Поради

Як вибрати іонізатор повітря

Як вибрати іонізатор повітря

Любите гірське повітря, або ж лісове після дощу? Хотіли б відчувати цю свіжість у себе вдома? Тоді залишається єдине – вибрати модель іонізатора повітря, що підійде вам і насолоджуватися чистим і свіжим повітрям вдома щодня.

Спитаєте, що таке іонізатор? Це модель побутової техніки, що насичує повітря зарядженими іонами, що допомагають зберегти і покращити людське здоров’я. Функція її не лише в насиченні, а й у тому, що через її фільтр відбувається очистка повітря від мікробів, пилюки та хвороботворних бактерій.

Іонізатор – особлива техніка, яка вимагає чіткого дотримання правил використання, бо інакше озон, який вона виділяє під час роботи, в надмірній кількості може зашкодити здоров’ю людини. Тому, перш ніж вибрати будь-яку модель іонізатора повітря, варто відповісти на кілька важливих питань.

Для чого необхідний іонізатор?

Експерти стверджують, що людині для нормальної життєдіяльності потрібно щодня вдихати заряджені іони. Що таке іони? Це атоми в повітрі, які під дією певних хімічних реакцій, втрачають або набувають додатковий електрон, що рухається навколо ядра атома.

Ті атоми, до яких приєднайся електрон, називають негативно зарядженими іонами, ті, у яких від’єднався, - позитивними. Негативні іони, потрапляючи в організм людини, насичують його енергією. Позитивні створюють їм протидію, щоб не було перенасичення.

Отже, іонізатор генерує заряджені іони з повітря, у яких двояка функція: з одного боку насичення киснем та енергією клітин організму, а з іншого -  очистка його від мікробів та вірусів, що провокують хвороби.

У побуті людина відчуває, як модель іонізатора повітря насичує повітря свіжістю, фільтр іонізатора очищає його, бо дихання стає легким, зникає втома, покращується настрій тощо.

Які проблеми вирішує прилад?

Загалом функція кожної моделі іонізатора повітря полягає в його іонізації та очистці. Іонізація робить повітря «корисним», а очистка – «безпечним». Саме тому іонізатор вирішує такі нагальні проблеми, з якими людина стикається мало не щодня:

  • Зміцнення здоров’я людини. Заряджене повітря позитивно впливає на дихальну систему людину, попереджує серцево-судинні хвороби. Однак, якщо людину лякає озон, що виділяє кожен іонізатор, то можна обрати варіанти без озону, такі як соляні лампи, котрі можна безпечно використовувати навіть алергікам чи дітям і встановлювати у спальні.
  • Очистка від пилюки, мікробів, алергенів. Для очистки повітря краще виростати іонізатор з НЕРА-фільтром, що ліквідує різні забруднення повітря і виділяє при цьому таку малу кількість озону, що його важко відчути.
  • Очистка повітря від стійких та нестійких запахів (дим сигарет, від приготування страв тощо). Для цього ідеально підійде іонізатор з електростатичним фільтром, що виробляє велику кількість озону. Та не лякайтесь, озон не перевищує допустимих норм і саме він розщеплює стійкі молекули запахів, нейтралізуючи їх.
  • Очистка повітря від впливу електричних приладів. Ні для кого не секрет, що електричні прилади теж виділяють заряджені частинки в повітря. Цими частинками є позитивні іони, які в надмірній кількості згубно впливають на самопочуття людини. Якщо у приміщенні багато техніки, то краще обирати уніполярні іонізатори, що виробляють негативні іони.
  • Зволоження повітря та дезінфекція приміщення. Кожна сучасна модель іонізатора повітря оснащена ультрафіолетовими лампами, що не тільки дезінфікують приміщення, а й сприяють виробленню вітаміну D, такого необхідного людині, особливо взимку. Для приміщень зі сухим повітрям можна вибрати іонізатор зі зволожувачем, функція котрого не лише очищати, а й зволожувати повітря.

Види іонізаторів

За типом заряджених частинок іонізатори поділяють на:

  • Уніполярні
  • Біполярні

Уніполярні іонізатори

Іонізатори, що під час роботи генерують негативно заряджені частини, називають уніполярними. Іонізація, очистка, дезінфекція – основна функція іонізатора. З цим він відмінно справляється у невеликих приміщеннях.

Однак уніполярні іонізатори виробляють велику кількість озону, тому щоб не було перенасичення повітря озоном, треба періодично вимикати таку модель. Якщо вибрати модель, оснащену таймером, то іонізатор вимикатиметься автоматично.

На ринку представлено такі моделі уніполярних іонізаторів, як:

  • водяні: не очистка, а зволоження – головна функція приладу;
  • термічні: повітря іонізується через нагрівання;
  • ультрафіолетові: головна функція – дезінфекція через ультрафіолетове випромінювання;
  • плазмові: очистка та іонізація – мета роботи приладу.

Окрім того вони компактні, економічні і практичні моделі, що є їх явною перевагою. Недоліком моделі можна вважати виділення великої кількості озону, від надмірної кількості якого у людини можливі сильні головні болі, запаморочення, в’ялість, депресія тощо.

Біполярні іонізатори

Виробляють як негативні, так і позитивно заряджені іони. Експерт стверджують, що така модель практичніше, з більшим набором функцій, тому краще вибрати її.

Модель біполярного іонізатора не генерує азотних сполук, але виділяє озон у дуже малих кількостях, що не шкідливо, може працювати безперебійно, не лише очищає, а й якісно іонізує повітря. Якщо вибрати таку модель, то доведеться викласти кругленьку суму.

