Поради

Як правильно приватизувати квартиру?

Як правильно приватизувати квартиру?

Після здобуття незалежності в 1992 році в Україні стартувала приватизація. Але, незважаючи на це, на сьогодні все ж таки існує вагомий відсоток житла, яке знаходиться у комунальній власності. До нього належать квартири осіб, які не бажають приватизувати житло; передані на баланс місцевої влади об'єкти житлового фонду; а також державні програми щодо надання житла військовослужбовцям та нужденним. Що ж необхідно враховувати тим, хто зважився на приватизацію?

Особливості:

  • Один раз. Кожен громадянин України може приватизувати державне житло у власність тільки один раз.
  • Сім'я. Згоду на приватизацію дають всі члени сім'ї і після приватизації володіють квартирою в рівних частках. Якщо один із членів сім'ї проти приватизації –відмовляють усім.
  • Площа. Норма квадратних метрів на людину становить 21кв. м, додатково для сім'ї покладається 10 кв. м, за велику площу доведеться доплачувати.
  • Не приватизуються. Квартири-музеї, квартири в закритих військових приміщеннях, службові квартири, не придатні для проживання, приміщення в гуртожитках. Якщо житло включено в план реконструкції, то приватизація здійснюється після ремонту.
  • Прописка. Не можна приватизувати квартиру на тих, хто там не прописаний. Після приватизації житло знаходиться у власності, навіть якщо там ніхто не прописаний.
  • Приватизувати житло мають ті, хто отримав його за договором соціального найму, якщо ж квартира належить за договором безоплатного користування – її не можна приватизувати. Процедура оформлення досить складна і довга, вона займає багато часу, паперової тяганини і може спричинити додаткові витрати. Тому краще заздалегідь підготуватися до цього процесу.

Збір документів:

  • Заяву на приватизацію. Враховуються всі члени родини, і заповнюється в їх присутності, всі повинні поставити свої підписи, після чого заява завіряється начальником ЖЕКу.
  • Довідка про склад сім'ї. Можна отримати в ЖЕКу в паспортному відділі, термін дії довідки – місяць.
  • Копія ордера на квартиру і технічна документація. До технічної документації належать техпаспорт на квартиру, поверховий план приміщень, отримати її можна в БТІ.
  • Право на приватизацію. Для підтвердження такого права необхідно надати паспорт, де має бути відмітка про його використання або довідка з попереднього місця проживання.
  • Пільги. У разі, якщо один із заявників має статус, який дозволяє використовувати пільгові умови приватизації, подаються копії документів, які підтверджують це право.
  • Інші документи. Квитанція про оплату послуг з оформлення документів, довідка з банку про використання житлового чека, копії документів, що підтверджують особу (паспорт, свідоцтво про народження).

Всі зібрані документи подають у відділ приватизації при місцевій держадміністрації. Тут же необхідно оплатити платіжні доручення, строк дії яких один місяць. При видачі свідоцтва на право власності в паспортах роблять помітки про використання права, і в якому обсязі (кв. м). Свідоцтво реєструють в обов'язковому порядку в БТІ.

Більшість українців вже давно використовувало право приватизації квартири. Адже коли житло стає власністю, її власник може продавати, міняти, передавати в спадщину або здавати квартиру в оренду. У неприватизованій квартирі можна тільки проживати, і після смерті мешканця розпоряджатися нею буде держава.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему