Поради

Основні акценти при оренді житла

Основні акценти при оренді житла

На перший погляд, оренда квартири – простий процес: знаходиш, дивишся, платиш і живеш. Проте на практиці іноді виникають проблеми.

 

 Відповідно до законів України, наймач житла має укласти договір з найму, суть якого полягає в тому, що власник житлової площі надає житло в користування для проживання. Юридична особа також може взяти в оренду житлове приміщення, але використовуватися ця квартира повинна лише для проживання. Там не можна влаштовувати склад чи відкривати магазин.  

 

 Взагалі, наймаючи житло, потрібно все робити офіційно:

1. Договір найму потрібно укладати письмово.

2. Переконайтесь, що саме власник житла хоче здати вам в оренду.

3. Попросіть у «власника» квартири подивитися документи, які підтверджують його право на вибране вами житлове приміщення:

- свідоцтво про право власності;

- дарча;

- договір купівлі-продажу;

- свідоцтво про успадкування;

- свідоцтво про приватизацію.

 

Коли власник орендованого вами житла один, то це достатньо зручно, адже саме він буде підписувати договір про найм. Також цю процедуру може виконати його довірена особа (у цьому випадку його повноваження завіряються нотаріально).

Проблемніше все це робити, коли власників житла декілька – здати в оренду таку квартиру можна лише за умови, що всі згодні на здачу квартири в оренду. Без їхньої згоди цього робити не можна. Тому в ідеалі договір має бути підкріплений підписом кожного зі співвласників.

Що робити, якщо власник житла не може надати всі необхідні документи? У цій ситуації краще за все відмовитися і шукати іншу квартиру.  

 

Що прописується у договорі з власником житла, яке ви хочете орендувати:

- термін дії документа;

- розмір орендної плати;

- вказати час, коли власник може відвідати квартиру;

- обумовити, за скільки часу власник має попередити про свій візит.

Корисно буде разом з договором оформити акт прийому-передачі майна з вказанням дефектів у приміщенні, щоб власник житла не змусив вас відповідати, наприклад, за несправний телевізор або побиті стіни, тобто за все те, що вже було в квартирі задовго до вашого заселення в неї.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему