Поради

Стоматит: профілактика і лікування

Стоматит: профілактика і лікування

Стоматит - одне з найпоширеніших захворювань порожнини рота. Стоматитом хворіють і діти, і дорослі. Головний симптом захворювання - виразки, які можуть бути різними за формою і кольором. Після їх появи в роті завжди виникають сильні больові відчуття. Чому виникає стоматит і як його уникнути - розбираємося.

Що таке стоматит?

Стоматит - це запальне захворювання слизових оболонок рота. Воно характеризується появою афт (ранок) в ротовій порожнині, з періодичними ремісіями і загостреннями. При стоматитах характерні почервоніння, виразки на слизовій оболонці. Симптоми однакові і у дітей, і у дорослих.

Причини стоматиту

Від чого може з'явитися стоматит? Стоматит є одним з таємничих захворювань, оскільки пояснити його причини до кінця медицині ще не вдалося. Однак, з найбільш відомих збудників виділяються:

  • Збудники інфекції (мікроорганізми), які впливають на слизову оболонку рота.
  • Хвороби шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, ослаблення імунітету, авітаміноз, порушення обміну речовин, нервові захворювання, онкологія, порушення гормонального фону, анемія, різні травми слизової оболонки рота і спадковість.
  • Недотримання гігієни порожнини рота, карієс, дисбактеріоз порожнини рота, неякісно зроблені або погано встановлені зубні протези, наслідки застосування медикаментів, вживання нікотину і алкоголю, а також алергічні реакції на продукти.
  • Зубні пасти, до складу яких входить лаурилсульфат натрію. В ході досліджень було доведено, що він здатен провокувати стоматит і його загострення.

Стоматит
Стоматит

Симптоми стоматиту

Незначні почервоніння слизової рота, які після невеликого проміжку часу опухають, з'являється печіння. При несвоєчасному лікуванні утворюються виразки сіруватого або білого кольору, з червоним ореолом і плівкою зверху. Тканина навколо них виглядає здоровою, в той час як самі виразки дуже болючі і ускладнюють прийом їжі.

Для більш важких форм характерно виникнення кількох виразок великих за величиною, які можуть зливатися в одну.

Ускладнений перебіг стоматиту характеризується підвищенням температури, запаленням лімфатичних вузлів, загальним погіршенням самопочуття, головний біль, втрата апетиту і запором.

При гострому стоматиті пацієнту важко примати їжу і виникають проблеми з мовою. Не виключається сильне слиновиділення, наліт на язиці, може з'явитися неприємний запах з рота, яскраво-червоний рот, дратівливість, блювота після їжі.

Які бувають форми стоматиту?

Стоматит проявляється по-різному, тому є зміст розглянути найпопулярніші прояви.

Kатаральний стоматит: слизова оболонка рота характеризується набряком, підвищеним слиновиділенням, кровоточивістю ясен, неприємним запахом з рота, язик може покритися білим або жовтим нальотом.

Причини: відсутність гігієни, карієс, зубний камінь, кандидоз ротової порожнини, захворювання шлунково-кишкового тракту і глисти.

Виразковий стоматит може розвиватися самостійно або бути запущеною формою катарального стоматиту. Цією формою захворювання, як правило, страждають люди з виразковою хворобою шлунка або хронічним ентеритом, захворюваннями серцево-судинної системи і крові, а також при інфекційних захворюваннях і отруєннях.

Симптоми: враження всієї товщі слизової, підвищення температури до 37,5 ° С, слабкість, головний біль, збільшення і біль в лімфатичних вузлах, сильний біль при прийомі їжі.

Афтозний стоматит виникає внаслідок захворювань шлунково-кишкового тракту, алергічних реакцій, вірусних інфекцій, ревматизму, має генетичну схильність.

Проявляється наступними симптомами: в порожнині рота спостерігаються невеликі виразки (в різній кількості) сіро-білого кольору з вузьким ободком, нездужання, підвищення температури, болі. Хвороба може протікати в гострій або хронічній формі з періодами загострення і ремісії.