Технічні характеристики іонізаторів

Перш ніж вибрати модель іонізатора варто зважити на такі її параметри:

Потужність іонізатора повітря

Потужність іонізатора повітря повинна сягати 20-30 кВт, при меншій потужності – прилад не буде повністю виконувати покладених на нього функцій, при більшій – буде перенасичувати повітря негативними іонами. Іонізатори, функція яких очистка та зволоження повітря, працюють на більшій потужності.

Концентрація іонів

Модель іонізаторів розрахована на вироблення певної кількості іонів на окрему площу приміщення. Щоб правильно вибрати модель іонізатора треба пам’ятати, що їхня кількість не повинна бути вищою за 50000 на 1 см кубічний. Якщо неправильно вибрати модель приладу, то вироблення заряджених частинок може зашкалювати, або ж бути недостатньою.

Кількість озону

Ми вже писали, що надлишок озону шкідливий для здоров’я, бо він токсичний. Однак озон потрібен, бо він в помірній кількості зміцнює людське здоров’я, руйнує стійкі запахи і так очищує забруднене повітря.

Допустима норма озону в повітрі не повинна бути вищою 0,1мг на один кубометр.

Площа приміщення

Виробники в інструкції зазначають на приміщення якої площі розрахований іонізатор. Від площі залежить і потужність приладу. Так для квартири площею 43квадратних метрів підійде іонізатор з потужністю у 10 Вт.

Щоб правильно вибрати модель, функція якої не тільки іонізація, а й очистка, то врахуйте кількість жителів. Для сімї, що складається з трьох осіб варто вибрати ту модель, що розрахована на вашу площу. Якщо приміщення невелике, а людей багато, то доцільніше вибрати іонізатор для очистки повітря в приміщеннях більшої площі, ніж ваша.

Фільтри іонізатора повітря

Перша ознака якісного приладу, якого можна вибрати лише тоді, коли фільтр наявний. Фільтри іонізаторів бувають різних видів.

  • Електростатичний фільтр. Фільтр, що являють собою позитивно заряджену решітку, з негативно зарядженим окремим елементом. Потрапляючи на решітку іонізатора, частинки бруду, пилу чи мікроби стають позитивно зарядженими, які притягуються і знешкоджуються елементом. Функція фільтра – максимальна очистка повітря й поступова іонізація його зарядженими частинами. Такий фільтр довговічний, легко очищає повітря від стійких запахів, легкий у догляді, однак виділяє багато озону.
  • НЕРА-фільтр. Хочете вибрати ідеальний фільтр іонізатора повітря для житла? Тоді краще вибрати іонізатор з НЕРА-фільтром, який очищає повітря від найдрібніших частинок бруду, виділяє мінімум озону і підходить навіть алергікам. Однак він потребує заміни не менше одного разу в рік.
  • Вугільний фільтр. Екологічно безпечний фільтр, що легко нейтралізує легкі запахи, однак очистка повітря неглибока.
  • Фотокаталітичний фільтр. Очистка повітря відбувається завдяки ультрафіолетовим випромінюванням фільтра, що не лише якісно, а й безпечно. Щоб вибрати таку модель приладу, доведеться викласти чималу суму, бо такий фільтр дорогий.

Рівень шуму іонізатора повітря

За рівнем шуму іонізатори поділяють на:

  • прилади з вентилятором;
  • прилади без вентилятора.

Іонізатора повітря з вентилятором легко впізнати, бо він створює шум, але при цьому генерує чисте повітря з малим вмістом озону. Безвентиляторний, навпаки, не створює шуму, але у повітрі відчутний запах озону.

Функція очистки іонізатора повітря без вентилятора можлива завдяки електричному заряду.

Інтерфейс іонізатора повітря

Кожна модель іонізатора повітря оснащена динамічним дисплеєм, на які відображено показники режиму роботи. У моделі наявна функція автоматичного вимкнення, функція сигналу про те, що прилад потребує очистки, пульт керування тощо.

Розташування іонізатора повітря

Іонізатор може мати як підлогове, так і настінне розташування, в залежності від розмірів та функції приладу. Важливе не те, де він розташований, а на якій відстані від людини на техніки в кімнаті.

Експерти стверджують, що відстань від іонізатора повітря до будь-якого приладу не повинна бути меншою одного метра.

Догляд за іонізатором

Перш ніж вибрати іонізатор, врахуйте особливості догляду за ним:

  • найлегше доглядати іонізатор, фільтр якого електростатичний, бо для цього достатньо через день витирати фільтр вогкою ганчіркою, або промивати його під проточною водою;
  • НЕРА-фільтр так не очистиш, бо він потребує цілковитої заміни, в залежності від рівня забруднення це потрібно робити раз на пів року чи на рік;
  • щодня міняти воду в іонізаторі із зволожувачем;
  • раз в рік протирати від бруду всі деталі будь-якого іонізатора повітря.

Поради щодо вибору іонізатора повітря

Щоб правильно вибрати модель іонізатора повітря, запам’ятайте:

  • для оздоровлення краще обирати біполярні іонізатори з вентилятором;
  • корпус якісного іонізатора повітря виготовлений з дерева або металу, але не з пластику, який згодом під дією іонізації виділятиме в повітря шкідливі речовини;
  • щоб вибрати довговічний прилад, подивіться на термін експлуатації, що не повинен бути меншим пів року;
  • іонізатори з вентилятором безпечніші, але створюють шум, прилади з функцією «іонного вітру» - безшумні, але виділяють багато озону;
  • зверніть увагу, чи потрібні вам додаткові функції в іонізаторі.

Щоб вибрати якісний іонізатор, потрібно врахувати чимало чинників, від яких залежить ваше самопочуття та затишок в оселі. Тому до вибору іонізатора повітря варто ставитися відповідально.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім
В тему