Поради

Чому важливо пити багато води?

Чому важливо пити багато води?

Наш організм більше, ніж наполовину, складається з води. Людині необхідно постійно підтримувати цей баланс. Чому обов'язково потрібно пити чисту воду і як правильно це робити?

Всі ми знаємо, що людина повинна випивати достатню кількість води щодня. Нам твердять про це лікарі та дієтологи, журнали про правильне харчування, адепти здорового способу життя. Однак у всіх цих закликах на перший план виходить швидше «треба», а не «чому».

Як правильно пити воду? 

  • Якщо ваш організм не звик до великої кількості води, то не треба намагатися влити її в себе насильно. Поступово збільшуйте норму. Як правило, звикання відбувається протягом одного-двох тижнів.
  • Воду організм отримує також з овочів, фруктів і інших продуктів і напоїв.  Слідкуйте за тим, як налаштований ваш організм. Універсальні 6-8 склянок можуть бути не вашою нормою.
  • Корисно починати свій день зі склянки води натщесерце. Це запускає всі необхідні процеси в організмі і пробуджує його.
  • Пити під час їжі не рекомендується, оскільки це розбавляє шлунковий сік і розтягує шлунок. Звідси відчуття тяжкості і здуття живота. Однак це не означає, що потрібно зовсім забути про питво. Волога потрібна шлунку для кращого засвоєння їжі, проте воду можна пити лише в помірних кількостях.
  • Рекомендується пити воду за 20-30 хвилин до їжі. Так, щоб на момент приймання їжі рідини в шлунку вже не залишилося.
  • Що стосується пиття після їжі, то якщо в раціоні були білкові продукти, пити воду не рекомендується ще 3-4 години. А якщо ж рослинні, то досить почекати 1,5-2 години.
  • Перевагу краще віддавати саме чистій воді, а не будь-яким іншим напоям. У ній немає ні калорій, ні солей, ні цукру, ні інших елементів, здатних нашкодити організму.
  • Якщо ви відправляєтеся на прогулянку, то краще випити воду вдома. В процесі ходьби пити не рекомендується, оскільки це посилить процес потовиділення і, як наслідок, процес зневоднення.
  • Вода повинна бути не холодною, а теплою, а випивати її потрібно не залпом, а маленькими ковтками.
  • Важливо пам'ятати, що вода вимиває з організму не тільки шкідливі речовини, але і корисні мікроелементи. Додайте в свій раціон більше корисних овочів, фруктів, горіхів і інших продуктів, багатих на вітаміни.

Чому важливо пити багато води?

Чому важливо пити багато води?
Чому важливо пити багато води?

Вода не просто допомагає нам втамувати спрагу. Ось тільки кілька причин, чому так важливо пити воду:

Вода - джерело енергії

Вода є найбільш важливим джерелом енергії в нашому організмі. І це здається цілком закономірним, якщо взяти до уваги той факт, що наше тіло приблизно на 75% складається з води. Відсутність цієї необхідної речовини в людському тілі знижує ферментативну активність, в результаті чого працездатність падає і людина стає млявою. Крім того, вода добре знімає напругу.

Вода - провідник поживних речовин

Вода абсолютно необхідна нашому організму для того, щоб доставляти поживні речовини і кисень до всіх органів нашого тіла. Пов'язано це з тим, що вода циркулює разом з кровотоком. Вона діє як розчинник для поживних речовин і солей, допомагаючи їм краще засвоюватися.

Вода виводить токсини

Чим більше ми п'ємо, тим більше шкідливих речовин виводиться з нашого організму. Так звані шлаки або токсини виходять разом з сечею і потом. Це одна з найважливіших функцій води в людському організмі.

Вода допомагає схуднути

Вода виводить з організму все зайве і запускає обмінні процеси. Тому тим, хто прагне скинути зайву вагу, рекомендується випивати 1,5-2 літра чистої води щодня. На відміну від газованих напоїв, в ній немає зайвих, не завжди корисних інгредієнтів і цукру. Звичайно, дієтологи, радячи випивати перед їжею стакан води, трохи лукавлять. Оскільки  у воді немає калорій, насититися нею неможливо. Однак створиться відчуття наповненого шлунка, і з'їсте ви все ж таки менше.

Вода покращує стан шкіри, волосся і нігтів

Беручи участь в процесах потовиділення, вода цілюще впливає на стан шкіри, очищаючи її і усуваючи забруднення. В результаті шкіра виглядає молодою і здоровою. А зневоднена шкіра, навпаки, втрачає тонус, виглядає обвислою і зморшкуватою. В цілому ж, ситуація з волоссям і нігтями схожа. У зневодненому організмі всі процеси порушені, поживні речовини не надходять в волосяні цибулини і нігтьові пластини. При достатньому споживанні води волосся почне блищати, отримуючи додаткову вологу, а нігті стануть міцнішими.