Кандидозний стоматит - це грибкове захворювання, найчастіше буває у маленьких дітей і людей похилого віку. Даний вид стоматиту викликається грибком роду Candida, зазвичай в період зниження імунітету, в результаті тривалого лікування сильними антибактеріальними препаратами, а також на тлі іншого хронічного захворювання.

Симптоми: відчуття печіння в ротовій порожнині і гортані, білий наліт на язиці і ротовій порожнини, кровотеча слизової, неприємний присмак в роті або втрата смаку. Цей вид стоматиту заразний і передається побутовим і статевим шляхом.

Герпесний стоматит
Герпесний стоматит

Герпесний стоматит буває у дорослих і у дітей. Викликається вірусом простого герпесу, протікає як у гострій, так і хронічній формі. Легка форма захворювання проявляється у вигляді декількох невеликих бульбашок, які нагадують виразки. При важкому розвитку з'являються численні висипання на слизовій оболонці порожнини рота, яка, як правило, набрякає. Інші прояви: підвищене слиновиділення, загальне нездужання, токсикоз, підвищена температура, збільшення лімфатичних вузлів, дискомфорт під час їжі.

Особливістю герпесного стоматиту є те, що вірус герпесу залишається в організмі назавжди.

Як лікувати стоматит?

Лікування стоматиту може призначити тільки лікар, так як лише фахівець в змозі встановити причину виникнення захворювання. Якщо збудником є ??грибкова інфекція - лікар призначить протигрибкові препарати, якщо вірусна - противірусні. Зазвичай призначається симптоматичне лікування: місцеве (знеболювання, антисептик) і загальне (при необхідності жарознижуючі, знеболюючі препарати і т.д.). Під час лікування необхідно дотримуватися дієти.

Незалежно від форми захворювання лікування стоматиту проводиться наступним чином:

  • Видалення зубного каменю і м'якого нальоту.
  • Лікування карієсу.
  • Обробка слизової антисептичними полосканнями (теплий розчин ромашки, календули). При катаральній формі стоматит проходить через 5 -10 днів.
  • Виразковий або афтозний стоматит вимагає комплексного лікування - професійна гігієна порожнини рота (в клініці) та антисептичні процедури.
  • При герпетическом стоматиті проводиться додаткова противірусна терапія.
  • Кандидозний стоматит лікується протигрибковими препаратами. У разі, якщо причиною стоматиту є інше захворювання, необхідно шукати першопричину і після цього призначати комплексне лікування з дотриманням дієти (при захворюваннях шлунка і кишківника).

Що можна їсти при стоматиті?

Краще виключити з раціону їжу, яка може подразнювати уражену ділянку слизової. Потрібно виключити гарячі напої, грубу їжу: сухарики, насіння, газовані напої, солону і гостру їжу.

Що буде, якщо не лікувати стоматит?

Зазвичай стоматит протікає без ускладнень. Через 5-10 днів слизова оболонка відновлюється.

Залежно від збудників і тяжкості захворювання, стоматит в ряді випадків проходить сам. З іншого боку, якщо його не лікувати, можуть виникнути і ускладнення, такі як генералізація інфекції, поширення інфекції всієї порожнини рота, може приєднатися вторинна інфекція. Тому показатися лікарю все ж варто.

Як не захворіти стоматитом знову? Профілактика хвороби

Можна знизити частоту рецидивів. Для цього потрібно дотримуватися простих правил: підвищувати імунітет, загартовувати організм, займатися фізкультурою, дотримуватися повноцінної дієти і приймати вітаміни.

Необхідна санація хронічних вогнищ інфекції. Регулярно проходите огляд лікарів (терапевта, вузьких фахівців, гастроентеролога, лора, уролога та ін.). Крім того, потрібно дотримуватися гігієни і періодично робити санацію всієї порожнини рота.

Не забувайте про підтримку імунітету! Загартовуйтеся, займайтеся фізкультурою і приймайте вітаміни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я
В тему