Поради

Як зрозуміти, що у дитини – харчова алергія

Як зрозуміти, що у дитини – харчова алергія

Діти – найцінніше, що є у батьків, тому їм намагаються дати усе найкорисніше та найкраще. Коли дитина підростає та переходить від грудного молока до «дорослої» їжі батькам треба бути дуже уважними. Адже іноді продукти, які мають наситити організм дитини вітамінами та поживними речовинами, призводять до неприємних алергічних реакцій. У такому випадку йдеться про харчову алергію, котра може мати неприємні наслідки для дитини.

За статистикою  щонайменше 5-10% дітей у віці 1-3  років мають алергічну реакцію на певну їжу. Найчастіше вона стосується окремих продуктів та проявляється у вигляді почервонінь та висипів на шкірі.

Дуже важливо вчасно визначити, споживання якої їжі викликає симптоми, та позбавити дитину харчової алергії.

Що таке харчова алергія

Харчова алергія у дитини – це реакція організму на продукти харчування чи окремі їх компоненти, котра виявляється у вигляді імунної відповіді. Тобто імунна система дитини реагує на білок, який міститься у їжі, як на чужорідний, сигналізує про це у вигляді алергічної реакції та розпочинає боротьбу із «ворожим агентом» через синтез антитіл.

За механізмом процес є нібито захисною реакцією, подібною на боротьбу із хворобою. Адже через підвищену чутливість організм сприймає білок як небезпеку та намагається її знищити. Однак насправді продукти, на які реагує дитина, не є небезпечними для неї.

У маленьких діток алергія – явище майже буденне, бо організм вперше стикається із речовинами із їжі, котрі ще не вміє правильно засвоювати. Саме тому дитину із кількох місяців починають поступово підгодовувати: прикорм специфічний та виключає потенційно алергічні продукти. Коли дитина підростає, у раціон вводять їжу зі складнішими білками (як-от в рибі, горіхах тощо).

З віком алергічна реакція на певні продукти може зникнути, водночас іноді реакція на їжу виникає протягом усього життя.

Симптоми харчової алергії

Особливістю харчової непереносимості у дитини є те, що її важко ідентифікувати: подразником можуть виступати чимало продуктів, сіль, цукор чи спеції. Однак у малюків найчастіше трапляється на коров’яче молоко, рибу, морепродукти, горіхи, яйця.

До слова, симптоми алергічної реакції на певні продукти та чутливість може з’явитися ще при виношуванні дитини, тож вагітним жінкам слід бути обережними із раціоном.

Симптоми харчової алергії іноді відрізняються залежно від продукту і це також варто враховувати. Проте існує  «стандартний» перелік поширених симптомів і у сукупності свідчать про наявність у дитини цієї харчової проблеми.

Щоб виявити алергічну реакцію у дитини, необхідно звернути увагу на :

  • Дихання. У переважній більшості випадків супутниками захворювання є закладення носа та утруднення дихання, окремі компоненти їжі провокують чхання.
  • Очі. Підвищена слізливість у дитини, почервоніння – симптоми хвороби. Окрім того, алергічною реакцією на чужорідний продукт є свербіж у зоні очей, дитина їх тре.
  • Виділення. Алергія спричиняє біль у кишечнику та провокує порушення травлення, відтак у дитини з’являється діарея, у важчих випадках дитина блює.
  • Шкіру. Це – чи не найголовніший симптом, бо на шкірі дитини у разі алергічної реакції з’являються висипи, почервоніння, покриви сухі та лущаться. В окремих випадках можливий такий симптом як припухлість, дитина постійно чухає шкіру.

Зверніть увагу, що точно діагностувати алергію у дитини самостійно складно. Бо ті ж висипи на шкірі можуть свідчити про інші хвороби – дерматит, лишай, астму тощо. Необхідно звернутися до лікаря і переконатися у правильності своїх міркувань. Лікар визначить коло небезпечних продуктів, призначить аналіз крові та іншу діагностику, котру неможливо повести вдома.

Особливо небезпечним аспектом гострої алергічної реакції є анафілактичний шок, який призводить до тяжких наслідків та смерті. Відтак, коли на шкірі дитини масово починають з’являтися припухлості, спухає личко та шия – негайно викликайте швидку! Цей стан спричинить ускладнення дихання.

Як не допустити харчову алергію

Аби не думати, як позбутися наслідків харчової алергії, ліпше запобігти появі реакції у дитини. Для цього слід дотримуватися низки рекомендацій:

  1. Майбутній мамі за наявності схильності до алергії ще до вагітності радять обстежитися в профільного лікаря – їй призначать препарати, що підготують імунітет;
  2. Під час вагітності та годування грудьми запобігайте продуктів, які провокують алергію (цитрусові, полуниця, молочне, глютен, яйця). Дитячі суміші не мають містити білків із коров’ячого та козячого молока;
  3. Прикорм необхідно починати із пюре, приготованого із одного виду овочів. В їжу обирають продукти із низьким рівнем алергічності: гарбуз, зелені яблука, кабачки, цвітну капусту;
  4. Коли дитина підросте, готуйте в їжу лише одну страву на день – виявивши алергію, в зможете з’ясувати, що її провокує та обмежити вживання продукту;
  5. Проаналізуйте, на що є харчова непереносимість у батьків – дитині краще не пропонувати цих компонентів;
  6. Якщо дитина має шкірні захворювання, у неї високий ризик розвитку хвороби – проконсультуйтеся зі лікарем щодо меню для дитини.

Для запобігання алергічної реакції дитина не повинна зловживати солодощами, цитрусовими, копченостями, мідіями.

Як жити з харчовою алергією

Однак, коли у дитини таки є алергія, потрібно скоригувати спосіб життя для мінімалізації наслідків. Зокрема, найперше, якщо на шкірі одразу після прийому їжі з’явилися симптоми алергічної реакції визначте, на що вона у дитини. Цей продукт необхідно виключити із раціону.

Коли алергічна реакція віддалена потрібно записувати усе, що їсть дитина, аби визначити чинник харчової алергії. На це може знадобитися кілька днів.

Виявивши, що саме спричиняє харчову проблему, не давайте його дитині. Уважно стежте за складом страв, які купуєте, перепитуйте склад, коли їсте не вдома тощо.

У випадку непереносимості овочів та фруктів необхідно зрозуміти, у якому вигляді вони викликають симптоми алергічної реакції у дитини. Часом, наприклад, після термічної обробки продукти вже не викликають проблем, тож дитина зможе їх вживати.

Скоригувавши таким чином раціон, дитина не відчуватиме себе обділеною та не страждатиме від симптомів алергії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, діти
В тему