Вода допомагає запобігти сечокам'яній хворобі

Безпосередньо поліпшити роботу нирок або запобігти інфекційним захворюванням сечовидільної системи вода не може. Однак вона побічно все ж впливає на роботу цих органів. Так, в зневодненому тілі накопичуються токсичні речовини, які створюють сприятливе середовище для розмноження різних бактерій. В результаті вони роз'їдають слизову, викликають запалення і хворобливі процеси. Для того, щоб їм запобігти, необхідно пити чисту воду.

Вода покращує травлення

З нестачею води в організмі шлунок перестає виробляти потрібну кількість шлункового соку. Це призводить до ожиріння, неповного засвоєння корисних речовин з їжі, здуття. Гастрити і виразки шлунка також з'являються через нестачу води в організмі. Йому не вистачає вологи, щоб виробити необхідну кількість слизу, що вистилає шлунок і захищає його від руйнівного впливу шлункової кислоти. Можна додати в стакан лимонний сік. Це ще більше прискорить травні процеси.

Вода знижує артеріальний тиск

Коли з яких-небудь причин, будь то заняття спортом, хвороба або вживання недостатньої кількості рідини, наш організм недоотримує води, він намагається компенсувати цей недолік шляхом стиснення кровоносних судин, що, своєю чергою, веде до підвищення кров'яного тиску. Слід пам'ятати, що підвищення тиску в цьому випадку відноситься безпосередньо до нестачі води в організмі і не пов'язане з іншими захворюваннями, з приводу яких краще проконсультуватися з фахівцем.

Вода знімає болі в суглобах

Нашим суглобам також вкрай необхідна вода. Коли води в організмі недостатньо, загальмовуються всі процеси: зменшується енергетична активність і припиняється вироблення необхідних ферментів. Від нестачі води в організмі хрящова тканина зношується, провокуючи артрози і остеохондрози. Ми більше втомлюємося, гірше міркуємо. А тренуванням і заняттям спорту і зовсім хочеться сказати: «Прощавайте!». Для того, щоб завжди залишатися в тонусі, досить дотримуватися простих правил і привчити себе пити багато води.

Вода допомагає при головному болі

Коли у вас в черговий раз заболить голова, не поспішайте до аптечки і не пийте таблетки. Подумайте, чи достатньо рідини ви випили протягом дня. Адже головні болі - це один із способів, за допомогою яких організм показує, що йому не вистачає води, і він зневоднений. Пара склянок води виправить становище. Причому головні болі пройдуть безслідно і дуже швидко.

Як навчитися пити більше води?

Як пити більше води?
Як пити більше води?

Пропонуємо вашій увазі кілька секретів поповнення організму водою. Ймовірно, вам доведеться трохи частіше відвідувати туалет, але нехай це вас не бентежить. Світлий колір сечі - один з показників того, що ви споживаєте достатню кількість води.

  • Додайте аромату. Якщо вода здається вам несмачною, додайте в стакан пару часточок лимона або іншого фрукта для додання їй смаку та аромату. Деякі навіть люблять приправляти воду травами або квітами. І пам'ятайте, що крім спекотної погоди, до зневоднення можуть призвести фізичні вправи, кофеїн і алкоголь. Якщо ви активно займаєтеся спортом, вам доведеться споживати ще більше води.
  • Зробіть це своєю звичкою. Замість того щоб запивати свій обід дієтичною колою, краще налийте собі склянку води. Людський організм здатний переробити до 15 літрів води в день, але не потрібно фанатизму! Надмірне вживання води не менш небезпечне, ніж її недолік. Якщо ви будете пити занадто багато, то високий ризик того, що з організму будуть виводитися натрій і калій, що призведе до гіпонатріємії. Тримайте пляшку з водою на робочому столі і робіть кілька ковтків протягом дня. З пляшкою вам буде легше визначити, яка кількість води ви випили за день.
  • Заощаджуйте гроші. Коли ви прийдете в ресторан, попросіть склянку води. Це прозвучить не так красиво, як, наприклад, Пінаколада або мохіто, але зате допоможе вам не спожити зайву кількість цукру, поповнити запас води в організмі, а також порадіти сумі в чеку.
  • Знайдіть альтернативне джерело води. Заправте ваш організм водою під час перекусу фруктами і овочами. Кавуни на 92% складаються з води, а селера - на всі 95%! У кабачках міститься до 97% води, а в апельсиновій кірці - близько 87%.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: здоровий спосіб життя, Здоров'я
В тему

Останні матеріали