Поради

Стиль кантрі в інтер'єрі – дерево і текстиль ручної роботи

Стиль кантрі в інтер'єрі – дерево і текстиль ручної роботи

Стиль кантрі в інтер'єрі не вимагає наявності заміського будинку – заспокійливу теплу атмосферу можна відтворити і в квартирі. Оформляючи житло в стилі кантрі, пам'ятаймо про те, що цей стиль не має стосунку до поняття «ретро» і до нього в принципі не застосовуються визначення «сучасний-несучасний».

Поєднання сільських мотивів з аксесуарами дає можливість вмістити в рамках однієї кімнати дорогі серцю предмети, що вибиваються з концепції суворої стилізації. Однозначна вимога лише одна– тільки натуральні матеріали і рукотворні вироби без нальоту «фабричності».

  • «Селянство» можливе в будинку сучасного планування та з першокласних матеріалів. Величезний арочний отвір, зроблений, як стіни, з оциліндрованих колод, підкреслює не тільки свято смаку, але і вміст гаманця власників.
  • Меблі об'ємні, громіздкі, відреставровані або штучно зістарені – комоди, серванти для виставленого напоказ посуду.
  • Багато текстилю, витриманого в одній панелі, – скатертинами накриваються обідній стіл, невеликий кавовий столик, трюмо, етажерки, їх доповнюють мереживні серветки і т. д.
  • Стиль кантрі в інтер'єрі заохочує в'язані вручну покривала, пледи та чохли для подушок.
  • Художню асиметрію підкреслює чимало горизонтальних поличок з розставленими на них статуетками, свічниками, кошиками з цукерками, фотографіями у рамочках, вазочками із засушеними букетиками.
  • Дерев'яна обшивка – не єдиний варіант оформлення стін в інтер'єрах кантрі. Пам'ятаючи, що стіни не обов'язково доводити до досконалості, можна використовувати фактурні штукатурки, що імітують нерівності і шорсткості, густі фарби з вкрапленнями твердих частинок, а також шпалери – наприклад, одну стіну можна обклеїти шпалерами в квіточки, решту– однотонними. Ще варіант – трафаретний або штампований малюнок.
  • Матеріали для підлогового покриття – керамічна плитка (плюс система «тепла підлога»), сланець, піщаник, соснова дошка, а також ламінат.
  • Вибравши текстиль в одній панелі, сміливо поєднуємо різні розміри, малюнки, наприклад, смужки, дрібний горошок, великі квіти. Перевага – бавовні, льону, ситцю.
  • У центрі вітальні – камін, нехай і електричний, йому симетричний невисокий широкий диван, велика кількість банкеток, підлогові старовинні годинники, м'які пуфи, невелика скринька. Від журнального столика слід відмовитися.

Стіни: декоративна штукатурка, дерево (частіше світле), паперові шпалери з неяскравим квітковим малюнком. Також в інтер'єрі стилю кантрі може застосовуватися поєднання фрагментів оштукатурених стін з частково збереженою цегляною або кам'яною кладкою. В європейському кантрі прийнято декорувати ліпниною і бордюрами без використання яскравих кольорів або золочення.

Стеля: як правило, у стилі кантрі це прості форми, нефарбовані балки на стелі, або дерев'яні панелі. В європейському кантрі допустима шпаклівка стелі.

Підлога: безумовно, паркетна. Вітається велика кількість сучків, структурність деревини, перепади за кольором і тоном. Намагайтеся вибирати більш світлі породи. Саме дерево повинно належати до країни, стиль якої ви передаєте.

Меблі: виготовляються тільки з натуральної, грубуватої деревини, але при цьому всі меблі мають правильну, чітку форму. Перевага надається неполірованим або плетеним меблям. Основними предметами меблів є крісла, невеликі дивани, крісла-гойдалки. Головна риса – це комфортабельність. У західному кантрі також використовують м'які меблі з натуральної шкіри.

Предмети декору: підкреслюють відчуття селянської чи міщанської обстановки інтер'єру кантрі. Скатертина, шторки, постільна білизна з простих тканин (ситець, льон тощо). Декоративні елементи в стилі кантрі: квіточки, горщики, баночки, пляшечки, барила, предмети прикладної творчості, посуд з глини, дерева або недорогого скла. У візерунках і текстурі наявна рослинна і тваринна тематика, а також простий картатий малюнок. Вітальню нерідко прикрашають шкурами або опудалами тварин.

Поради професіоналів:

1. Для створення інтер'єру в стилі кантрі зовсім необов'язково жити в заміському будинку. Набагато важливіше внутрішньо відчувати себе вільним від плинів моди, прагнути створити щось своє, неповторне. Стиль буде приємний любителям дерев'яного будинку, а також тим, хто любить працювати руками і прикрашати будинок самостійно.

2. Особливо цінуються в стилі кантрі вироби та меблі ручної роботи, а також вишиті рушники і серветки, клаптеві ковдри, плетені килимки «з бабусиної скрині». Приємно доповнить інтер'єр різьблення по дереву або меблі, зроблені своїми руками, звичайно, якщо вам це на радість.

3. Відмінною рисою стилю кантрі в інтер'єрі є його малобюджетність. Найчастіше заміський будинок у стилі кантрі стає місцем рідних і звичних речей, колись розташованих у міській квартирі. У будинку кантрі ніколи не побачиш вишуканих антикварних меблів, монументальних дорогих крісел і позолочених канделябрів. У той час далеко не всі радянські меблі підійдуть для кантрі, будьте обережніші, віддаючи перевагу дерев'яним меблям.

4. Для стилю кантрі в інтер'єрі характерна багатоколірність, але не яскрава, а швидше густа, соковита, трохи приглушена. У колірному рішенні переважають натуральні, частіше світлі та пастельні тони.

5. В оформленні стін, підлоги, вікон можуть використовуватися комбіновані тканини або тканини зі схожою фактурою, але різні за малюнком. При оформленні вікна треба відмовитися від складних драпіровок, їх цілком компенсують малюнок і фактура тканини –прості завіси із мінімумом складок.

6. Теплою ноткою інтер'єру стилю кантрі стане камін. Підкресліть натуральність каміна або печі, забувши про елітний декор. Крісло-гойдалка, шкура під ногами, грайливе і романтичне світло з каміна – ось проста формула справжнього кантрі.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему