Як вибрати коптильню для дому
Любите поласувати смачненьким? Саме для поціновувачів унікального смаку і пропонують чималий вибір коптильні для дому. Але як із них вибрати та купити якісну та найкращу коптильню для дому?
Щоб відповісти на це питання, потрібно, насамперед, зрозуміти, що таке коптильня, які її характеристики тощо. Адже вибір апарату для копчення впливає на приготування продуктів та їх смакові властивості.
Що ж таке коптильня та який принцип її дії? Коптильня – це зазвичай прямокутний або циліндричний сталевий апарат, який призначений для копчення продуктів як при високій, так і відносно низькій температурі, що складається з металевого корпусу, піддону для палива, піддону для стікання жиру та решіток для продуктів.
Принцип дії коптильні простий: під дією температури паливо (вугілля, тирса) на піддоні починає тліти, створюючи дим, який коптить продукти. Дим основний елемент процесу, від якого залежить ступінь готовності, смак та вигляд продуктів.
Зазвичай розрізняють апарати холодного і гарячого копчення.
Коптильні холодного копчення
Холодне копчення – процес приготування продуктів на диму при низькій температурі. Це довготривалий процес, що може тривати кілька діб.
Що варто знати про холодне копчення? Холодне копчення:
- проходить при низькій температурі. Максимальна температура приготування продуктів до 50 градусів, в середньому продукти готуються при температурі +15 або ж +25 градусів, лише риба – при 40;
- довгий процес, який може тривати від 10 годин до кількох діб. Наприклад, для того, щоб приготувати м’ясо товщиною у 3 см доведеться затратити не менше ніж 30 годин;
- продукти холодного копчення зберігаються довго, вони дієтичні, соковиті, не втрачають своїх корисних речовин.
Якісна коптильня холодного копчення повинна відповідати таким характеристикам:
- бункер, у якому готують продукти, повинен бути достатньої висоти, щоб їжа проходила димом, а не «лежала» на паливі і всмоктувала запахи згорання;
- товщина сталі основного корпусу апарату не повинна бути меншою від 2 мм, адже тонкий метал під тривалою дією диму швидше втрачає свої антикорозійні властивості;
- димогенератор з компресором повинні бути у робочому стані і не давати збоїв;
- бажано щоб апарат був розбірним, аби мати змогу очистити згини конструкції від бруду;
- піддони, полички, камери для продуктів повинні бути з якісної сталі.
Якщо у приготуванні страв не має поспіху, то краще використовувати коптильню холодного копчення. Коли ж ви хочете вразити своїми кулінарними вміннями гостей у найближчі години, то краще використати апарат гарячого копчення.
Коптильні гарячого копчення
Гаряче копчення – це приготування продуктів під дією диму та високої температури. Воно загалом триває від 30 хвилин до 2 годин.
Про гаряче копчення варто знати, що:
- температура процесу коливається в межах від 70 до 100 градусів;
- продукти гарячого копчення зберігаються не довше 2 діб;
- аромат продуктам гарячого копчення дає дим від дерев’яної тирси;
- не варто коптити продукти з великим вмістом жиру;
- найкраще готовність продуктів вимірювати термометром. Так телятина готова при внутрішній температурі м’яса 75 градусів, свинина чи баранина, коли на термометрі стоїть показник 85, а курятина – 90;
- намариновані продукти перед копченням варто підсушити і обмотати легкою натуральною тканиною;
- гарячий копчений продукт вражає смаком, запахом та золотистою шкоринкою.
У чому переваги гарячого копчення? У тому, що продукти готуються швидко і мають приємний смак та аромат, хоча й зберігаються недовго.
Щоб придбати якісну коптильню гарячого копчення, потрібно зважити на те, що:
- основний корпус апарату повинен бути із якісною сталі товщиною у 2 мм, тонша сталь недовговічна, а грубша сталь відрізняється лише ціною;
- повинен бути гідрозатвор – виїмка між кришкою і стінкою апарату, яка заповнюється на 2 чи 3 см водою і буде перешкодою для потраплянню диму в приміщення;
- кришка має закручуватися герметично і не пропускає дим;
- глибокі піддони, високі бортики;
- щільний штуцер у кришці, до якої приєднано димовідвід;
- наявність термостата, щоб дим коптив рівномірно весь продукт;
- кришка з вмонтованим термометром, що вимірює температуру в корпусі і термометр для продуктів;
- система автоматичної чистки, щоб експлуатація була гігієнічною.
За джерелом тепла апарати поділяють на електричні, газові та вугільні. Найпоширенішим видом коптильні для дому є електрична і газова. Вугільну краще експлуатувати на дачі.
Електрична коптильня
Дим в ній створюють нагрівальні елементи, він може бути основою і для гарячого, і для холодного копчення. Перевага її у тому, що вона легка в експлуатації і підійде як для початківців, так і для професіоналів.
Основні переваги електричної коптильні:
- компактний апарат;
- конструкція легка в експлуатації і підходить багатьом;
- на приготування продуктів не затрачається багато часу;
- наявний температурний контроль;
- доступна у ціні.
Недоліками апарату можна вважати те, що створений дим все таки потрапляє в приміщення і тому її краще тримати на терасі чи балконі. Тай продуктів на одну заправку приготуєш небагато.
Газова коптильня
Джерелом тепла може бути як дерев’яна стружка, так і вулканічне каміння, що під час нагрівання утворює дим. Вона повинна бути з гідрозатвором, щільною кришкою, штуцером у герметичній кришці, до якого приєднаний димовідвід. Через шланг, вмонтований у кришку і виставлений у вікно, дим виходить на вулицю.
Вугільна коптильня
Експерти вважають, що у вугільних коптильнях найбільш екологічне, натуральне та якісне копчення. Дим утворюється від вугілля чи дерева, і від останнього джерела тепла продукти набувають особливого смаку. Але, як ми казали раніше, краще її використовувати на присадибній ділянці чим в квартирі.
Яку б коптильню ви не обрали, зважте на те, що якісний апарат повинен відповідати таким критеріям:
- матеріалом для корпусу та піддонів має бути нержавіюча сталь, яка не боїться корозії і витримує високу температуру. Зазвичай їх створюють з чавуну, жаростійкої сталі та чорних металів. Чавун важкий і погано доглядається, тому не практичний. Жаростійка сталь як і чорні метали недовговічна;
- експерти вважають найкращою сталь марки АІSІ 304;
- нержавіюча сталь піддонів не утворює нагару, екологічна, що при нагріванні не виділяє шкідливих речовин, естетично приваблива і корозостійка. Це основний плюс, бо іржа стає причиною швидшого прогорання сталевих стінок;
- необхідні отвори для вентиляції, завдяки яким регулюється температура;
- кришка повинна закриватися герметично;
- апарат повинен мати піддони, полички чи насадки;
- термін придатності якісної коптильні з нержавіючої сталі та з герметичною кришкою – 10 або ж 12 років, з чорних металів – лише 2 роки.
Кращі коптильні гарячого копчення
Коптильня Best Buy
Коптильня прямокутної форми для гарячого копчення зі сталі та вмонтованим в кришку термометром. Вона легка у використанні і допоможе за короткий час приготувати продукти, які вам потрібно.
Переваги:
- термостійкість,
- мобільність, її вага 7 кг;
- легка в експлуатації;
- джерелом тепла виступає тверде паливо, зокрема стружка з яблуні, осики, вільхи, груші;
- у кришці вмонтований вентиляційний отвір для димовідводу;
- гарантія пів року;
- доступна ціна (600 грн).
Недоліки:
- вимагає чищення після кожного сеансу приготування;
- невелика товщина стінок корпусу – 1мм;
- малий об’єм приготування продуктів за одне використання;
- відсутній піддон для стікання жиру;
- невеликий термін служби.
Такий апарат ідеальний, якщо копченими продуктами ви балуєте себе не часто. У ньому можна приготувати будь-які продукти.
Коптильня гарячого копчення Daddy Smoke
Якісна коптильня середнього розміру з нержавіючої сталі, яка гарантує довговічність та надійність. Зручна у використанні, практична в експлуатації, дозволяє навіть початківцю стати гуру у приготуванні копчених продуктів.
Переваги:
- підходить як для гарячого, так і холодного копчення;
- матеріал корпусу – нержавіюча сталь з нормальною товщиною у 1,5 мм;
- зміцнене дно апарата товщиною у 2 мм;
- термо- і корозостійкість сталі;
- наявність гідрозатвора мінімізує потрапляння диму в приміщення;
- наявність двох решіток з нержавіючої сталі та піддону для збору жиру;
- герметична кришка з димовідводом та достатня глибина для якісного копчення;
- гарантійний термін – 1 рік.
Недоліки:
- відсутність термометра;
- недостатня укомплектованість: відсутній шланг для димовідводу, паливо;
- велика ціна (4000 грн).
Її можна використовувати в домашніх умовах для приготування будь-яких продуктів.
Коптильня Fumer
Апарат для гарячого копчення великих розмірів, призначений для приготування великої кількості їжі. Ідеальний для пікніків та домашнього використання.
Плюси:
- корпус виготовлений із жаростійкої сталі з оптимальною товщиною стінок 2 мм;
- достатня глибина піддонів для ідеального копчення;
- наявність гідрозатвору;
- двоярусна побудова апарату: дві решітки для продуктів вагою до 10 кг та міцний піддон для збору жиру;
- у кришці вмонтований отвір для димовідводу;
- герметична кришка у формі кута, для кращого стікання конденсату;
- великий гарантійний термін – 2 роки;
- доступна ціна (1000 грн).
Мінуси:
- жаростійка сталь, яка піддається корозії;
- недостатня укомплектованість: відсутній шланг для димовідводу та паливо;
- відсутній термометр.
Будь-яка коптильня із наведених заслуговує на увагу. Якщо ви полюбляєте копчення, то обирайте надійну коптильню, якщо це лише захоплення – можете обрати і дешевший варіант.
Кращі коптильні холодного копчення
Коптильня Формагіб
Велика коптильня холодного копчення з нержавіючої сталі. Розрахована на копчення великої кількості продуктів одночасно. Легка в експлуатації на дачах чи присадибних ділянках.
Переваги:
- міцна конструкція: камера для копчення із нержавіючої сталі, піч із якісної сталі, покрита жаростійкою фарбою, із такої ж сталі димові труби;
- верхня конусна кришка забезпечує стікання конденсату вниз;
- наявність лійки у нижній кришці для стікання конденсату від копчення;
- може вмістити до 15 кг продуктів;
- наявність термометра для вимірювання температури апарату;
- можливість встановити додаткові труби для кращого копчення;
- мобільність, тобто можливість розбору та швидкого встановлення в іншому місці.
Недоліки:
- погана укомплектованість: відсутність палива;
- відсутність піддону для жиру: стікання конденсату вниз може надавати продуктам гіркуватий смак;
- відсутність димогенератора та термостата для кращого копчення;
- немає вентилятора та очисної системи;
- велика ціна ( 4200 грн).
Призначена для копчення висячих продуктів, тому в ній є лише гачки, а решітки відсутні.
Коптильня Дід Коптенко холодного копчення з ефектом в’ялення
Надійна габаритна коптильня, призначена для приготування великої кількості продуктів.
Переваги:
- матеріал корпусу з жаростійкої сталі;
- добре укомплектований пульт керування: компресор, мережа, електронний градусник тощо;
- наявність потужного вентилятора, для в’ялення продуктів;
- наяність димогенератора;
- наявність піддону для конденсату;
- міцна герметична кришка;
- можна готувати до 20 кг продуктів одночасно.
Недоліки:
- відсутність системи автоматичного чищення;
- габаритність апарату, вага якого становить 33 кг;
- неможливість розбору та транспортування;
- велика ціна (4865 грн).
Дерев’яна коптильня Дід Коптенко холодного копчення з в’яленням
Міцна, надісна, екологічна, стійка до погодних змін коптильня, яка дозволяє приготувати будь-які продукти на ваш смак.
Переваги:
- матеріал: вільхова вагонка;
- укомплектований димогенератор до коптильної шафи;
- потужний вентилятор для в’ялення;
- додаткові елементи: гачки, перекладини, піддон для жиру;
- окремо встановлений блок керування, аби запобігти пожежі;
- електронний градусник;
- естетична привабливість.
Недоліки:
- пожежонестійкий апарат;
- габаритний з вагою до 48 кг;
- допустима вага продуктів – 10 кг;
- велика ціна.
Яку коптильню купити для дому залежить від вас. Хочете смачних з гарним запахом продуктів швидкого копчення обирайте коптильню гарячого копчення, хочете корисні, дієтичні, смачні і соковиті продукти, які можуть зберігатися довго – тоді тільки апарат холодного копчення.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.