Поради

Шкода мікрохвильовки: чи варто розігрівати в ній їжу

Шкода мікрохвильовки: чи варто розігрівати в ній їжу

Сучасне життя неможливо уявити без використання мікрохвильової печі. Вона дозволяє не тільки швидко приготувати смачну страву, а й розігріти їжу. Виробники мікрохвильовок збільшують безпеку пристрою, забезпечуючи їх великою кількістю опцій, які роблять експлуатацію пристрою більш комфортною.

Але останнім часом в електронних ЗМІ з'явилося безліч повідомлень про те, що їжа, розігріта в мікрохвильовій печі, може бути небезпечна для здоров'я. Чи так це насправді?

Яку шкоду здоров’ю завдають мікрохвильові печі? Це питання цікавить багатьох. Варто розуміти, що якби сучасна техніка справді шкодила здоров'ю, то вона б навряд чи займала гідне місце на прилавку магазину.

Як працює мікрохвильова піч

Мікрохвильові або СВЧ-печі перетворюють електрику в електромагнітні хвилі.

Хвилі впливають на молекули їжі, призводять їх в рух, стимулюють вібрувати, обертатися і стикатися один з одним. Таким чином виробляється тепло, яке нагріває продукти.

Чи небезпечна мікрохвильовка для здоров'я?

Мікрохвильовка є джерелом електромагнітного випромінювання. Таке випромінювання ділиться на іонізуюче (радіоактивне) і неіонізуюче.

Випромінювання, яке виникає під час роботи мікрохвильової печі, відноситься до неіонізуючого. Неіонізуючого випромінювання, на відміну від іонізуючого, менш потужне, воно не здатне порушити молекулярні зв'язки.

Дослідження поки не підтвердили, що таке випромінювання може становити небезпеку для здоров'я, в тому числі бути причиною ракових захворювань.

Мікрохвильові печі спеціально спроектовані таким чином, щоб під час роботи, мінімальна кількість випромінювання виходило назовні.

Незважаючи на це ВОЗ і FDA радять не стояти поруч з піччю під час її роботи і стежити за її станом.

Якщо слідувати простим рекомендаціям, використання мікрохвильової печі дійсно безпечно:

  • дверцята повинна щільно закриватися;
  • не можна включати мікрохвильовку з незакритими дверцятами;
  • не варто відкривати дверцята під час роботи.

Випромінювання впливає, поки піч включена і не активне, коли мікрохвильовка виключена. Воно не «затримується» в їжі і не робить її радіоактивною.

Як мікрохвильовка впливає на їжу?

За даними ВОЗ та інших організацій в мікрохвильовій печі їжа не стає менш корисною, ніж при інших способах приготування.

Коли ми тушимо, смажимо або варимо продукти, кількість корисних речовин в них зменшується.

Відсоток втрат при приготуванні в мікрохвильовці такий же, як при приготуванні на плиті або в духовці.

Правильний посуд для мікрохвильової печі

Що дійсно важливо - це вибір посуду. Ідеальні для використання у мікрохвильовій печі:

  • жароміцне скло;
  • стійка до нагрівання кераміка;
  • стійкий до нагрівання фарфор без малюнку.

Силіконові форми і одноразовий картонний посуд також можна використовувати. Силікон витримує високі температури, при нагріванні ні силікон, ні папір не виділяють отруйних речовин.

Пластиковий посуд

Щоб посуд був міцним, при виготовленні в нього додають токсичні речовини-стабілізатори.

Нагрівання сприяє їх виділенню, тому дуже важливо використовувати термостійкий пластик і дотримуватися рекомендованої температури нагрівання.

Посуд безпечний, коли  на ньому є маркування:

  • Цифра 5 в трикутнику або скорочення PP.
  • Схематичне зображення мікрохвильової печі або мікрохвиль.

Температурний режим також можна подивитися на звороті посуду.

Якщо ви не знайшли позначку з температурним режимом, просто не нагрівайте пластик вище 100 градусів.

При розігріванні готової їжі, потрібно уважно читати інструкцію на етикетці. У ній зазначено - чи можна розігрівати в упаковці, при якій потужності готувати і протягом якого часу.

При повторному використанні одноразового пластикового посуду пошкоджується його зовнішній захисний шар і починають виділятися канцерогенні речовини - формальдегід, фенол, кадмій, свинець.

Інтоксикація небезпечна тим, що часто може не проявлятися гостро і розтягуватися на кілька років.

Металевий посуд

Металевий посуд використовувати для приготування в мікрохвильовій печі не можна. Електромагнітні хвилі відбиваються від металевих поверхонь, це може зламати апарат або навіть призвести до вибуху.

Виняток - готова їжа і напівфабрикати в місткостях з тонкого алюмінію, він відрізняється від звичайної фольги і підходить для використання в СВЧ. Харчову фольгу використовувати для приготування в мікрохвильовій печі також не можна.

Яка посуд на вашій кухні металевий:

  • сталевий;
  • емальований;
  • чавунний;
  • мідний.

Кришталь

Кришталь може лопнути під час нагрівання. У його складі є метали - свинець або срібло. Через їх вміст кришталь нагрівається швидко, а через огранку і нерівну поверхню - нерівномірно, тому такий посуд не стійкий до нагрівання.

Посуд з малюнком

В мікрохвильовку не можна ставити тарілки з золотистим обідком і тарілки з малюнком. Фарба, якою розписують посуд, часто містить в складі метал.

Що потрібно знати про приготування в мікрохвильовій печі

У мікрохвильовій печі їжа прогрівається зсередини, тому ніколи не утвориться скоринка.

Їжа часто пересушується. Щоб цього не відбувалося, її потрібно накривати кришкою. Особливо це важливо при приготуванні риби і овочів.

Продукти з непористими поверхнями, наприклад, сосиски, - мають особливість вибухати. Вибухнути можуть продукти в оболонці - помідори, каштани і яйця в шкаралупі.

Що краще не ставити в мікрохвильову піч:

  • яйця;
  • каштани;
  • помідори;
  • сосиски;
  • заморожені ягоди і фрукти;
  • зелені салати;
  • гриби;
  • картоплю.

Ягоди і зелень в мікрохвильовій печі втрачають форму. З картоплею та грибами відбувається те ж саме. Якщо розігрівати їх в мікрохвильовці, вони деформуються, а смак стає гіршим.

Пам'ятка з експлуатації мікрохвильової печі

  • Використання мікрохвильових печей є безпечним.
  • Їжа не втрачає корисні речовини більше, ніж при смаженні або запіканні. Не стає шкідливою або радіоактивною.
  • Випромінювання від мікрохвильової печі не шкодить здоров'ю.
  • Для розігрівання і приготування їжі найкраще використовувати товстостінний скляний або керамічний посуд.
  • Пластик при нагріванні стає токсичним, для мікрохвильовок підходять пластикові контейнери тільки зі спеціальним маркуванням.
  • Пластикові контейнери і посуд не можна нагрівати вище температури, зазначеної на звороті.
  • Одноразові контейнери можна використовувати для мікрохвильової печі як багаторазові.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кухня
В тему