Поради

Які щеплення необхідно робити дорослим?

Які щеплення необхідно робити дорослим?

Кір, краснуху, дифтерію, вітрянку і інші інфекційні захворювання часто називають «дитячими хворобами».

До початку масової вакцинації люди вперше стикалися з цими хворобами в дитинстві і або вмирали, або набували довічний імунітет. Тому дорослі ними вже не хворіли. У наш час дорослі часто заражаються «дитячими» хворобами. Чому?

Річ у тім, що багато вакцин не забезпечують довічного захисту. Так, вони можуть захищати, але гарантії немає. Дорослим необхідно проводити планову ревакцинацію від багатьох захворювань. І якщо дітям її роблять планово, за графіком, то дорослий повинен подбати про себе сам.

Які вакцини потрібні дорослим?

  • Проти дифтерії та правця. Для імунізації дорослих, так само, як і дітей старшого віку, застосовується ослаблений дифтерійно-правцевий анатоксин - АДС-м. Щоб зберегти імунітет, щеплення дорослим повинні проводитися кожні десять років (без обмеження віку).
  • Щеплення проти гепатиту В проводять неприщепленим дорослим до 55 років. Особливо актуальні щеплення проти гепатиту В для осіб окремих професій, перш за все медичних працівників, які мають контакт з кров'ю.
  • Щеплення проти кору. Дорослих, які не хворіли на кір раніше, нещеплених або щеплених проти кору одноразово, прищеплюють у віці до 35 років. До 55 років включно прищеплюють дорослих, які належать до груп ризику (медичні працівники, працівники освітніх організацій та ін.). Після дворазового введення вакцини, так само, як і після того, хто хворіє на кір, формується стійкий тривалий імунітет до цієї інфекції. Імунізація за епідемічними показаннями проводиться особам, які мали контакт з хворим на кір (або при підозрі на захворювання), що не хворіли на кір раніше, не щепленим, щепленим одноразово, без обмеження віку. Імунізація проти кору за епідемічними показаннями проводиться якомога швидше - в перші 72 години з моменту контакту з хворим.
  • Щеплення проти краснухи. Дорослих (тільки дівчат або жінок до 25 років включно), які не хворіли на краснуху раніше, нещеплених або щеплених одноразово, імунізують проти краснухи дворазово.
  • Щеплення проти пневмококової інфекції. Вони показані дорослим, особливо літнім (після 65 років), які мають будь-які хронічні захворювання, які особливо пригнічують імунітет (цукровий діабет, захворювання крові, хвороби печінки, ВІЛ-інфекція та ін.). Для осіб більш молодшого віку це щеплення також є актуальним, особливо для осіб певних професій (медичних працівників, працівників освіти, торгівлі, транспорту), тобто тих, чия професія пов'язана з широким колом спілкування.
  • Щеплення проти гепатиту А. Рекомендовані особам, схильним до професійного ризику зараження (медичним працівникам, працівникам сфери обслуговування населення, зайнятим на підприємствах харчової промисловості, а також обслуговуючим водопровідні та каналізаційні споруди), мандрівникам, які відбувають в країни з високою захворюваністю і низьким рівнем гігієни, військовослужбовцям, біженцям. Щеплення проводяться дворазово з інтервалом 6-12 місяців.
  • Щеплення проти дизентерії. Проводять особам, зайнятим у сфері громадського харчування і комунального благоустрою, працівникам медичних організацій інфекційного профілю. Масову імунізацію населення проводять при загрозі виникнення епідемії або спалаху (при стихійних лихах).
  • Щеплення проти кліщового енцефаліту. Проводять населенню, яке проживає на ендемічних щодо цього захворювання територіях. Щеплення проводять відповідно до інструкції по застосуванню препарату (як правило, потрібне введення не менше двох доз вакцини з наступною ревакцинацією).

Які прививки потрібні дорослим?
Які прививки потрібні дорослим?

В осередках інфекції дорослим проводять щеплення проти менінгококової інфекції, епідемічного паротиту, вітряної віспи, черевного тифу, холери. На ендемічних територіях населенню або окремим групам ризику також можуть проводитися щеплення проти: туляремії, лептоспірозу, чуми, бруцельозу, сказу, сибірської виразки, лихоманки Ку, жовтої лихоманки (при виїзді до країн, де ця інфекція реєструється).

