Поради

Вибір підлоги для вашого будинку: паркет, плитка, ламінат або масивна дошка

Вибір підлоги для вашого будинку: паркет, плитка, ламінат або масивна дошка

Підлога – покриття у домі, яке експлуатують найактивніше. Саме підлога приймає на себе перший «удар» після повернення додому, саме по ній ви інтенсивно човгаєте із кімнати в кімнату та клопочетеся під час приготування їжі. Тому при виборі підлоги для будинку варто шукати не лише красивий, а й стійкий та практичний матеріал.

Нині варіантів покриття для підлоги – десятки, тож як обрати саме, те що потрібно? Універсальна порада – вибрати правильну підлогу для кожної кімнати, адже покриття для кухні та ванної повинна відрізнятися за експлуатаційними характеристиками.

Розбираємося, який матеріал стане оптимальним вибором для різних типів кімнат.

Вітальня

Як вибрати підлогу в вітальню?
Як вибрати підлогу в вітальню?

Інтенсивність впливу на підлогу у вітальні значно менша, ніж у коридорі, кухні та навіть ванній, тому тут на перший план виходять інші показники – зокрема, естетичні характеристики покриття для підлоги. Відтак, оптимальний вибір – дерево.

Найкращим варіантом для цього приміщення є використання паркету чи масивної дошки. Паркет дозволяє експериментувати із формами та візерунками. Для його вкладання обирають бруски із ялини, сосни чи ясена, або ж поєднання цих порід із більш дорогими.

Для довговічного використання таку підлогу слід відшліфувати та полакувати. Перевагою є те, що процес монтажу підлоги досить простий, проте під час монтажу буде багато пилу оскільки при вкладанні паркету необхідне використання торцовочних пил для підрізання паркету, а також шліфувальні машини. Якість вкладання паркету або дошки залежить від використовуваного обладнання, тому використовуйте тільки якісне обладнання, наприклад, якщо пилки, то DeWalt https://dewalt.top/instrument-dewalt/pili/pila-torcovochnaya-dewalt/ або довірте справу професіональним будівельникам з досвідом.

У якості догляду слід застосовувати м’які хімічні засоби. Однак серед недоліків паркету – необхідність періодичного шліфування. Та й така підлога має обмежений термін експлуатації.

Ще один варіант для підлоги – масивна дошка. Це природній матеріал, який виготовляють із цільної деревини, екологічний та практичний, проте і досить дорогий. Розміри дошок стартують  від 10 см у ширину та 90 см у довжину.

Дошки лакують чи покривають воском, тож це практично «вічна» підлога. У разі виходу із строю окремої дошки її просто замінити. Монтують масивні дошки на підкладку із фанери або ж на спеціальні лаги.

До слова, деякі види ламінату теж використовують у вітальнях – йдеться про дорожчі варіанти, які копіюють вигляд дерева. Та цей матеріал геть нестійкий, тож за кілька років втратить «товарний» вигляд.

Коридор

Як вибрати підлогу в коридор?
Як вибрати підлогу в коридор?

Ця частина житла є першим «блокпостом» на шляху із двору додому. Саме тут найбільше навантаження від бруду, принесеного із вулиці, взимку саме тут тане сніг, що залишився на взутті. Тому підлога повинна бути стійкою до забруднень та зручною для очищення. Найкращий варіант для коридору – керамічна плитка.

Вона стійка до зношення та впливу вологи. Для коридору рекомендовано обирати не слизьку плитку із матовим покриттям. Радять відмовитися від рельєфних варіантів, оскільки у заглибинах може збиратися бруд чи пісок.

У проміжках між плиткою використовують фугу нейтральних кольорів, не слід обирати світлі чи темні кахлі. Краще зупинитися на пісочних, бежевих, коричневих тонах або дизайні, що імітує природні матеріали – камінь чи мармур, оскільки на них менш помітні забруднення.

Із плитки легко прибирати забруднення – досить намочити водою ганчірку чи швабру та провести по поверхні. Плюс цього матеріалу й у тому, що вкласти плитку вдасться самостійно, «озброївшись» відеоінструкцією із інтернету.

Ще хороший варіант для коридору – керамограніт. Цей матеріал дуже схожий на плитку, проте через дещо відмінну технологію виготовлення він є ще міцнішим. Наприклад, керамограніт ламається лише при дуже сильних ударах, які в умовах коридору практично неможливі. Питання доцільності використання керамограніту в житлі – у його дороговартісності.

Кухня

Як вибрати підлогу в кухню?
Як вибрати підлогу в кухню?

Кухню у домі експлуатують найактивніше – це не лише місце для приготування їжі, а й для збору за родинним столом. Останні будівельні тенденції із впровадження кухонь-студій зробили це приміщення ще й місцем відпочинку. Тому підлога на кухні повинна бути із найнадійніших матеріалів.

Саме для кухні й рекомендують керамограніт. Завдяки великій міцності плити не тріснуть навіть від падіння важкої сковорідки. Оскільки на підлогу потрапляють речовини, що складно відмити (наприклад, жир), покриття повинне бути готовим до дії хімічних речовин для очищення та дії щіток. Керамограніт чудово впорається із цим завданням. Він стійкий до впливу вологи, температури та механічного впливу, тож на багато років збереже естетичний вигляд.

Обирайте покриття у тон кухонним меблям, або ж навпаки – контрастне. Для кухні ліпшим варіантом є плити із матовою поверхнею.

Можливим варіантом покриття підлоги кухні є керамічна плитка. Однак слід брати максимально міцні варіанти – із класами міцності PEI IV і PEI V та із коефіцієнтом тертя 0, 75.

Ванна

Як вибрати підлогу в ванну?
Як вибрати підлогу в ванну?

Для санвузла основні вимоги – аби підлога протистояла постійному впливу пари та води і швидко сохла. Відтак, найкращий вибір – керамічна плитка. Для підлоги у ванній рекомендовано брати варіанти із високим коефіцієнтом тертя (від 0, 75), матовим покриттям та рельєфною поверхнею. У цьому випадку рельєф грає роль додаткового «шорсткого» елементу, який запобігатиме слизькості поверхні.

Плитка для санвузла вигідна ще й тим, що добре проводить тепло. Тому під поверхнею вдасться встановити систему теплої підлоги для ще більшого комфорту.

Дитяча

У кімнаті для дитини покриття повинне бути м’яким та добре піддаватися очищенню, адже малюки часто розливають фарби та вимащують поверхні. Окрім того, підлога має давати приємне відчуття тепла. Тому для дитячих кімнат радять використовувати якісний ламінат.

База ламінату – плита на основі дерева, яку спеціально пресують під тиском. Матеріал, покритий зверху синтетикою, виходить дуже міцним, його просто доглядати. Тактильно ламінат досить м’який, тож на ньому дитина не заб’ється так, як, наприклад, а кахлях.

Водночас ламінат нестійкий до впливу великих кількостей вологи, але у дитячій це не стане проблемою. Для того, щоб малюку було комфортно, можна додатково застосувати ще ковролін із невеликим ворсом.

Спальня

У цій частині житла вплив на підлогу найменш інтенсивний, тому вибирати матеріал для підлоги варто керуючись власними смаками та можливостями гаманця. Найкраще виглядатимуть масивна дошка, паркет, якісний ламінат чи лінолеум, натомість плитка позбавить спальню романтичності та благородства.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему