Поради

Як легко розбиратися в стилях архітектури

Як легко розбиратися в стилях архітектури

У різноманітті архітектурних стилів легко можна заплутатися. Щоб цього не сталося, спробуємо описати стилі будівель простими словами, так би мовити для чайників.

 

Отож:

1. Класицизм – усі споруди дихають суворістю, вони прямі, жахливо симетричні, мають великі колони. Пантеон у Парижі.

2. Ампір – класицизму додали пафосу, урочистості, розкоші. Тріумфальна арка.

3. Бароко – суворість в архітектурі дуже набридла, а тому будівлі стали схожими на десерт із пишним кремом. Версальський замок у Парижі.

4. Рококо – будівля нагадує вередливу кокетку, прикрашену різноманітними завитками і витонченими прикрасами. Будиночок у китайському стилі в Постдаме, Німеччина.

5. Якщо від надміру роскоші і прикрас ніяковіє навіть рококо, то перед вами – ультрабароко. Собор святого Якова в Іспанії.

6. Неоготика – будівлі видаються гострими і колючими, здається, що ними можна порізатися. Вестмінстерський замок в Англії.

7. Готика – ризик порізатися не настільки значний, але усе одно будівля тягнеться кудись вгору, вона прикрашена різними страховиськами і зображеннями страждань святих мучеників. Реймський собор у Франції.

8. Модернізм – здається, що перед вами будинок майбутнього, летюча тарілка, або ж видається, що у будинку мешкають роботи. Музей сучасного мистецтва в Бразилії.

9. Модерн – це коли незвичні форми мають незвичне втілення. Дім Бальто в Барселоні.

10. Конструктивізм – сухо і прагматично. Голосне завдання бетонної будівлі – слугувати покладеній на неї місії. Біла башта в Єкатеринбурзі.

11. Деконструктивізм – будівля зігнулася, обперлася, викривилася і поводиться дивно і підозріло. Танцюючий Празький будинок.

12. Хай тек – метал, скло, бетон, оригінальність, гострі кути. Будинок Fuji в Японії.

13. Біо тек – метал, скло, бетон, оригінальність, але замість гострих кутів – овали. Хмарочос Mary Axe в Лондоні.

14. Постмодернізм – усе намішане і незрозуміле. Архітектор, схоже, втратив над собою контроль. Бібліотека Сан-Антоніо в США.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему