Поради

Як вибрати контактні лінзи?

Як вибрати контактні лінзи?
Контактні лінзи – найпопулярніший засіб корекції зору на сьогодні, доступний практично кожному. Цей сегмент ринку за останній час серйозно розширився, і тепер перед споживачем стоїть тільки проблема вибору. Як не помилитися при купівлі лінз і на що слід звернути увагу? 
 
 
Визначитися з вибором контактних лінз допоможе офтальмолог, який врахує ступінь порушення зору, реакцію на матеріали, з яких лінзи виготовлені, форму і будову ока. 
Контактні лінзи діляться на м'які і жорсткі. М'які коригують короткозорість і невелику ступінь астигматизму, а жорсткі добре виправляють неправильну форму рогівки (м'які лінзи погано до неї приклеюються і не тримаються належним чином). Є ряд захворювань, при яких лікарі призначають винятково жорсткі лінзи. Наприклад, при деформації і зміні рогової оболонки. 
Є ще одна категорія лінз – ортокератологічні. Їх одягають на ніч, а вранці знімають. Під час сну вони впливають на форму рогівки і трохи її коректують, таким чином, людині протягом дня не потрібні окуляри чи лінзи. 
Лінзи також розрізняються за матеріалом. Великим попитом користуються лінзи, виготовлені із силікон-гідрогелів. Головна перевага – вони «дихають» і менше вимагають зволоження. Саме тому такі лінзи найбільш безпечні і зручні для використання. 
За режимом носіння лінзи поділяють на традиційні (протягом півроку), місячні, двотижневі і одноденні. Одноденні лінзи мають найбільшу перевагу, оскільки вони не вимагають використання спеціальних розчинів і контейнерів для догляду. Вони безпечні і зручні. Так, вранці можна одягнути нову пару контактних лінз, а ввечері їх викинути. Єдиний недолік – висока ціна. Традиційні лінзи, навпаки, не дуже дорогі, але при цьому не є достатньо безпечними, адже вони товщі, а також досить сухі і пропускають значно менше кисню до рогівки ока. Вони менш комфортні при носінні. 
Найбільш популярні серед покупців двотижневі та місячні лінзи. У них можна спати, і вони не змиваються водою при купанні. Оскільки їх використання пов'язане із зберіганням і промиванням в розчині, лікарі рекомендують вибирати спеціальні рідини для чутливих очей, приміром, включають натуральні інгредієнти, щоб уникнути алергічної реакції і інфекційного захворювання очей. 
Відрізняються також контактні лінзи за ступенем гідрофільності: низькому, середньому і високому вмісту води. 
Люди, які тільки починають користуватися лінзами, часто стикаються з проблемою, надягаючи і знімаючи їх, і навіть можуть пошкодити слизову оболонку ока. Саме тому навчання повинно пройти під контролем офтальмолога. При первинному надяганні фахівці рекомендують дотримуватися періоду адаптації. Так, першого дня краще носити лінзи не більше двох годин, другого – 4 години, третього – 6 годин і так далі. Все залежить від складності стану очей. Є люди, яким не потрібна адаптація, а є ті, які відчувають дискомфорт при знаходженні чужорідного тіла в очах. Це може бути пов'язано з їх підвищеною чутливістю. Зазвичай при короткозорості використовуються тонкі лінзи, вони не сильно дратують очі.
Новачкам для полегшення адаптації офтальмологи призначають спеціальні зволожуючі краплі, що допомагають очам звикнути. Після призначення лікарем лінз пацієнту необхідно прийти через місяць на контрольний огляд. Потім офтальмолога необхідно відвідувати не менше, ніж раз на рік. Слід пам'ятати, що кожна упаковка лінз має термін придатності і їх не можна носити більше зазначеного терміну. Це загрожує таким захворюванням, як кератит (запалення рогової оболонки ока). 
За словами офтальмологів, існує ряд протипоказань до носіння контактних лінз: запальні процеси в очах, захворювання слізного апарату, косоокість, глаукома, різні алергії.
 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему