Поради

Пуер - чай китайських імператорів

Пуер - чай китайських імператорів

Чай пуер - це унікальний напій, цінність якого збільшується з віком. Чим довше він буде зберігатися, тим кращим і вишуканішим буде його смак. Крім цього, пуер має цілющі властивості.

Раніше його пили виключно в оздоровчих цілях. Саме цей різновид чаю вважався найкориснішим для людини. У Китаї його називають "напоєм вічної юності, краси і стрункості". До речі, сучасні лікарі про нього теж схвально говорять.

У багатовікових східних традиціях особливе місце займає чайна церемонія. І хоча суть цього явища залишається постійною, характер і зовнішні прояви чайної церемонії у різних народів мають свої національні особливості.

У кожній китайській провінції чайна церемонія і чай, який використовується в ній, різні: так, наприклад, жителі південних провінцій віддають перевагу зеленому чаю, а жителі північних провінцій - червоному, в провінції Фуцзянь частіше використовують чай Улун, а в провінції Юньнань - широко відомий чай пуер.

Згідно з однією з версій, своєму специфічному смаку Пуер зобов'язаний багатоденним переходам, під час яких його транспортували з Китаю. Під час цих переходів у високогірній місцевості чай потрапляв під вплив високих перепадів температури. Вранці після холодної ночі на ньому збирався конденсат, волога просочувала все чайне листя, а вдень сонце висушувало їх повністю. Такий вплив призводив до ферментації чаю, що і зумовлювало появі характерного смаку та аромату.

Китайський чай пуер
Китайський чай пуер

Історія чаю пуер

Китайський Пуер - найдавніший чай, який вирощують понад три тисячоліття. Нещодавно в Юньнані знайшли дерево пуеру, якому саме стільки років. Більш того, з нього збирають листя і продають на аукціонах, регулярно влаштовуючи свята в його честь. За весь час свого існування чай завжди був особливо популярний, будучи найбільш ходовим і дорогим товаром на сировинних біржах. До XIX століття прості китайці також нерідко розраховувалися на ринку не грошима, а пресованими коржиками. Звідки ж прийшов цей дивовижний напій?

Назва має цікаву етимологію, тому що утворилося від однойменного міста Пуер, розташованого на південному заході Китаю. Неподалік цього міста, в Сімао і в Сішуанбанна як і раніше створюють Пуер за старовинними технологіями з урахуванням секретів виробництва, які з особливою ретельністю охороняються. Не випадково раніше на чайних плантаціях могли вбивати іноземців, якщо закрадалася думка про потенційне шпигунство.

Відомо, що на момент появи Пуеру, чай перевозили виключно на конях, і це передбачало компактність упаковки. Саме тому чай стали стискати в своєрідні коржики, загортаючи при цьому в особливий папір, пов'язуючи в стопки. Кожна стопка після цього (з 7 коржів) загорталася в бамбукову оболонку (звідси пішла назва «Коржик 7 братів»). Чай везли дуже довго, через тропіки з високою вологістю, тому за такий період відбувалася ферментація природним шляхом, тому чай вивозився на продаж, бувши сирим, а прибував на місце в готовому сухому вигляді.

Шу і Шен пуер

Класичним представником китайських чаїв є Пуер. Два основних види: це Шен Пуер (сирий) і Шу Пуер (ферментований). У нашій країні некваліфіковані продавці чаю часто вводять в оману покупців, кажучи, що Шен Пуер - це пресований чай, а Шу Пуер - розсипчастий. Однак, насправді різниця між цими двома видами чаю набагато глибше.

Шен Пуер
Шен Пуер

Сирий Пуер (Шен Пуер) - це свіже чайне листя, зібране, просушене і спресоване в найрізноманітніші форми. Пуер може мати форму млинця або чаші, цегли або квадрата, гриба або гарбуза. Важливим є те, що це живий чай. Під час зберігання в ньому йде повільна ферментація, і власник чаю Пуер може сам контролювати його смак, що змінюється з плином часу. Вважається, що Шен Пуер можна вживати тільки через два-три роки після збору, однак, на думку багатьох знавців чайної церемонії, справжнім чаєм Шен Пуер стає лише через 20 років витримки. За цей час з нього виходять грубість і гіркота початкового чайного листа та вологий присмак, а чай набуває свій специфічний аромат і смак. Колір чаю з роками теж змінюється від світло-зеленого до майже чорного.

Шен Пуер володіє не тільки чудовим ароматом і смаком, але і сприяє омолодженню організму. Крім ефекту бадьорості і підвищення працездатності, він:

  • покращує травлення,
  • виводить токсини,
  • знижує рівень поганого холестерину в крові.

Його можна вживати навіть людям, які страждають на виразкову хворобу, щоденне вживання пуера зменшує ризик онкологічних захворювань.

Шу Пуер - це той же Пуер, але «зістарений». Якщо раніше старіння чаю проводилося природним шляхом, то зараз Шу Пуер проводиться за розробленою в сімдесяті роки технологією прискореної ферментації.

Особливо важливо відзначити, що хоча технологія ферментації розроблена порівняно недавно, суть її проста: в ній не застосовуються сучасні хімічні речовини. Згідно з нею чайне листя просто збирається в купу, активно поливається водою і закладається на зберігання. В ході «дозрівання» чай Шу Пуер, завдяки різним бактеріям, доводиться до потрібної кондиції.

В результаті ферментації отриманий чай являє собою напій з м'яким солодкуватим смаком, багатим на різні відтінки. Витончений смак гурмана знайде в цьому розмаїтті присмаки горіха і карамелі, шоколаду і патоки. Сам по собі чай Пуер відноситься до категорії темних чаїв, однак колір у Шу Пуер може бути дуже різним: від червоно-бурого до майже чорного.

Крім задоволення Шу Пуер допоможе Вам зберегти молодість і довголіття. Перелік його позитивних впливів на організм людини дуже великий, основними є:

  1. Підвищення низького тиску,
  2. зменшення рівня холестерину в крові,
  3. перешкоджання виникненню недоброякісних пухлин.

Це ті хвороби, що є прикметою нашого сучасного світу і, на жаль, можуть бути супутниками більшості з нас. Чай Шу Пуер - чудовий природний цілитель, який дбає про Ваше здоров'я кожен день.

Шу пуер
Шу пуер

Ще кілька цікавих відмінностей

У цих двох різновидів відрізняється колір: Шен Пуер - світлий, листя при цьому мають або зеленуватий відтінок, або приємний коричнево-зелений колір. Відповідно, Шу Пуер - темніший - коричневий, близький до чорного, відтінок.

Це ж повною мірою відноситься і до настою вже завареного чаю, оскільки Шен пуер дасть світлий і майже прозорий настій, а Шу пуер - густий і темний, який «не бажає» пропускати ні краплі світла. Любителі шу пуеру порівнюють його настій з нафтою, за його щільний темний колір.

Смаки описуваних видів також істотно різняться: 

  • Шен Пуер радує кислинкою і солодким присмаком, часом з явно відчутним присмаком чорносливу. Запахи можуть бути різноманітні: родзинки, фініки, димок та ін..
  • Шу Пуер володіє більш м'яким, важким смаком без кислинки з гірчинкою, але зате з приємним шоколадним або горіховим  присмаком.

Пуер - особливості смаку та аромату

Аромат і насиченість напою знаходяться в прямій залежності від якості сировини, що використовується для заварки, а також етапів приготування.

Щоб відчути натуральний смак і отримати повне задоволення, не слід застосовувати якісь добавки у вигляді солодощів. При чаюванні необхідно враховувати деякі особливості:

  1. Не рекомендується вживання чаю в значних кількостях.
  2. Через тонізуючу дію напій найкраще випивати до обіду, оскільки ввечері він може викликати безсоння.
  3. Цукор псує його натуральний смак.

