Поради

Рак молочної залози: стадії, діагностика, симптоми

Рак молочної залози: стадії, діагностика, симптоми

Раком молочної залози називається злоякісне утворення в області грудей. Це захворювання знаходиться на другому місці за частотою поширеності серед онкологічних хвороб. Можливість лікування залежить від стадії раку, тому важливо вчасно виявити проблему, щоб не дозволити їй прогресувати.

Причини виникнення раку і фактори ризику

За статистикою, в зоні ризику захворювання на рак молочної залози знаходяться жінки після 35 років. Але фактично організм не захищений від хвороби до цього вікового порогу. Виникає питання, чому рак з'являється взагалі? Однозначні причини виникнення перерахувати не можна, але є ряд факторів, що можуть стати збудниками ракового захворювання грудей:

  • куріння. Споживання нікотину у великих кількостях здатне привести до мутації клітин.
  • генетична схильність. На жаль, ДНК передбачає також передачу негативного набору клітин, якщо близькі кровні родички жінки мали онкологічні хвороби, це може бути мама чи бабуся.
  • неправильний раціон харчування. Такі прості речі, на які більшість не звертає уваги, можуть призвести до серйозних проблем, якщо імунітет занадто знижений, а організм – ослаблений.
  • метаболічні та ендокринні розлади. Серед таких: ожиріння, атеросклероз, цукровий діабет.
  • ранній початок менструального циклу. Якщо менструації почалися раніше 12 років, це підвищує ризик захворюваності на рак молочних залоз. Також несприятливим фактором є пізня менопауза – після 50 років.
  • відсутність вагітності та пологів. У жінок, чиї пологи були після 30 років або не було взагалі, збільшується ризик онкологічного захворювання.

Симптоми раку молочної залози

Фахівці коментують, що найчастіше жінки хворіють на рак в 35-40 років, а діагностується захворювання в 45-50. Це свідчить про те, що хвороба практично не дає про себе знати на ранніх стадіях. Діагностувати її неозброєним оком неможливо і в цьому полягає підступність захворювання. Тому лікарі наполягають на щорічному обстеженні, яке повинні проходити жінки, щоб переконатися, що все в порядку.

Першими симптомами стають дискомфортні відчуття, болі в грудях. При самостійному промацуванні можна виявити ущільнення. В такому випадку, слід негайно звернутися до мамолога.

На більш запущених стадіях спостерігаються такі симптоми, як зміна шкіри – набряки, рихлість, локальні збільшення грудей. Може змінюватися форма соска – ставати більш видовженою або запалою.

Також часто виникають запалення лімфатичних вузлів, які розташовані в пахвовій западині, над і під ключицею.

Профілактика раку молочної залози

Насправді, профілактика даного захворювання настільки глобальна, що це можна назвати способом життя:

  • фізична активність. Заняття спортом, плаванням, їзда на велосипеді (можна замінити велотренажером) допомагають насичувати тканини киснем і це позитивно позначається на стані організму;
  • харчування. Важливо споживати продукти, що містять складні вуглеводи, вітаміни і мікроелементи. Дуже корисна білокачанна капуста, а також помідори, часник, брокколі, морква, хурма, персики і часник;
  • уникнення тривалого перебування під сонцем;
  • менше стресу. Велика кількість стресових ситуацій може стати збудником онкології;
  • регулярний самоогляд. Це нескладна маніпуляція, яку можна проводити щомісяця. На 6-7 день після початку менструації слід промацати молочні залози, щоб виключити наявність ущільнень;
  • раз на рік проходити мамограму. Медичне обстеження показує найбільш точну картину.

Стадії захворювання на рак грудей

Стадіювання хвороби відбувається з урахуванням розмірів пухлини і активності її прогресування.

  • Стадія 0 – рак на одному місці.
  • Стадія 1– розміри пухлини діаметром до 2-х см.
  • Стадія 2 – розмір пухлини досягає 5 сантиметрів, підключаються порушення розмірів лімфатичних вузлів на стороні хворої залози.
  • Стадія 3 – розмір пухлини 5 і більше сантиметрів, рак проростає в окружні тканини, порушення стану лімфатичних вузлів.
  • Стадія 4 – дану стадію діагностують при будь-яких розмірах пухлини, якщо є віддалені метастази.

Діагностика раку молочних залоз

Перш за все, як і згадувалось вище, це самообстеження. Кожній жінці необхідно вміти правильно проводитийого самостійно. Процедура займає 10-15 хвилин при якісному виконанні.

Існує 5 етапів:

  1. Огляд грудей стоячи. Необхідно уважно розглянути молочні залози в дзеркалі, придивитися, чи немає якихось видимих проблем. На що звертати увагу: чи однаковий розмір молочних залоз, чи природний колір, чи немає виділень на сосках, вигляд шкіри. Якщо помітні зміни в кольорі або шкіра набула покриву «лимонної кірки», це тривожний сигнал.
  2. Огляд грудей з піднятими руками. Руки потрібно підняти і завести за шию, потім понахилятися вперед-назад, вліво-вправо. В цей час потрібно спостерігати за виглядом молочних залоз в рухомому стані – чи однаково рухаються груди, чи не проглядаються якісь западини або опуклості при зміні положення м'яких тканин, злегка пострибайте і придивіться, чи не викликає це виділень із сосків.
  3. Огляд нижньої білизни. Виділення з сосків помітні не завжди, якщо вони в мінімальних обсягах. Але сліди на бюстгальтері залишаються завжди, тому огляньте внутрішню сторону чашок, чи немає плям будь-якого кольору в районі сосків.
  4. Промацування грудей в положенні стоячи або сидячи. Промацувати груди завжди потрібно протилежною рукою, не слід сильно її стискати, тому що м'які тканини утворюють складку, і це можна розціните це як порушення. Важливо, щоб пальці легко ковзали по поверхні, тому це можна робити в душі або із застосуванням крему, обов’язково без нанесення на соски.
  5. Промацування грудей в положенні лежачи. Тільки так можна промацати максимально глибоко. Потрібно лягти на спину, під лопатки покласти щось округле, це може бути згорнута подушка. При наявності такого валика, грудна клітина добре розкривається, і м'яка тканина грудей розпластається по поверхні, потенційна глибина діагностування зменшується.

Звичайно ж, існує і медична діагностика із застосуванням спеціального обладнання, яку ми розглянемо далі. Навіщо ж проводити домашній огляд? Оновлювати інформацію про стан грудей слід якомога частіше, але жодне медичне обстеження неможливо робити щомісяця. Крім того, постійно спостерігаючи за своїми молочними залозами, ви будете точно знати, яка консистенція і форма для них нормальна, це важливі параметри, але все індивідуально. Лікар виявить явні порушення, але такі особливості тіла, як ступінь рухливості грудей в нормальному стані, фахівець знати не може.

Медична діагностика

Перевірка грудей на наявність ракової пухлини в медичних умовах проводиться за допомогою ряду наступних маніпуляцій:

  • Мамолог також проводить пальпацію, тобто промацування.
  • Мамографія – обов'язкова щорічна процедура.
  • УЗД молочних залоз.
  • МРТ молочної залози.
  • Біопсія молочної залози. Це вивчення тканин виявленої пухлини з метою вивчення потенціалу злоякісного росту.

За підсумками ряду досліджень, фахівець може розробити план подальших дій.

Лікування раку молочної залози

Лікування РМЗ завжди хірургічне, але може поєднуватися з іншими лікувальними заходами. Розглянемо їх.

Хірургічне лікування може передбачати різні види операцій. Резекція молочної залози застосовується на ранніх стадіях захворювання для видалення невеликої ділянки грудей з пухлиною, якщо вона не перейшла на м'язові тканини.

Мастектомія передбачає видалення грудини повністю з прилеглими лімфатичними вузлами.

Хіміотерапія застововується найчастіше перед операцією, щоб попередньо зменшити розмір пухлини. Пацієнтці призначаються препарати, що вбивають ракові клітини. При початкових стадіях захворювання, даний метод лікування використовують без оперативного втручання. Побічний ефект терапії в тому, що лікарські речовини вбивають не тільки ракові клітини, а й інші, яким властивий швидкий поділ. До таких відносяться волосяні цибулини, кістковий мозок та інші.

Променева терапія застосовується для знищення атипових клітин. Опромінення також негативно впливає на волосяні цибулини, як і хіміотерапія.

Реконструкція молочних залоз дозволяє відновити форму грудей після закінчення лікування. Сучасна медицина здатна повністю усунути сліди мастектомії. Для цього вставляються імпланти під шкіру, де раніше були м'які тканини грудей.

Є ще один варіант – трансплантація м'яких тканин з інших частин тіла, наприклад, сідниці, стегна. Вважається, що даний метод забезпечує 100% приживлюваність пересадженої тканини, але якісні імпланти нітрохи не поступаються. Пацієнтам важливо пам'ятати, що пластика завжди допоможе відновити груди, головне – подбати про відновлення здоров'я.

Наскільки поширений рак молочної залози

Це захворювання номер один за частотою виникнення серед онкологічних. За рік в Україні фіксується близько 40 тисяч хворих на рак грудей жінок.

Як знизити ризик захворювання РМЗ? Виключити застосування гормональних протизаплідних. Невідомо точно, як саме був розроблений препарат, доза гормонів і як це позначиться на організмі. Регулярний прийом таблеток завжди обертається стресом для тіла.

На другому місці аборти, що стали поширеним явищем. Це може стати початком раку, краще відмовитися від таких радикальних заходів. Істотно знизить ризик РМЗ відмова від засмагання на яскравому сонці і походи в солярій. Смаглявий колір шкіри може дуже дорого обійтися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: хвороби, онкологія, жінки
В тему