19 Квітня 2024
Новини

В Україну з рф повернули 17-річну дівчину

В Україну з рф повернули 17-річну дівчину
З росії в Україну повернули 17-річну Мирославу, яку півтора року тому, всупереч власному бажанню, відправили з окупації навчатися до росії.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У 2014 році дівчинка залишилася без батьків. 

«Жила у гуртожитку і по суті була покинута напризволяще. Тим часом намагалася знайти хоч когось, хто міг би підтримати та допомогти», — наголосили в Мінреінтеграції. 

Зазначається, що інформація про місце її перебування надійшла в Україну від «небайдужих людей». За повернення дівчинки взялися представники «Української мережі за права дитини» у співпраці з Мінреінтеграції в межах проєкту «Шлях додому».

«Увесь час були з нею на зв’язку. Зокрема, на маршруті слідування. Чотири доби важкої дороги, й ось нарешті вона вже в Україні», — розповіло міністерство. 

Мінреінтеграції висловило вдячність Уповноваженій президента з прав дитини Дар?ї Герасимчук, Міністерству закордонних справ, посольству України в білорусі, генеральному консульству України в Любліні, Ковельській райдержадміністрації, Держприкордонслужбі, а також голові правління «Української мережі за права дитини» Дар’ї Касьяновій.

До слова, станом на середину квітня Україна підтвердила незаконне вивезення 19 546 дітей. 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої зі справ дітей рф марії львової-бєлової. Їх підозрюють у незаконному вивезенні українських дітей з окупованих територій до росії. А в липні 2023 року Офіс генерального прокурора розпочав розслідування участі білоруського Червоного Хреста в депортації українських дітей.

У разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;  
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;  
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;  
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви «Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини» на сайті «Діти війни».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, збройні сили україни, діти
В тему