Як дізнатися, робили мені щеплення чи ні?

Ви можете перевірити, чи є у вас антитіла до конкретних захворювань. Антитіла (IgG, імуноглобуліни типу G) - це білки, атакуючі бактерії або віруси, коли вони намагаються заразити організм. Можна зробити аналізи на антитіла до вірусного гепатиту В, дифтерії, правцю, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту, кашлюку та обговорити результати з інфекціоністом. Якщо IgG мало, вам потрібне щеплення. Втім, навіть якщо ви вакцинуєтесь без перевірки на хворобу, до якої у вас є імунітет, це не принесе шкоди - антитіла захистять вас і від тих агентів, які є у вакцині.

В яких ситуаціях дорослим потрібно задуматися про вакцинацію

  • Ви не були щеплені в дитинстві

Щеплення від багатьох небезпечних захворювань рекомендується робити в дитинстві. Але якщо з якихось причин вакцинація не була проведена, обговоріть з терапевтом можливість зробити щеплення в дорослому віці. Це стосується, наприклад, вакцин від гепатиту A, гепатиту B, менінгіту, вітряної віспи та деяких інших захворювань.

  • Щеплення було зроблене давно, необхідна ревакцинація

Після деяких щеплень імунітет до збудника захворювання формується не на все життя, а лише на певний період: на рік, п'ять чи десять років - залежно від типу вакцини. Потім щеплення потрібно зробити знову. Дорослим потрібно ревакцинація, наприклад, від грипу та правця.

  • Ви плануєте подорож

Перед поїздкою запитаєте у лікаря, які захворювання поширені в тому чи іншому регіоні і які щеплення краще зробити (ця інформація повинна бути і у туроператора). Перед поїздкою в деякі країни Африки, Південної Америки, Азії обов’язково зробіть щеплення від жовтої лихоманки, черевного тифу, дизентерії.

  • Необхідна екстрена вакцинація

Якщо ризик заразитися високий, вакцинацію потрібно провести негайно. Наприклад, після укусу диких тварин доведеться екстрено зробити щеплення від сказу. Якщо був контакт з людиною, який захворіла на вітрянку, в деяких випадках теж може знадобитися щеплення.

  • Ви плануєте вагітність

Є хвороби, наприклад, краснуха, які можуть негативно позначитися на розвитку плоду. Якщо ви плануєте вагітність, проконсультуйтеся з лікарем і складіть список і графік необхідних щеплень.

У нашій країні є окремі категорії громадян, які прищеплюються регулярно. Це медичні та соціальні працівники, військові, працівники харчової промисловості. Графік вакцинації для них визначає держава. Решта дорослих часто навіть не замислюються про щеплення. І якщо за вакцинацією дітей строго стежать педіатри, то дорослим це потрібно відстежувати самостійно.

Щеплення для дорослих – часті запитання

  • Чи можна відразу зробити кілька щеплень?

Так. Більшість вакцин можна вводити одночасно (після консультації з лікарем), і це не вплине на їх ефективність. Однак препарати повинні вводитися в різні ділянки тіла пацієнта.

  • Чи безпечна вакцинація для дорослих?

У більшості випадків - так. Зазвичай у здорових людей вакцини викликають лише незначні побічні ефекти (підвищення температури, легке нездужання). Однак до кінця виключити ризик ускладнень не можна - заздалегідь обговоріть можливі реакції організму з лікарем. Але набагато більше ризикують ті, хто свідомо відмовляється від щеплення без вагомих на те причин.

  • Коли можна робити щеплення?

Деякі - перед початком сезону захворюваності. Наприклад, від грипу краще зробити щеплення в кінці літа - початку осені. Щеплення від багатьох інших захворювань можна робити в будь-який час року.

  • Коли вакцинацію потрібно відкласти?

Якщо у вас лихоманка або, наприклад, перший день ГРВІ, йти на вакцинацію не варто. Але це не стосується екстреної вакцинації. Після укусу тварини щеплення від сказу роблять в будь-якому випадку.

  • Що робити, якщо пропустили одне з щеплень?

Необхідно докласти всіх зусиль для дотримання рекомендованого графіка. Але якщо ви пропустили щеплення, немає потреби починати всю схему спочатку. Можна зробити щеплення відразу, як тільки у вас з'явилася можливість, а потім повернутися до первинного плану.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, вакцинація
В тему