Поради

Утратив роботу? Скористайся допомогою від держави!

Утратив роботу? Скористайся допомогою від держави!

Увесь світ охопило масове безробіття. Адже частина підприємств зупинилася, частина скоротила промислові обсяги. А ще частина не відкриється навіть після скасування карантинних обмежень.

Україну теж не минуло масове безробіття. Лише за офіційними даними, майже 2 млн наших співвітчизників позбулися місця праці. Фактично ж безробітних майже вдвічі більше. А працевлаштуватися стало значно складніше, бо кількість вакансій скоротилася на 60% порівняно з минулорічними показниками, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Рятівною соломинкою у цій скрутній ситуації стають сайти з пошуку роботи, а також центри зайнятості. Тим паче, що останні не лише є посередниками між працівниками та роботодавцями, а й пропонують безкоштовне навчання, перепрофілювання та фінансову допомогу. Детальніше про підтримку безробітних розповіла «Главкому» начальник управління надання послуг населенню Державного центру зайнятості Інна Бондіні. Подаємо найбільш актуальні дані з її інформації.

 

Як зареєструватися в центрі зайнятості

Якщо раніше стати на облік до центру зайнятості можна було лише після особистого звернення до працівників центру зайнятості (далі – ЦЗ), то в умовах карантину стали доступними три варіанти подання заяви:

– через програму «Дія» (вона скачується в телефон). Тут знадобиться наявність у людини електронного підпису та сканованих документів;

–  через офіційний сайт Державної служби зайнятості (зайти на сайт у рубрику «Електронне подання документів» можна з комп’ютера чи телефону, до яких підключений інтернет). Заяву необхідно надсилати на електронну адресу найближчого центру зайнятості;

– шляхом звернення до найближчого центру зайнятості: там, не заходячи всередину приміщення, можна взяти бланк заяви, заповнити, додати вкинути її у скриньку для кореспонденції.

Той, хто буде заповнювати паперову заяву, повинен вказати номер свого телефону, аби потім працівник ЦЗ міг сконтактувати з безробітним та, в разі потреби, уточнити дані.

Після завершення карантину фахівці радять впродовж десяти днів прийти до центру зайнятості, принести оригінали документів і підтвердити правильність записаної для взяття на облік інформації.

Нерідко бувають випадки, що статус безробітного хоче отримати людина, яка не має ні сучасного телефону, ні комп’ютера. У такому випадку фахівці ЦЗ радять або звернутися до сусідів, які мають інтернет та засоби доступу до нього, або скооперуватися кільком охочим стати на облік у ЦЗ, найняти авто і приїхати до найближчого центру зайнятості, де заповнити анкету й тут же кинути її до скриньки для кореспонденції.

 

Хто має право на допомогу з безробіття

Фінансову допомогу за посередництва центру зайнятості може отримати лише особа, яка має статус зареєстрованого безробітного.

Отримати цей статус може той, хто не набув права на пенсію, не має роботи, готовий до неї приступати та не є зайнятим згідно зі ст.4 Закону України «Про зайнятість населення». Ця стаття передбачає, що людина не повинна вчитися на денній формі, не набула пенсійного віку, має вік понад 35 років і страховий стаж.

Особи, які не досягнули 35-річного віку, можуть отримати статус зареєстрованого безробітного, якщо не мають трудового стажу і розраховують знайти своє перше робоче місце.

Навіть якщо особа дотепер працювала за цивільно-правовим договором, вона теж має підстави для реєстрації як безробітна.

А от коли трудилася неофіційно й не сплачувала до бюджету Єдиного соціального внеску (ЄСВ), то вона не має підстав претендувати на допомогу від держави.

Так само не може претендувати на фінансову допомогу особа, яка досягнула 35 й більше років, але взагалі не має страхового стажу.

 

Який розмір фінансової підтримки

Фінансова підтримка безробітного залежить від двох чинників: тривалості його останнього офіційного працевлаштування та розміру офіційної зарплати впродовж останнього року. Проте сума підтримки не може перевищувати 8 408 грн.

Якщо за останні 12 місяців страховий стаж становив менш як шість місяців, такий безробітний в праві отримувати щомісяця по 650 грн, а в період карантину – 1000 грн.

Коли людина віком до 35 років не має страхового стажу, її мінімальна допомога становитиме 1000 грн на час карантину та перший місяць після завершення карантину.

До слова, понад 7 тис. грн допомоги отримують лише 12% зареєстрованих у ЦЗ безробітних, 4 – 7 тис. грн мають 11% зареєстрованих, 2 – 4,5 тис. грн одержує кожен третій офіційно безробітний, а кожен п’ятий має щомісячну мінімальну допомогу для незастрахованих осіб – тобто 1 тис. грн.

 

Скільки часу виплачують допомогу

Термін отримання допомоги офіційно безробітним теж залежить від декількох чинників. Якщо людина має належний страховий стаж, щомісячні виплати їй надходять упродовж 360 календарних днів.

Особа передпенсійного віку (якщо їй іще два роки до пенсії) щомісяця отримує гроші протягом 720 календарних днів (тобто весь період до виходу на заслужений відпочинок).

Молодь віком до 35 років без страхового стажу отримує виплати впродовж 180 календарних днів. А звільнений за власним бажанням у період карантину матиме допомогу протягом не більше ніж 270 календарних днів.

 

Де найлегше працевлаштуватися

Як і до настання пандемії, найлегше знайти роботу в містах-мільйонниках та у промислових регіонах, тобто в Києві, Харкові. Львові, Одесі, Кривому Розі, Запоріжжі.

Найбільш затребуваними нині є працівники у сферах медицини, правопорядку, торгівлі, фармацевтики, послуг.

Якщо безробітний не має необхідних для працедавця навиків, у центрах зайнятості йому запропонують пройти безплатне навчання, перепрофілювання чи допоможуть влаштуватися на тимчасову роботу.

Середня зарплата, яку пропонують за вакансіями у центрах зайнятості, становить 7 тис. грн. Це менше, ніж на сайтах із пошуку роботи. Але начальник управління надання послуг населенню Державного центру зайнятості Інна Бондіні пояснює: їм працедавець називає офіційну зарплату, нижче від якої не має права платити. Тож, аби дізнатися фактичний дохід, Інна Бондіні радить шукачам роботи телефонувати до працедавця й уточняти, чи не передбачає він неофіційні доплати, премії тощо.

 

Бізнесу теж передбачена допомога

У зв’язку з карантином, Кабінет Міністрів для підтримки малих та середніх підприємців передбачив 4,7 млрд фінансової допомоги (постанова уряду від 22 квітня 2020 р. № 306).

Для отримання коштів через часткове безробіття на період карантину роботодавці вже подали майже десять тисяч пакетів документів. Щодо кожного третього підприємця прийнято позитивне рішення. А це означає, що держава спрямує гроші для часткової компенсації зарплатні майже 45 тисячам працівників.

«Безпосередньо сама допомога на період карантину надається за кожну годину, на яку працівникові скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду, – пояснила Інна Бондіні. – Однак розмір допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом».

До речі, навіть якщо людина не має підстав для отримання фінансової допомоги від центру зайнятості, вона все одно може звернутися до ЦЗ для швидшого працевлаштування. Адже в центрах зайнятості є база із сотнями тисяч вакансій.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: безробіття, Україна, допомога
В тему