Поради

Який фітнес-клуб вибрати

Який фітнес-клуб вибрати

Якими мають бути критерії вибору хорошого спортивного залу? Перед ознайомлювальним походом у фітнес-центр потрібно навчитися відрізняти хороший клуб від посереднього, а зробити це зовсім непросто.

 

Багато власників фітнес-центрів пускають своїм клієнтам пил в очі, вклавши значну частину коштів у красивий і стильний дизайн інтер'єру та агресивну рекламну підтримку. Однак важливі дрібниці і промахи часто допускаються в управлінні фітнес-центру, найчастіше можуть зіпсувати все враження від вподобаного на перший погляд клубу, яким би красивим не був дизайн його інтер'єру.

 

Тренерський склад

Дізнатися, який у фітнес-клубі підбір інструкторів, добре в будь-якому випадку: неважливо, потрібен вам персональний тренер чи ні. В ідеалі у всіх інструкторів повинна бути профільна освіта: фізкультурна, медична або педагогічна, спортивні досягнення і сертифікат з конкретної спеціалізації. А ось тренерам-універсалам, які нібито можуть викладати відразу 6-7 різних напрямків, не варто довіряти: навряд чи знання такого інструктора глибокі, а заняття у нього будуть ефективні.

 

Завантаженість фітнес-центру

Нікому не подобається займатися спортом в оточенні натовпу людей, які воюють за кожен тренажер чи бігову доріжку. Та й переповнені душові й тісні роздягальні можуть неабияк зіпсувати задоволення від тренувань. Найголовніше правило тут – при виборі спортивного клубу плануйте ознайомлювальне відвідування тільки в той час, коли ви буде в нього ходити надалі.

Приміром, якщо ви прийдете у вихідний день або в робочий час, перед вашими очима постануть напівпорожні тренувальні зали, з чисельними вільними біговими доріжками і тренажерами. А насправді найбільш завантажений час в будь-якому фітнес-центрі – це будній день з 18 до 22 години вечора. Плануйте відвідування саме в цей проміжок часу. Тільки так можна наочно оцінити завантаженість центру.

 

Пробне відвідування

При спілкуванні з менеджером клубу обов'язково уточніть про пробне відвідування. Більшість центрів надають таку можливість потенційним клієнтам, хоча, як правило, і не анонсують цього. Інформацію про безкоштовні відвідування можна пошукати і на сайті обраного фітнес-клубу.

Тут так само працює попереднє правило – якщо вам дозволили відвідати клуб безкоштовно – вибирайте для цього саме той час, в який ви будете ходити в нього надалі. При відвідуванні намагайтеся звертати увагу на різні дрібниці. Візьміть з собою спортивний одяг, плавки (якщо в клубі є басейн) і влаштуйте справжнє тренування – тільки так можна виявити ті нюанси, які неможливо помітити при погляді з боку.

Перед тим, як купувати абонемент, зверніть увагу на розміри залу для фітнесу, його вентиляцію і освітленість.

 

Вентиляція і кондиціювання – справжня біда багатьох фітнес-центрів. При огляді клубу досить складно визначити, чи немає проблем з вентиляцією, бо вони стають помітними вже після початку тренувань. Постарайтеся при відвідуванні залу з менеджером клубу зняти верхній одяг і зверніть увагу на свої відчуття. У залі повинно бути трохи прохолодно і свіжо. Особливо це важливо для кардіозони (бігові доріжки, велотренажери тощо). Немає нічого гіршого, ніж біг у задусі.

 

Басейн і водна зона

Якщо обраний вами фітнес-центр оснащений власним басейном, потрібно обов'язково ознайомитися з ним перед покупкою абонемента. Вкрай бажано щоб басейн у фітнес-центрі мав не менше шести-семи доріжок завдовжки, в ідеалі, що не менше 25 метрів. Саме така довжина є мінімально допустимою для професійних басейнів. В іншому випадку інтенсивні тренування будуть досить проблематичні.

Великий басейн це і той, котрий має велике приміщення з високими стелями. Тільки так можна досягнути якісної вентиляції настільки складного об'єкта.

Обов'язково уточніть у менеджера, або з'ясуйте самі при пробному відвідуванні, кількість душових кабін. У великому спортивному центрі їх повинно бути не менше 20-30 на кожну роздягальню. Адже можливі ситуації, коли в години пік вам доведеться постояти в душовій в очікуванні звільнення кабінки.

 

Оснащення залу

Якщо в обраному вами фітнес-центрі кілька залів для різних видів тренувань – це буде дуже позитивним моментом, ви завжди зможете вибрати потрібну вам програму для тренувань у зручний час.
Стандартом зараз є: два зали для фітнесу і аеробіки, великий зал для ігрових видів спорту та головний – із силовими тренажерами та кардіозоною.
Зверніть увагу на розташування тренажерів. Бігові доріжки не повинні стояти впритул одна до одної. Бажано, щоб вони були розташовані не менше ніж на відстані двох витягнутих рук. Таким чином, ви не будете відчувати дискомфорт від знаходження людини поряд з собою під час тренування.

Зал повинен бути чітко розділений на кілька різних груп. Це кардіозона, зона силових тренувань і зона з «полегшеними» фітнес-тренажерами для тих, хто хоче підтримувати м'язи в тонусі (наприклад, тренажери Life Fitness).
Важливим є і звуковий фон для тренувань. Бажано, щоб у залі грала неголосна, ненав'язлива, але досить активна музика.

У залі не повинно бути надмірно світло або, навпаки, темно. Яскраве світло швидко стомлює, а при поганому освітленні легко отримати травму.
Позитивним моментом є і наявність прямо в залі фітнес-бару, де ви зможете випити соку або протеїновий коктейль відразу після тренування. Крім цього, там обов'язково повинні бути встановлені кулери з безкоштовною холодною і гарячою водою.

 

Вартість абонемента

Абонемент у хороший фітнес-центр не може коштувати дешево. Однак потрібно пам'ятати про те, що навіть найдорожчі клуби регулярно проводять акції та знижки для залучення клієнтів. Більшість клубів надають спеціальні знижки для студентів. Абонемент повинен включати в себе душ, сауну, вільні відвідування клубу і заняття у фітнес-групах. Проте заняття з персональним тренером у залі та басейні, заняття боксом та інші види індивідуальних тренувань завжди оплачуються окремо.

Обов'язково відвідайте сайт (або групи в соціальних мережах) обраного вами спортивного клубу і пошукайте розділ «Знижки та акції». Там найчастіше можна дізнатися про проведення в цей момент акцій і спецпропозиції.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, Курси
В тему