Поради

Весняна депресія: причини та як її побороти

Весняна депресія: причини та як її побороти

Весняна депресія на перший погляд здається явищем незрозумілим і дивним. Здавалося б, як можна сумувати і піддаватися зневірі, коли дні стають довшими і теплішими, через хмари визирає довгоочікуване сонечко, і навіть повітря навколо наповнюється відчуттям новизни? Незважаючи на це, весняна апатія все ж трапляється і набагато частіше, ніж можна подумати. Розглянемо основні причини, симптоми і методи боротьби з весняною депресією.

Весняна депресія: причини

Що таке весняна депресія? Це один з варіантів психічного розладу, яким в цілому, за оцінками ВОЗ, в світі страждає понад 264 млн осіб різного віку. Недооцінювати це явище не варто, як і не потрібно плутати депресію зі звичайними випадками поганого настрою.

Весняна хандра проявляється з березня по квітень і має як психологічні, так і фізіологічні причини. До першої групи належать:

  • складності і труднощі життя, психологічні травми, які здатні провокувати розвиток депресії в будь-який час року;
  • внутрішній настрій людини на зміни на краще з приходом весни, що може перерости в обдурені очікування. Сюди ж відноситься налаштованість на сонце і тепло, поява яких, на жаль, не узгоджене з календарем.

Основними причинами прояви депресії саме навесні є зміни в фізіології людини, а саме:

  • виснаження організму за зимові місяці з розвитком авітамінозу;
  • дефіцит кисню і світла;
  • необхідність знову перебудовуватися і пристосовуватися до мінливих погодних умов.

Друга група причин в рівній мірі відноситься не тільки до людей, а й до тварин. Тому на питання, чи буває весняна депресія у домашніх улюбленців, можна відповісти ствердно, а господарі підтвердять, що помічали за собаками і кішками зміни поведінки з приходом весни.

Весняна депресія
Весняна депресія

Весняна депресія: симптоми

Як і чому проявляється весняна депресія? Ознаки порушення в цілому такі:

  • постійна дратівливість, поганий настрій;
  • поява необгрунтованого почуття тривоги, страху, паніки;
  • зниження працездатності;
  • болі в голові, шиї, спині;
  • відчуття слабкості, напади запаморочення;
  • часте оніміння кінцівок з почуттям поколювання в пальцях;
  • проблеми зі сном.

Описані симптоми супроводжуються також зниженням концентрації уваги, заниженою самооцінкою, відсутністю впевненості в своїх силах, самоїдством, порушенням апетиту і статевого потягу (зменшення або збільшення), загальмованістю або, навпаки, надмірною метушливістю.

Тут важливо зазначити, що перераховані ознаки цілком відповідають звичайному поганому настрою, який час від часу буває у кожної людини. І це нормально. Про депресію можна говорити тільки в тому випадку, якщо симптоми не припиняються два і більше тижні, не слабшають і не знижуються по інтенсивності.

Чи відрізняється весняна депресія у жінок і весняна депресія у чоловіків? У представниць прекрасної статі вона може бути виражена сильніше через вплив мінливого гормонального фону. Але в цілому симптоми дуже схожі.

Як побороти весняну депресію

З тих чи інших причин з кожним може трапитися весняна депресія. Як позбутися від неї раз і назавжди? На щастя, перші заходи можна і потрібно приймати самостійно. Не варто лякатися поганого настрою, постарайтеся аналізувати його і налаштовувати себе на позитив.

Пам'ятайте про те, що саме в березні і квітні активізується весняна депресія. Що робити для її усунення? Ось головні рекомендації:

Приймайте вітаміни і мінерали

Ця порада стоїть на першому місці, оскільки однією з причин апатії навесні є авітаміноз. Свіжих фруктів і овочів на ринку все ще мало, і тому організму як ніколи необхідна підтримка ззовні. Справитися з депресивними станами допоможуть комплекси з вмістом магнію, хрому, вітаміну Е, біотину, ліпоєвої кислоти, цинку, селену.

Забезпечте організму рух і світло

Як побороти весняну депресію?
Як побороти весняну депресію?

Сонячні промені активують мозкову активність і надають стимулюючу дію. Якщо на вулиці все ще похмуро, не шкодуйте коштів на хороше освітлення. Ефект буде таким же.

Крім того, організму допоможуть відчувати себе краще фізичні навантаження. Звичайна ходьба або біг, фітнес, плавання або танці - півгодини занять кожен день здатні творити дива.

Збільшіть тривалість сну

Час сну організм використовує для відновлення сил і створення резервів. Але якщо древні люди в кількості годин на сон орієнтувалися на природне освітлення, то ми можемо не спати цілодобово, що цілком може спровокувати депресію. Недолік сну значно погіршує працездатність і настрій, тому навесні обов'язково дотримуйтеся режиму дня.

Спілкуйтеся з позитивними людьми

Спілкування саме по собі дуже важливо, і ще більшої значущості воно набуває при перших ознаках депресії. Навіть якщо на душі зовсім погано, не залишайтеся наодинці зі своїми проблемами, не бійтеся обговорити їх з близькими людьми. Підтримка і приємне спілкування допомагають швидше повернутися до ладу.

Створюйте гарний настрій

Якщо посміхатися протягом п'яти хвилин без видимих причин, настрій покращиться. Те ж саме відбувається при перегляді комедій, читанні анекдотів і веселих історій. Постарайтеся тимчасово захистити себе від того, що приносить смуток, і шукайте джерела радості навколо.

Гарний настрій і позитивні люди
Гарний настрій і позитивні люди

Змінюйте обстановку

Зміни відволікають мозок і дають йому нову енергію, допомагаючи забути про депресію. Подорожі, ремонти, зміна зачіски, нові знайомства, хобі та захоплення - підійде все, що не є для вас звичним і рутинним і стане позитивним струсом для організму.

Скорегуйте раціон

При депресії в мозку часто порушується вироблення серотоніну. Ця маленька молекула відповідає за наш настрій і утворюється з амінокислоти триптофану. Останньою багаті чорний шоколад, банани, тверді сири, сир, вівсянка, горіхи. Ці продукти варто включити в дієту разом із зеленим чаєм, який очищає і тонізує організм. Крім того, варто відмовитися від алкоголю, жирних і борошняних страв.

Всі перераховані заходи в комплексі допомагають впоратися з таким явищем, як весняна депресія. Як боротися, якщо самостійна терапія не приносить полегшення? В цьому випадку слід обов'язково звернутися до лікаря, який по ситуації призначить антидепресанти і лікування.

Сезонні коливання настрою трапляються у всіх. Весна - час, коли важливо прислухатися до організму і вчасно реагувати на його сигнали. Здоровий спосіб життя, правильне харчування і повноцінний сон допоможуть запобігти депресії в будь-яку пору року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: психологія, Здоров'я
В тему