Поради

Купівля квартири з незаконним переплануванням

Купівля квартири з незаконним переплануванням

Більшість українців живе в тісних і незручних квартирах, створених ще за радянських часів, коли будівництво здійснювалося за стандартом. А так хочеться мати сучасний і комфортний «дах над головою», в престижному районі, з оригінальним та унікальним дизайном.

Власники готові вкласти чимало грошей в євроремонт, самовільно роблячи перепланування, щоб створити попит на своє житло і збільшити його вартість. Але чи завжди засоби виправдовують мету, і чим небезпечні наслідки таких дій.

Чим загрожує?

·        Труднощами. Жодна юридична угода не буде оформлена представниками влади без пред'явлення плану БТІ з реальним плануванням. На це піде багато часу, і власник може втратити вигідну пропозицію.

·        Здоров'ям. Зачіпаючи несучі конструкції, зносячи стіни, власники квартир ставлять під загрозу своє життя і життя сусідів. І незнання законів, норм будівництва, незручності планування не можуть виправдати можливі жертви.

·        Відповідальністю. Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає штрафні санкції. А ось якщо перепланування створює загрозу життю чи призведе до загибелі людей, то в силу вступає Кримінальний кодекс України. Передбачає як штраф, так і виправні роботи та обмеження волі.

Продаж квартири з неузаконеним переплануванням

Якщо документи були вчасно і правильно оформлені, продаж житла може стати вигідною угодою, а в іншому випадку можна втратити 10% від реальної вартості квартири. Це пов'язано з тим, що покупці ризикують надалі при необхідності відновлювати вихідну забудову.

Узаконюють планування в таких випадках:

·        Слід поліпшити житлові умови.

·        Воно вже зроблено раніше вами або колишнім власником.

Для оформлення необхідні наступні документи: заява на перепланування, документи на право власності, інвентаризаційний план, акт обстеження зони перепланування. Якщо будинок є пам'яткою культури або історії, тоді потрібні дозволи органів, що контролює охорону і використання таких будівель.

Що ж дозволено міняти

·        Розширювати площу за рахунок коридорів, допоміжних конструкцій і приміщень (комора, антресоль та ін.).

·        Об'єднувати між собою певні приміщення і облаштовувати просвіти (якщо не зачіпаються несучі конструкції).

·        Переносити дверні прорізи на некапітальні стіни.

·        Для влаштування проходу на балкон зносити підвіконну частину.

Найкраще замовити проект перепланування у фірми, яка має ліцензію на такий вид діяльності. Надалі це дозволить уникнути труднощів з оформленням. Адже здійснити перепланування можливо при наявності дозволу державної архітектурно-будівельної інспекції, пожежників та інших служб.

Категорично заборонено:

·        Демонтаж вентиляційних каналів і коробів.

·        Порушувати несучі стіни.

·        Проводити будь-які операції в системі газифікації.

·        За рахунок житлових приміщень збільшувати площу ванних кімнат або санвузлів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему