Поради

Рак шийки матки – симптоми, діагностика та лікування

Рак шийки матки – симптоми, діагностика та лікування

Рак шийки матки – досить поширене захворювання, яке щорічно діагностують у десятків тисяч жінок. Онкологи і гінекологи наполегливо рекомендують бути уважними до свого організму і реагувати вже на перші тривожні сигнали.

Якщо відреагувати вчасно, можна не дозволити недугу прогресувати. Крім того, якщо вдаватися до профілактичних заходів, можна взагалі уникнути такого діагнозу.

Основні причини виникнення раку шийки матки

Збудником захворювання є папіломавірус, який потрапляє в організм через тактильний контакт, мова йде про зіткнення слизових оболонок. Суть в тому, що після статевого контакту із зараженим суб'єктом, ніяких проблем може не виникнути. Все залежить від рівня захищеності організму та імунітету. Вірус здатний залишатися всередині місяцями і роками, бути в наявності, але не виказувати себе.

Як тільки порушується режим сну, не вистачає вітамінів, багато стресів і захисна здатність знижується, папіломавірус активізується і дає про себе знати. Саме так починається ракове захворювання.

Симптоми раку шийки матки

Організм досить явно сигналізує про те, що є проблеми. Головне – не ігнорувати це.

Розглянемо основні тривожні симптоми:

  • поява незвичайних виділень з піхви. Це можуть бути кров'янисті виділення між менструаціями або після статевого акту, під час менопаузи. Також слід звернути увагу на рясне виділення білого слизу;
  • папіломи або кондиломи. Це новоутворення, які можуть з'являтися на малих і великих статевих губах, а також на анальному отворі. Новоутворення не можуть залишитися непоміченими і при їх виявленні необхідно відразу ж звертатися до дерматовенеролога або онколога для детального обстеження типу епітеліальної тканини, з якої утворені елементи. Важливо з’ясувати їх здатність до перетворення в злоякісні. Папіломи більш безпечні, вони мають плоску поверхню і округлу форму. Кондиломи ж гострі, мають конусоподібну форму. Найчастіше пілломавірус проявляється в змішаній формі утворень;
  • кровотечі і хворобливі відчуття. Кровотечі онкологічної етіології діляться на циклічні і ациклічні. Циклічними називають ті, які пов'язані з менструальним циклом. При раковому захворюванні знижується здатність до скорочення матки і кількість днів кровотечі може збільшуватися. Якщо ви помічаєте, що менструація стала на кілька днів довшою, слід звернутися до гінеколога. Якщо ж кровотечі виникають в періоди між циклами, причиною є слабшання стінок судин, які пошкоджуються, і відбуваються крововиливи. Це патологія матки, яка може носити онкологічну природу. Хворобливі відчуття, як правило, внизу живота, також можливо відчуття тяжкості;
  • Анемія. Простіше кажучи, це зниження рівня гемоглобіну. Якщо хвороба прогресує, організм втрачає здатність засвоювати корисні речовини. Далі ж знижується рівень апетиту, з'являється відчуття втоми протягом дня. Низький гемоглобін позначається на емоційному тлі людини, вона стає більш похмурою, завжди з не дуже хорошим настроєм. Якщо загальний аналіз крові показує занадто низький рівень гемоглобіну, це вже привід для обстеження.
  • виникнення проблем з сечовипусканням. Може відчуватися біль;
  • болі в спині або ногах. Больові відчуття можуть виникати навіть при незначних фізичних навантаженнях. Ноги можуть набрякати, всі симптоми в сукупності трохи схожі на ті, які виникають на пізніх термінах вагітності.
  • різке зниження ваги. Якщо кілограми зникають без вагомих на те причин, це свідчить про зниження здатності організму засвоювати корисні поживні компоненти їжі;
  • хворобливі відчуття під час сексу. Пам'ятайте, що болю під час статевого акту бути не повинно (якщо партнерка не незаймана). Якщо ж неприємні відчуття кожен раз присутні, це може бути ознакою наявності новоутворення всередині матки.

Діагностика раку шийки матки

Діагностика – це перша реакція лікаря на скарги пацієнтки. Щоб поставити діагноз, проводиться візуальний огляд за допомогою гінекологічних дзеркал. Оглядають піхву і нижній відділ шийки матки. При цьому обов'язково береться мазок для вивчення мікрофлори і для перевірки наявності ракових клітин.

Наступним кроком в діагностиці є кольпоскопія. Це безболісна процедура, яка проводиться із застосуванням інструменту зі збільшувальними лінзами і освітлювальним обладнанням, щоб вивчити слизову. Так розглядається однорідність її кольору, чи немає деформації поверхні. Крім того, вилучається зразок тканини для додаткового аналізу.

Таких досліджень зазвичай достатньо, щоб переконатися, є рак або немає.

Лікування

Успішність лікування раку шийки матки залежить від стадії захворювання. Хвороба практично не проявляється симптоматично на ранніх стадіях і ніяк не дає про себе знати. Тому важливо раз на півроку відвідувати гінеколога і проходити обстеження з мазком. На ранніх стадіях рак вдається успішно подолати.

Лікування поділяється на доопераційне і операційне. Перший варіант передбачає хіміотерапію, яка проводиться для зменшення пухлини, щоб потім видаляти меншу ділянку тканини. Наступним кроком є хірургічне втручання, при якому видаляється уражена тканина. Видалення може бути частковим або ж матку вилучають цілком, також можливе видалення частини піхви і виведення яєчників за межі таза. Ступінь оперативного втручання диктується стадією захворювання і активністю його прогресування.

Фактори ризику та профілактика

В основній зоні ризику жінки віком від 20 до 30 років, тому що в цей період найчастіше відбувається зараження папіломавірусом, а також у віковому діапазоні 40-50 років. У цей період організм слабшає через активну зміну гормонального фону і це може стати можливістю для активізації наявного папілома вірусу.

Крім цього, факторами ризику є:

  • тривале застосування гормональних контрацептивів;
  • вживання нікотину у великих кількостях;
  • аборт;
  • статеві інфекції з тривалим протіканням;
  • травми шийки матки при пологах.

Профілактика раку шийки матки заснована на відповідальному ставленні жінки до статевого життя. Рекомендується піклуватися про захист під час статевого акту. Наявність презерватива не запобігає зараженню вірусом папілома, тому що все одно відбувається зіткнення слизових оболонок. Але контрацептив стає бар'єром для передачі венерологічних захворювань, а в разі зараження партнерки, часто клітини статевих органів мутують. Це теж може стати збудником раку.

Також профілактикою стане утримання від нікотину. Рекомендується не міняти статевих партнерів частіше 3 разів за рік, це також підвищує ризик захворюваності. Важливу роль відіграє правильний раціон харчування – більше свіжих овочів і круп.

Вакцинація від раку шийки матки

Вакцинація від папіломавірусу проводиться, щоб стимулювати в організмі вироблення антитіл, які будуть йому протистояти. Вона проводиться в три етапи: доза препарату вводиться в призначений день, потім ще одна доза через 2 місяці після першого етапу, третя доза – через 6 місяців. Ефективність вакцини утримується близько 3-х років.

Важливо враховувати, що препарат вводиться тільки здоровим жінкам. При наявності раку або просто новоутворень на статевих органах, застосовувати вакцину категорично забороняється.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: онкологія, жінки, хвороби, Здоров'я
В тему

Останні матеріали