Поради

6 ранкових способів, щоб стати успішним та щасливим

6 ранкових способів, щоб стати успішним та щасливим

А знаєте ви, що лише 5 відсотків з нас живуть заможно і почувають себе вільними, решта 95% – долає труднощі, щоб вижити. Ба більше, за даними американських дослідників, лише 1 людина зі 100 до пенсії стає багатою, 4 – фінансово забезпеченими, 5 – будуть працювати і на пенсії, щоб утримувати себе, 36 – до цього часу помруть, а 54 – будуть залежати від родичів чи держави.

Такі реалії нашого сьогодення. Суспільство завжди потерпає від браку коштів, щороку зростає смертність від серцево-судинних захворювань та онкології. Однак, незважаючи на це, всі ми можемо жити щасливо і повноцінно, можемо змінити свою долю і втілити найпотаємніші мрії.

Що для цього треба робити?

Потрібно щодня виділяти час на підвищення своєї кваліфікації і навиків. Адже, як показує досвід багатих людей, успіх залежить від того, наскільки якісно буде побудований ваш ранок.

Продуктивний ранок допомагає досягати доставленої меті, покращує ваше здоров’я і додає вам більше життєвої енергії. Життя ваше зміниться, якщо ви будете рано вставати.

Чому ранок найбільше підходить для саморозвитку?

Саморозвиток – це те, без чого не буває успіху. Ввечері нам найбільше хочеться ні про що не думати і забути про роботу, побути з друзями чи сім′єю, в середині дня теж не має вільного часу, лише зранку ми можемо приділити час собі.

Деякі експерти із саморозвитку запевняють, для того, щоб день був енергійним потрібно щоранку 30 хвилин приділяти фізичним вправам, а решта 60 – саморозвитку.

Саморозвиток зранку має такі переваги:

  • Ви зможете вмотивувати себе на весь день;
  • Ви наповните день яскравими фарбами, якщо продуктивно проведете його перші години;
  • Ви не будете більше виправдовуватися, бо вислів «Я нічого не встигаю» втратить силу.

Знайдіть час на фізичні вправи, медитацію, візуалізацію, читання, письмо. Якщо перед вами буде список справ, які варто виконати, це швидше змусить вас вилізти з-під теплого покривала. Я потім, коли звикнете, то будете прокидатися і в 4, і в 5 ранку і все вам буде під силу.

Ранок найбільш продуктивний ще й тому, що саме тоді активують гормони людини, які відповідають за діяльність людини. Так:

  • До 6 ранку у нас виробляється серотонін – гормон щастя;
  • О 6:00 піднімається кортизон – гормон, що відповідає за нашу активність. Тоді краще попрацювати розумово, скласти плани на день. А якщо в цю годину випити більше пів літри води, то можна знешкодити і вимити гормон стресу.
  • О 7:00 не виробляється мелатонін, тому спати в цю пору – це даремно гаяти час.
  • О 8:00 активні гормони, що відповідають за наше сексуальне життя та розвиток нашого м’язового каркасу, тому це ідеальний час для спортзалу, гімнастики тощо.
  • З 10:00 до 14:00 активується нейрогормон, що відповідає за пам'ять, увагу. Найкращий час для розумової діяльності.

Біоенергетики стверджують, що кожна людина найбільш енергійна зранку, потім близько до полудня її ентузіазм пригасає і відроджується близько 15:00, а після 17:00 знову згасає без наступного відновлення. Після 19:00 людина відчуває втому.

Як не стати «сірою масою»?

Ніколи не думали, чому більшість людей входить в коло так званих пересічних людей? Бо їхнє життя йде за звичним сценарієм і змінити його на краще, стати повелителем своєї долі у них не вистачає духу. Щоб не бути пересічним, треба перезавантажити своє життя.

Найбільші причини «пересічності»:

  • Звичка жити минулим

Люди обмежені досвідом, бояться робити щось нове, у них купа страхів. Щоб цього не було нагадуйте собі, що майбутнє і минуле – не одне і те ж. Що ви можете все і для вас не має нічого неможливого. Перестаньте боятися, розширте горизонти свого бачення.

  • Невміння ставити цілі

Ви повинні чітко знати, чого хочете і заради чого встаєте рано-вранці. Лише так ви зможете стати успішним і досягти того життя, про яке мрієте. Мету формулює кожен окремо і вона може бути різною. Для початку навіть зовсім незначною: частіше посміхатися, наприклад. Міняйте свої цілі, об’єднуйте їх, позичайте в інших людей, головне ставте їх.

  • Звичка робити для себе винятки

Давайте поб’ємось об заклад, що кожен хоча б інколи дозволяє з’їсти те, що нам шкідливо. Ми зазвичай надаємо перевагу шкідливому над корисним, любимо відкладати багато справ на потім. І найбільше помилка в тому, що ми віримо, що ця дія має відношення до якоїсь конкретної ситуації, а не до майбутнього. Насправді все не так.

Те, що ви обрали зараз, впливає на майбутнє. Якщо привчити себе зараз відмовлятися від шкідливого на користь правильного, можна розвинути самодисципліну. Говоріть собі, що те, що ви робите зараз, вплине на те, ким ви станете.

  • Відсутність звіту

Саме звіт змушує людину робити більше, бо потрібно нести відповідальність перед третьою людиною за свої вчинки. Вихід один – знайдіть людину, перед якою ви зможете прозвітувати, партнера, який підтримає вас.

  • Оточення

Подивіться, з ким ви найчастіше спілкуєтеся. Чи є ці люди активними, дієвими, чи прагнуть розвиватися і рухатися вперед? Чи може вони тягнуть вас назад, змушують бути лінивими і нецікавими? Якщо ваше оточення далеке від ідеалу, заводьте нові знайомства. Якомога більше часу проводьте з успішними людьми, які займаються саморозвитком, чогось досягли і своїм прикладом надихають вас.

  • Не бажання розвиватися і відсутність розуміння, що це потрібно почати саме зараз

По природі людина лінива і звикла відкладати справи на потім, не бачачи в них терміновості. Саме ця звичка перешкоджає досягти успіху. Важливе те, що є саме зараз, в цю хвилину і секунду.

Скажіть собі: саме зараз я зможу зробити щось таке, чого не робив для себе раніше. Вийдіть із сірої маси більшості. Ви – унікальні і варті кращого.

Як прокинутись бадьорим?

Вчені вважають, що людині достатньо 7 годин для повноцінного сну, а ось 9 годин спати не рекомендують. Цікаво, що багато чого залежить від того, як ми самі ставимося до сну. Якщо звечора ви програмуєте себе на те, що не виспитеся, зранку програма здійснюється.

Тут важлива сила переконання. Змініть свій фокус бачення і кажіть собі: завтра я встану повний сил та енергії, переконуйте свій розум і тіло, що вам буде достатньо шість годин, наприклад, для повноцінного сну. Все у ваших руках.

Прокинутися енергійним можливо лише за однієї умови: якщо у вас є мотивація.

І головне, позбудьтеся звички відкладати дзвінок будильника на 5 хвилин. Таке зволікання нічого доброго вам не дає, окрім втрати дорогоцінного часу.

5 кроків, щоб позбутися цієї шкідливої звички:

  • Щовечора думайте про те, яким чудовим буде новий день, бо підсвідомо зранку людина пригадує те, про що думала ввечері.
  • Покладіть мобілку якнайдалі від себе, щоб довелося встати, аби вимкнути її. Подивіться у вікно, мозок сприймає натуральне світло як сигнал до активних дій.
  • А потім відразу йдіть у ванну, вмивайтеся, чистіть зуби, щоб прокинутися до кінця. Такі прості речі сигналізують мозку про початок нового дня.
  • Потім випийте трохи води. Це очистить вашу травну систему і прожене сон.
  • А потім зробіть зарядку і в душ.

Практики, які допомагають стати кращими

Життя кожного має кілька складових: фізичної, емоційної, духовної, інтелектуальної. Все, що відбувається з нами у зовнішньому світі пов’язано із світом внутрішнім. Тобто вдосконалюючи внутрішні складові ми будете змінюватися і зовнішньо.

Для цього є 6 дієвих практик:

  1. Занурення в тишу

Тиша налаштує вас на лад нового дня і допоможе зібратися з думками. Вона зробить ранок спокійним і навіть затишним.

Присвятіть тиші хоча б 5 хвилин зранку і здивуєтеся, як раніше жили в постійному шумі. Для занурення в тишу поробіть дихальні практики, помоліться, промедитуйте, поміркуйте позитивно про щось важливе.  

Але не практикуйте це в ліжку, бо сон обов’язково здолає вас.  

  1. Повторення позитивних афірмацій, тобто позитивних фраз

Внутрішній діалог має бути підбадьорюючим, а не звинувачувальним. Припиніть картати себе і згадувати свої невдачі. Краще відшукайте свої афірмації, які допоможуть вам  полюбити себе, пробачити і налаштувати на здійснення мрій.

Чим частіше ви будете їх промовляти, тим швидше в житті прийдуть якісь зміни. Сформулюйте фразу про те, що ви достатньо гарні, розумні та унікальні.

Афірмації піднімають самоповагу, допомагають якісно долати проблеми і швидко налагоджувати контакт з іншими людьми. Якщо ви щодня будете казати, що досягнете бажаного, перерахуєте шляхи досягнення мети і уявите свій новий образ, підсвідомість почне вірити цим словам і погодиться діяти. Так відбувається повна перезагрузка вашої свідомості і життя.

  1. Практика візуалізації

Це емоційна практика, яка закликає свідомість малювати картину свого майбутнього з її чіткими деталями. Це так би мовити репетиції майбутнього життя.

Помилка майже кожного з нас у тому, що ми згадуємо минуле і відтворюємо в пам’яті його епізоди і не завжди хороші тоді, коли потрібно програмувати майбутнє.

Подумайте, що ви мрієте досягти, отримати, уявіть свій успіх, детально опишіть свої бажання і відчуйте їх. І головне, не будьте глядачем цієї картини, як відвідувач кінотеатру, а її учасником, відчуйте і впустіть її в себе.

Подивіться на себе як на лідера, людину, котра щойно досягла мети. Уявіть, з якою великою радістю ви працюєте, відвідуєте тренування, встаєте рано-вранці. Чим чіткішою буде ваша картина, тим більше шансів, що вона стане дійсністю.

  1. Турбота не лише про душу, а й про тіло.

Всі знають, що фізичні навантаження повинні бути у житті кожного. Але мало хто на це зважає. Та ви не сіра маса більшості, ви – унікальна особистість, яку труднощі загартовують.

Тому мерщій для початку робити зранку зарядку. Якщо записатися у спортзал чи піти на ранкову пробіжку для вас завдання з розряду найважчих, то оберіть йогу.

Розпочинаючи день з руху, ви залишитесь активними до самого вечора. Це того варте.

  1. Читання

Книга – джерело знань, з яких ви можете дізнатися про будь-що. Почніть читати 5 чи 10 сторінок в день і цього буде достатньо, щоб ви втягнулися і виробили хорошу звичку. Робіть виписки самого цікавого і перечитуйте їх. Не бійтеся повторного читання, це виробить самодисципліну і організованість.

  1. Створення записів в щоденнику

Цей обряд має стати частиною вашого продуктивного ранку. Дозвольте висловлювати свої мрії та побажання на папері, пишіть про все, що вас хвилює. В кінці року вам буде цікаво прочитати власні висновки.

Щоденник зможе навчити, допоможе чіткіше побачити проблему і вирішити її, не кажучи вже про те, що ви покращите свою грамотність. Не забувайте у своєму паперовому чи електронному щоденнику хвалити себе за успіхи, планувати майбутнє тощо.

Чудовий ранок за 6 хвилин

Ви можете витратити на практики годину, а можете зробити все за кілька хвилин. Варіант для тих, хто завжди поспішає.

1 хвилина: після пробудження побудьте без поспіху в тиші;

2 хвилина: подумки повторіть афірмації, котрі налаштують вас на досягнення;

3 хвилина: створіть в уяві картину ідеального дня і візуалізуйте будь-яку позитивну ситуацію;

4 хвилина: зробіть записи того, що хочете отримати від нового дня;

5 хвилина: перегорніть кілька сторінок книжки, яку давно мріяли прочитати;

6 хвилина: зробіть присідання, покрутіть головою, зробіть вправи руками, повторіть вправу, яка вас бадьорить.

Щоб ранок та день вдався, найперше робіть те, чого ви робите не любите, або те, що треба виконати терміново. Виконавши складне завдання, ви відчуєте себе героєм і продуктивно проведете весь день.

Запам’ятайте ці поради і виконуйте їх щодня, доповнюйте свій ранок чимось корисним.

Як виробити нову звичку?

Людині змінюватися заважають звички. Але мало хто працює над тим, щоб шкідливі звички змінити на корисні. А все тому, що ми не продумуємо стратегію того, як змінитися. А вона є і на її втілення потрібно 30 днів.

З 1 по 10 день – найважчий період, який стійко потрібно витримати, але згодом стане легше і ви відчуєте навіть гордість за те, що змінюєте щось, якісно міняєте життя. Змінювати звичку важко, але можливо. Пам’ятайте, що такий занепад сил буде тільки 10 днів і вам стане морально легше.

День з 11 до 20: ви будете залежати ще від старих звичок, але побачите плюси від нової. Вам доведеться себе контролювати, але це буде легше. Це стан дискомфорту, але він тимчасовий.

З 21 дня до 30 закріплюється нова звичка. Приходить гордість за те, що ви все витримали і досягли фінішу. Корисна звичка тепер частина вас самих, зіллється з вашим характером і головне, що буде приносити задоволення і насолоду. Ви відчуєте свободу і вийдете за границі обмежень.

І не бійтеся критики тих, хто не розуміє вас. Якщо вона конструктивна вислухайте її, але вирішуйте все самі. Відішліть своїм друзям листа з проханням, щоб вони описали ваші позитивні та слабкі сторони і запевніть їх, що ображатися не будете. Поясніть, що все це ради однієї мети – зрозуміти себе і стати кращою людиною.

Спробуйте, пожертвуйте своїм місяцем, щоб потім пожинати плоди успіху та радості все життя.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, Секрети успіху
В тему