Деякі люди стверджують, що випитий чай викликає ейфорію, як при сп'янінні. Пуер не є наркотичним засобом, тому незрозумілі відчуття, що з'явилися після випитого напою, не можна вважати сп'янінням. Чай розслабляє м'язи, тонізує організм, прояснює думки, створюючи відчуття легкості. Це пояснюється наявністю в складі деяких речовин: 

  • Теїн. Стимулює інтенсивну діяльність мозку.
  • Теофілін робить позитивний вплив на центральну нервову систему.
  • L-теанін. Сприяє правильній взаємодії імпульсів мозкових клітин.

Ефект від споживання пуеру і корисні властивості

У багатьох країнах чай - традиційний напій. У Китаї він особливо цінується, завдяки своєму незвичайному смаку і насиченому аромату, в Азії популярний, як цілющий напій, що володіє комплексом корисних для здоров'я речовин. Чай Пуер при щоденному вживанні зміцнює імунітет, знижує ризик розвитку багатьох захворювань. 

Чим корисний пуер?
Чим корисний пуер?

Ось кілька об'єктивних плюсів і очевидна користь даного воістину чарівного напою: 

  1. Покращує обмін речовин, позитивно впливає на роботу жовчного міхура.
  2. Очищає печінку.
  3. Рятує від відчуття важкості в шлунку, сприяє швидкому засвоєнню їжі, нормалізує роботу всієї системи травлення.
  4. Дає заряд енергії.
  5. Швидко і ефективно видаляє похмільний синдром.
  6. Застосовується в якості природного омолоджуючого засобу.
  7. Знижує хворобливі відчуття при гастриті і виразці.
  8. Зменшує фактори розвитку інфаркту, інсульту.
  9. Запобігає розвитку онкології. Пектин, що входить до складу напою, знижує функції білка, що сприяє розвитку ракових клітин.

Чайне листя містить  широкий хімічний склад з вмістом мінералів, вітамінів, необхідних для злагодженої роботи внутрішніх систем, білки, цукри, амінокислоти. Ароматичні речовини зміцнюють нервову систему. Чай дуже корисний гіпотонікам, адже можна просто підвищити тиск, випивши міцний напій. Теїн, основний компонент чайного листя, розширює судини, покращуючи циркуляцію кисню.

Протипоказання

Завдати шкоди здоров'ю цей напій також може - чай ??діє на кислотне середовище шлунка і підвищує його. Внаслідок цього може виникнути печія та больові спазми.

Крім того, цей чай діє на організм з дуже сильним тонізуючим ефектом, який може призвести до безсоння і навіть легкого стану так званого сп'яніння. Тому його не рекомендується вживати: 

  • Перед сном;
  • При підвищеній температурі тіла, оскільки пуер (як і будь-який інший чай) ще більше її підвищує;
  • Чай протипоказаний при вагітності, дозволяється пити не більше двох чашок в день;
  • Дітям молодше трьох років.

Цікаві факти про чай Пуер

  • Китайці кажуть, що за старих часів при народженні дитини, батьки обов'язково в цей рік за старою традицією закладали корж Пуеру. Це робилося для того, щоб, коли дитина виросте і захоче створити свою сім'ю, він зміг продати старий чай і оплатити весілля. Так, і до цього дня, багато китайців вважають за краще вкладати гроші не в банківські установи, а купити Пуер, ціна на який стабільно зростає щороку.
  • Багато хто вважає, що цей чай закопують в землю «на зберігання», але це не так.
  • У Юньнані успішно функціонує цілий інститут, в якому студенти займаються докладним вивченням технології виробництва Пуера. Без диплома випускника інституту просто неможливо отримати серйозну посаду на чайній фабриці.
  • Всього пару десятиліть назад на млинці ніхто не ставив дати вироблення. У цьому просто не було потреби, оскільки мануфактура щорічно випускала хороший чай, упаковка при цьому залишалася однією і тією ж, про маркетинг мови не йшло. Покупець просто купував те, що йому подобалося.
  • Пуер - єдиний в своєму роді чай, який одночасно був напоєм і правителів, і простого народу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, продукти
В тему