Поради

Що потрібно знати про дитячу дружбу

Що потрібно знати про дитячу дружбу
У віці 2-3-х років бажання спілкуватися із собі подібними в дитини лише починає формуватися: дітлахи воліють гратися поруч, але не разом. Сварки через іграшки — норма в цьому віці.
 
У 4-5 років крихітка поступово, за допомогою дорослих, вчиться грати і жити за правилами, ділитися, домовлятися, обходити гострі кути і вирішувати проблеми. Це один із важливих етапів становлення особистості.
 
У 6-7 років настає період спілкування заради спілкування. Тоді на перший план виходить потреба у визнанні, бажання завоювати повагу однолітків, відбувається поділ на «клуби за інтересами». 
Найчастіше діти обирають одностатеву дружбу. Якщо все ж ваш син або дочка схильні зав'язувати дружні стосунки з дітьми протилежної статі (і це не любов), то, можливо, вони не можуть знайти собі місце «серед своїх». 
 
Хлопчики простіше і активніше, ніж дівчата, вступають в контакти з іншими дітьми.
 
Для них важливіша спільна діяльність, ніж особисті стосунки. Вони спочатку граються разом, а потім починають зближуватися з одним із учасників гри, потім — з іншим. У них більш жорстка ієрархія, часто йде боротьба за лідерство, яка нерідко призводить до бійок. Хлопчику дуже важливо бути поважним у своїй великій групі. І він готовий для цього на багато що, навіть на антисоціальну поведінку.
 
Намагайтеся підтримувати в синові лідерські амбіції, але лише в сфері особистих інтелектуальних і фізичних досягнень.
 
Дівчата більш вибагливі.
Вони починають більше спілкуватися після того, як відчули симпатію один до одного. Хочуть дружити парами і вибудовувати емоційно забарвлені стосунки. Часом подібна близькість переростає в різного роду залежності, коли одна дитина стає тінню іншої, втрачає свої індивідуальні риси, бажаючи зберегти дружбу. Зазвичай у такій ролі виступає тихоня і маленька мрійниця, яка раптом заявляє, що жити без подружки не може і ревнує до інших дітей. Постійно розмовляйте з такою дитиною про неї, про її почуття, переживання. Поясніть, що спілкування подруги із іншими дітьми ні в якому разі не зменшує значення дружби з вашою дочкою.
 
До хлопчиків і дівчаток необхідно донести, що не можна нав'язувати іншому, нехай навіть близькій людині, своє світовідчуття, потрібно поважати чужі погляди. Тільки так можна знайти справжнього друга навіть на усе життя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, стосунки
В тему

Останні матеріали