елементами є карнизи, штори з ламбрекеном, складної форми портьєри, а також чохли для меблів. Люстри і світильники з кришталевими підвісками і досить масивні у виконанні. У класичному інтер'єрі є фарфор, книги, картини, антикварні речі.

Поради професіоналів:

1. Класичний стиль дизайну інтер'єру актуальний як в оформленні приватних будинків і квартир, так і в громадських приміщеннях. Великі компанії часто за допомогою класичного дизайну інтер'єру підкреслюють міцні традиції і стабільність свого бізнесу, адже класицизм – стиль, який пройшов багатовікову перевірку часом.
Поєднання монументальності з простотою, але вираженою не в безідейності, а в зрозумілих і чітких елементах, не дають сумніватися у величі стилю. Класичний стиль інтер'єру розрахований на спокійних і солідних людей, які не змінюють інтер'єр на догоду моді. Меблі стилю класицизм купуються надовго і, як твір мистецтва, передаються у спадок.

2. Для класичного інтер'єру найкраще підійдегуманоцентрична або променева композиція, тобто всі об'єкти перетікають з одного в інший. Наприклад, передпокій і вітальня можуть бути розділені колонадою. Перегородки в класичному стилі інтер'єру використовуються рідко. Колони можна обробити мармуром або гранітом.
3. Бажаючи в суворій відповідності відтворити стиль класицизм у себе вдома, подбайте про ті речі, які найяскравіше будуть кидатися в очі на тлі загального стилю. Звичайно, мова йде про сучасну техніку, яку доведеться «ховати». Телевізор, наприклад, можна помістити в закриту нішу або за стулки в шафі. Для іншої техніки і предметів підійдуть висувні блоки і багато інших прийомів, у тому числі їх декорування під старовину.

4. Якщо ви вирішили зробити ванну кімнату в класичному інтер'єрі, то оформляйте її в теплих відтінках (бежевий, слонової кістки). Малюнок на стіні та підлозі повинен імітувати мармур. Крани змішувача вибирайте позолочені або з бронзовим запиленням, краще зістарені. Якщо дозволяє площа, використовуйте колоніальні елементи, як відблиск античності, проте вони не повинні перекривати загальний фон, перетворюючи все в грецькі і римські ванни.
5. Особливо підкреслить інтер'єр класицизму гризайль– розпис у сіро-білих тонах, що імітує скульптурне зображення. Використовуйте його на стінах, фресках або меблях. Гризайль як ніщо інше розкриє тонкий мотив античності.
 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему