Поради

Купівля квартири без допомоги ріелтора та адвоката

Купівля квартири без допомоги ріелтора та адвоката

Чи можна купити квартиру на вторинному ринку житла, не звертаючись по допомогу до ріелтора або адвоката? Для початку варто вивчити короткий алгоритм необхідних дій. А ось застосовувати його самостійно або звертатися до фахівців – це вже особиста справа кожного.

Критерії вибору

Припустимо, грошей вистачає для купівлі нерухомості на вторинному ринку. Це не означає, що треба терміново шукати варіанти. Навпаки, краще сісти і подумати: яким умовам має відповідати житло. Тут слід враховувати всі фактори. Якщо є діти, то поблизу повинні знаходитися школа або дитячий садок, та й взагалі вся інфраструктура: магазини, лікарні, зупинки громадського транспорту. Найкраще, звичайно, виписати на аркуш найважливіші вимоги до приміщення і визначити їх важливість для вас особисто. Тільки після цього можна почати пошуки відповідної квартири.

Пошук житла

Шукати продавця потрібної вам квартири можна по-різному. Один переглядає газети на кшталт «З рук в руки» або «Новини нерухомості», інший заходить в Інтернет і відвідує web-сайти, третій опитує знайомих, четвертий розклеює оголошення про купівлю нерухомості на зупинках громадського транспорту або на дверях під'їздів (чим, до речі, вчиняє адміністративне правопорушення), а хтось звертається до ріелтора. Усі ці способи в кінцевому підсумку можуть дати бажаний результат.

Попередні переговори з продавцем та огляд квартири

Коли квартира знайдена, настає етап переговорів та огляд приміщення. Ці дії проводяться одночасно. Під час огляду треба звернути увагу на стан приміщення і внутрішніх комунікацій. Слід з'ясувати, як часто бувають аварії, коли останній раз мінялися будинкові труби і чи змінювалися вони взагалі, наскільки часто проводиться ремонт комунікацій поруч з будинком і т. д. Необхідно запитати, чи заливали квартиру сусіди зверху, чи булав приміщенні пожежа? Якщо були такі випадки, то ціна нерухомості знижується, оскільки подібні лиха погіршують споживчі властивості приміщення. Щоб з'ясувати всі деталі, можна також опитати сусідів.Забезпечені громадяни навіть замовляють технічну експертизу житла, щоб отримати експертну думку про його стан.

Збір інформації про історію об'єкта та його власників

Наступний етап – це перевірка правової чистоти квартири і збір інформації про продавця. Зазвичай цим займаються юристи та ріелтори, які мають відповідні можливості. Річ у тому, що на цій стадії покупець повинен зібрати всі офіційні (і неофіційні) відомості про нерухомість, а саме: хто прописаний, кому належала, які угоди з нею відбувалися, чи є громадяни, виписані через суд, зниклі безвісти, котрі служать в армії або неповнолітні, що переведені в дитячий будинок. Вся ця інформація збирається як з відкритих джерел (опитування сусідів, запити в БТІ, домоуправління, ЖЕКи, диспансери, суди, інші органи), так і неофіційним чином. Наприклад, з використанням «зв’язків» у міліції, прокуратурі, судах та інших державних органах. Обов'язково треба зібрати відомості про продавця, а також про особу, яка його представляє. Завжди є небезпека, що під маскою добропорядних продавців ховаються банальні квартирні шахраї. Без зв’язків у правоохоронних органах і без доступу до баз даних про осіб, засуджених за кримінальні злочини, перевірити це практично неможливо.

Перевірка документів

Покупець повинен перевірити всі документи. Ризик підробок існує завжди. Фактично перевірка паперів ведеться одночасно зі збором інформації про квартиру. Бажано не тільки переглянути документи, а також вивчити їх реквізити, направити запити про справжність у відповідні інстанції. Наприклад, коли ви бачите, що в квартирі було зроблено перепланування, то не слід сліпо вірити документам про її реєстрацію, а самому переконатися, що вона була проведена законно.

Складання та узгодження договору

Дуже важливий етап у придбанні квартири на вторинному ринку житла. Річ у тому, що договір купівлі-продажу є тим документом, на підставі якого державний орган згодом зареєструє перехід права власності. Отже, договір повинен повністю відповідати стандартним вимогам Цивільного кодексу і містити дані про продавця та покупця, інформацію про ціну квартири, порядок оплати та розрахунків, терміни подачі документів на реєстрацію та інші відомості. До угоди повинен бути прикладений акт прийому-передачі об'єкта.

Подача документів і контроль угоди

Теж важливий етап. Часто буває, що продавець через ті чи інші обставини затягує подачу документів. Причини можуть бути різні: від недокомплекту документів до відвертого ухилення від угоди. І тут важливо прискорити подачу паперів в орган реєстрації або вчасно і без втрат відмовитися від угоди. На цьому ж етапі відбувається остаточний розрахунок за об'єкт. Як правило, він здійснюється за безготівковим розрахунком, а іноді і готівковим платежем. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему